Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Nokia har stadig lang vej til succes

Nokia har stadig lang vej til succes

Kommentar: Nokias nye smartphones og tablet er interessant, men vejen til succes er fortsat uendelig lang.

Nokias CEO Steven Elop åbnede Nokia World 2013. (Foto: John G. Pedersen).
Nokias CEO Steven Elop åbnede Nokia World 2013. (Foto: John G. Pedersen).

Nokia har præsenteret en række nye produkter, ved deres egen analytiker- og presseevent Nokia World 2013, der afholdes i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater, et af verdens rigeste områder.

Selvom det ofte giver succes at bevæge sig blandt succesrige mennesker, er der stadig et stykke vej at gå for Nokia, der fortsat i det store perspektiv er sendt på en ørkenvandring.

De nye lowcost-modeller Asha 500, 502 og 503 vil uden tvivl klare sig fint blandt mobilkøberne i udviklingslandene, og selvom de små kvikke minismartphones sagtens kunne udfylde et hul hos de skandinaver, som ikke ønsker en stor strømslugende traditionel smartphone, er det ikke sandsynligt at ret mange af dem rammer de danske butikshylder.

Her fremvises Lumia 1520. (Foto: John G. Pedersen).
Her fremvises Lumia 1520. (Foto: John G. Pedersen).

Den store Lumia i phablet-format

Mobilproducenterne flokkes for tiden om at have storskærms-smartphones i deres portefølje, de såkaldte phablets, og Nokia står ikke tilbage for trenden.

Nokia Lumia 1520 med 6 tommer HD-skærm skal således konkurrere med produkter som Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra og HTC One Max, og selvom telefonen føles både lækker, og har en virkelig flot skærm, er det ikke nødvendigvis nok.

Samsung er foreløbigt de eneste som har vist, hvordan man aktivt kan udnytte det store format, og selvom mange smiler overbærerende af en stylus i 2013, har det virket over for Samsungs kunder. Note-serien har foreløbigt solgt over 40 millioner enheder.

Nokias topchef Steven Elop gjorde ved keynoten et stort nummer ud af, at brugerne får en ekstra række ikoner i bredden, men spørgsmålet er, om det er nok for mobilkøberne.

Nokia Lumia 1520.  (Foto: John G. Pedersen).
Nokia Lumia 1520.  (Foto: John G. Pedersen).

Fortsat fokus på kamera

Nokia fortsætter deres kameraudvikling, der lige nu føres af Lumia 1020 med 41 megapixels kamera, og en overlegen linse, sensor og kamerateknik.

Lumia 1520 fortsætter ad den vej, og kommer med 20 megapixels Pureview-kamera. Kameraet ligner det som sidder i Lumia 1020, men ifølge Nokia har Lumia 1520 nyere teknik. I en fototest på Nokia World klarer den nye model sig på flere områder, lige så godt som kamera-topmodellen.

Nokia Lumia 1520: Den kraftigste Windows Phone til dato

Fotoentusiaster vil i den sammenhæng være glade for, at Nokia gør det muligt at gemme fotos i RAW-format, hvilket også kommer til at gælde for Lumia 1020, når Nokia Black-opdateringen kommer ud i begyndelsen af 2014.

Efter Windows Phone 8.1 er blevet tilgængelig, er der åbnet for kraftigere processorer end vi tidligere har set på Windows Phone-platformen, hvilket er godt i konkurrenceøjemed. Microsofts platform kan nu uden problemer konkurrere med Android, der hidtil har været overlegen på specifikationer.

Qualcomms Snapdragon 800 quad-core processor på 2.2 GHz åbner op for helt nye avancerede apps og spil.

Nokia Lumia 2520 Windows RT tablet offentliggøres. (Foto: John G. Pedersen).
Nokia Lumia 2520 Windows RT tablet offentliggøres. (Foto: John G. Pedersen).

Er Nokias tablet et vinderprodukt?

Nokia Lumia 2520 bringer Nokia ind i kapløbet om kunderne på tabletmarkedet, og de første indtryk er klart, at her er der tale om en ufattelig lækker enhed. Skarpe designlinjer gør den væsentlig mere interessant, end hvad vi hidtil har oplevet blandt Windows-baserede tablets.

Mere om Nokia Lumia 2520

Skærmen på 10,1 tommer i HD-format er, ifølge Nokia, den kraftigste lysstyrke hidtil set fra en tablet, og direkte sammenlignet med iPad, har Nokia fat i den lange ende. Brugere af solbriller med polaroid vil kende til, at iPad-skærmen ikke kan aflæses i horisontal visning, hvilket ikke er et problem på Lumia 2520.

