Næste års olympiske medaljer er lavet af gamle telefoner

Når topatleter til næste år skal konkurrere ved De Olympiske Lege i Tokyo, vil medaljerne være lavet af aflagte telefoner og andet elektronik.

Næste års olympiske medaljer er lavet af gamle telefoner

Det er måske ikke en nyhed om den kommende Samsung Galaxy Note10-serie. Det er heller ikke nyt om Huaweis handelskrig med USA eller rygter om årets nye iPhone-modeller.

Læs også: Test: Samsung Galaxy Fit – En god fitness tracker

Ikke desto mindre er det en nyhed, der alligevel har lidt relevans for os. Ikke mindst fra et klimamæssigt synspunkt. Den olymiske komité har nemlig besluttet at lave næste års medaljer af materialer, der er genbrugt fra telefoner og gadgets.

Artiklen fortsætter under galleriet…

Tokyo 2020
Sådan ser medaljerne ud forfra. Foto: The Verge

Tilbage i april 2017 igangsatte Tokyo 2020-komitéen en to år lang kampagne, hvor de ville forsøge at indsamle nok aflagte telefoner, og andet elektronik, til at lave de nye medaljer. Alle enheder er blevet doneret af private forbrugere, hvilket har resulteret i intet mindre end 78.895 tons elektronik. Deriblandt 6,21 millioner mobiltelefoner. Det har givet en høst på 32 kg guld, 3.500 kg sølv og 2.200 kg bronze.

Medaljerne måler alle 85 mm i diameter og er 7,7 mm, hvor de er tyndest, og 12,1 mm, hvor de er tykkest. Guldmedaljerne er forgyldt med mere end seks gram guld på ren sølv, og sølvmedaljerne er naturlivis lavet af det samme rene sølv uden forgyldning. Bronzemedaljerne bruger en legering af rød messing, der består af 95 procent kobber og 5 procent zink. Altsammen udvundet fra aflagt elektronik.

Den Internationale Olympiske Komité har besluttet, at designet på medaljerne skal inkludere de fem olympiske ringe, legenes officielle navn og den græske gudinde for sejr, Nike, der poserer foran Panathinaiko Stadion.