Ulempen for Nokia er måske, at de kører Windows 8.1 RT, altså den Windows-udgave der kun kan afvikle de særlige RT-apps, og ikke almindelige Windows-programmer. Dette begrænser stærkt værdien af produktet, da udvalget af den særlige applikationstype ikke er særligt stort. Nokia får altså samme problem som på Windows Phone, at de skal have udviklerne med på idéen.

Nokia går selv forrest og overfører applikationer som blandt andet Here Maps til Windows 8.1 RT, men her skal sammenlignes med, hvad køberne får af apps, ved at vælge en iPad i stedet.

Microsoft Office inklusive Outlook er inkluderet på Nokia 2520, men office-programmerne er ikke optimeret til touchskærme, hvilket ikke gør noget godt for brugeroplevelsen.

Det gør til gengæld tastaturcoveret der er tilkøb. Dette tilbyder rigtige taster, USB-porte samt ekstra batteri, der forlænger brugstiden på den nye Nokia tablet.

Det umiddelbare indtryk er, at Nokia Lumia 2520 er spændende, men om den er spændende nok afgør køberne med deres tegnebog.

Nokias portefølje. (Foto: John G. Pedersen).
Nokias portefølje. (Foto: John G. Pedersen).

Godt på vej, men vejen er lang

Nokia fremviste også Lumia 1320, en midrange-phablet på 6 tommer, som udtryksmæssigt ikke når op på siden af Lumia 1520, men prisen er så også lavere.

Min vurdering er, at Nokia viser de stadig har interessante produkter og innovation at komme med, men køberne kommer ikke væltende på grund af en ekstra række ikoner, eller en Windows-tablet hvor app-udvalget er begrænset.

Der er ingen tvivl om, at Nokia fortsat lever i bedste velgående, og at køberne har en emotionelt forhold til brandet, men om det er nok, vil siden vise.

Nokia er godt på vej, men vejen er lang

Video: En hilsen fra Nokia World 2013

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Alfix 23-10-2013 12:34:56

kære john

der er ikke noget der hedder RT apps. så lad lige være med at forvirre og forværre yderligere.

0 0
Henrik 24-10-2013 10:21:05

For at gøre det helt klart:

- Der er traditionelle Windows Desktop apps som man har kendt siden morfar var ung (næsten). Disse kan KUN køre på den fulde Windows 8 med Intel CPU.

- Og så er der de nye typer apps, kaldet Windows Store apps. Disse kører på BEGGE versioner af Windows 8, altså RT og fuld, uden nogen begrænsninger.

Hvis en udvikler laver en Windows Store app, skal han/hun ikke tænkte på om det skal køre på en RT maskine eller en fuld Windows 8 - begge dele virker.

Jo flere apps der kommer i Windows Store, jo mindre vil det betyde om man kører RT eller en fuld Windows 8.

0 0
Katron 26-10-2013 02:07:53

Whaaat... Traditionelle desktop apps??? Den har jeg sku ikke hørt før. En app er en applikation, ikke et traditionelt program, som morfar kender det.

Før i tiden var der ikke noget der hed apps. Dette fænomen er opstået sammen med de små transportable enheder, såsom tablets og smartphones. En app kendetegnes ved at være en light version af et traditionelt program. En app er udviklet til nogle specifikke specifikationer, hvorimod et program skal kunne afvikles på alskens slags hardware. Desuden er en PC så kraftfuld, og har så meget lagerplads, at programudviklerne ikke behøver gå på kompromis.

Bare tag tablets med win 8.1 pro udgave. De kan afvikle traditionelle programmer. For at dette kan lade sig gøre, skal en 8.1 pro tablet, have noget ekstremt kraftigt hardware, hvilket tæsker prisen opad. Men så har man til gengæld muligheden for at få fuld funktionalitet i de programmer man bruger.
De traditionelle programmer optræder ikke i Windows store, her er der kun tale om apps, som både PRO og RT udgaverne kan køre.

Et par eksempler.
1.En tablet (Android, Ipad, RT) skal udskrive til en netværksprinter. Dette kræver i de fleste tilfælde en app fra en af butikkerne. Med en Win 8.1 PRO enhed, går man som traditionelt ind på producentens hjemmeside, og downloader drivere og software.
2.En almindelig tablet kan ikke tilgå feks NemId, her har man lavet apps bla. til banker, for at omgåes dette problem. Fra en 8.1 PRO tablet, bruger man blot netbank som vanligt via NemId. Det fede ved windows store, er så at Tablet banking apps, kan installeres på ens Windows 8.1 Pc, så det nemme bankting kan klares, uden brug af NemId.

Det der PT er lidt øfferen ved Windows RT, er at man er afhængig af apps fra store. Det er man ikke med en PRO tablet. De apps der ikke findes, kan blot installeres traditionelt direkte fra de forskellige udviklers hjemmesider, eller via et USB DVD drev eller HDD.

0 0
Peter Frederiksen 24-10-2013 11:46:00

"Hvis en udvikler laver en Windows Store app, skal han/hun ikke tænkte på om det skal køre på en RT maskine eller en fuld Windows 8 - begge dele virker."

Google Chrome findes i Windows Store, men kan ikke installeres på RT..

Så helt klart er det nu ikke...

0 0
Henrik 25-10-2013 12:39:38

Så er det fordi de udviklere Google har sat til dette, er nogle klaphatte.

0 0
Alfix 24-10-2013 13:17:11

Chrome findes ikke i Windows store. Det er en Desktop app. Hvis den er i Windows Store kan den installeres.


Men hvad skal man da ogsaa bruge den til naar den nye Explorer er saa suveraen som den er.

0 0
Peter Frederiksen 24-10-2013 21:46:29

Ikke? https://dl.dropboxusercontent.com/u/18614375/Chrome.png

0 0
Katron 26-10-2013 02:09:32

Dropbox.. Troede det var et dødt sted efterhånden.

0 0
Alfix 24-10-2013 22:19:53

ja praecis, ergo er den ikke "installerbar" fra store. Og der staar, skrivebords app. Saa ved ikke lige hvad du ville med det screenshot.

0 0
Peter Frederiksen 24-10-2013 21:48:11

Dog skal den installeres fra Websted, men den figurer i Store..

0 0
Henrik 25-10-2013 12:41:14

"Dog skal den installeres fra Websted, men den figurer i Store.."

Så er det heller ikke en Windows Store app.

0 0
Logik 22-10-2013 22:25:12

"Microsoft Office inklusive Outlook er inkluderet på Nokia 2520, men office-programmerne er ikke optimeret til touchskærme, hvilket ikke gør noget godt for brugeroplevelsen."

Office 2013 er optimeret til touch.

0 0
thx2k 22-10-2013 19:57:12

"Efter Windows Phone 8.1 er blevet tilgængelig, er der åbnet for kraftigere processorer.."

Nej, det er GDR3 til Windows Phone 8, som har gjort det muligt at bruge kraftigere processorer.

Windows Phone 8.1 forventes først næste år.

0 0
Katron 26-10-2013 01:26:32

Tror også det er det han mener.

Lumia 1520 kommer jo først til næste år, og sammen med den kommer windows phone 8.1, som fejres med en Quallcom processor.

0 0
Svend Brinch 22-10-2013 16:41:29

men jeg syntes da netop Nokia viser noget nyt og frisk, modsat Apple der kommer til og vise det samme som de har gjort siden den første Ipad i aften...

0 0
Jan Christensen 23-10-2013 12:24:51

Haha ja friskt nok en række ikoner mere braking news:-)

0 0
22-10-2013 18:08:33

Altså WP 7/8 ligner da også sig selv, ja ok man kan så lave de tiles mindre hmm....

Syntes da ikke det er noget skrammel, men kan godt få armene ned.

Ja ja ved godt der er kommet et godt kamera i dem, men det kan ikke lokke mig.

0 0
Tobias 22-10-2013 20:11:58

imo var den største nyhed med wp8 var de gik væk fra Windows CE og over til Windows NT så det efter hvad jeg har fåstået er letter af udvekle til og porte apps

0 0
22-10-2013 17:51:48

Ja for sørnsen, en række ikoner mere ;-)

0 0
David 22-10-2013 17:03:01

Apple har skabt en produkt serie med iOS (iPhone, iPad, AppleTV, iPod), som har udviklet sig, og modnet sig. Apple har løbende forbedret med mere software og bedre hardware. I den samme tid har Nokia haft, symbian, symbian^3, Meamo, MeeGo, WP7, WP8. Nokia har flere gange droppet alt og satset på noget nyt, og pt har de ikke noget som er modent. Jeg sidder i en IT afdeling hvor folk fuldstændigt frit må vælge en ny telefon hvert år. Og ud af 20 mennesker er der en enkelt der har valgt en Nokia. Og det er ikke fordi WP8/Nokia er dårligt. Men det er altså et problem med App support. Det er bare Android og iOS der er fokus. Og selv med de apps der så er på WP8, så er de tit skrabede versioner.

0 0
Logik 22-10-2013 17:34:11

LOOOOOOOOOOOOOOOOLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!

0 0

Om brug af cookies