Nokia har stadig lang vej til succes

Kommentar: Nokias nye smartphones og tablet er interessant, men vejen til succes er fortsat uendelig lang.

Nokia har stadig lang vej til succes

Nokia har præsenteret en række nye produkter, ved deres egen analytiker- og presseevent Nokia World 2013, der afholdes i Abu Dhabi, De Forenede Arabiske Emirater, et af verdens rigeste områder.

Selvom det ofte giver succes at bevæge sig blandt succesrige mennesker, er der stadig et stykke vej at gå for Nokia, der fortsat i det store perspektiv er sendt på en ørkenvandring.

De nye lowcost-modeller Asha 500, 502 og 503 vil uden tvivl klare sig fint blandt mobilkøberne i udviklingslandene, og selvom de små kvikke minismartphones sagtens kunne udfylde et hul hos de skandinaver, som ikke ønsker en stor strømslugende traditionel smartphone, er det ikke sandsynligt at ret mange af dem rammer de danske butikshylder.

Nokia World 2013
Her fremvises Lumia 1520. (Foto: John G. Pedersen).

Den store Lumia i phablet-format

Mobilproducenterne flokkes for tiden om at have storskærms-smartphones i deres portefølje, de såkaldte phablets, og Nokia står ikke tilbage for trenden.

Nokia Lumia 1520 med 6 tommer HD-skærm skal således konkurrere med produkter som Samsung Galaxy Note 3, Sony Xperia Z Ultra og HTC One Max, og selvom telefonen føles både lækker, og har en virkelig flot skærm, er det ikke nødvendigvis nok.

Samsung er foreløbigt de eneste som har vist, hvordan man aktivt kan udnytte det store format, og selvom mange smiler overbærerende af en stylus i 2013, har det virket over for Samsungs kunder. Note-serien har foreløbigt solgt over 40 millioner enheder.

Nokias topchef Steven Elop gjorde ved keynoten et stort nummer ud af, at brugerne får en ekstra række ikoner i bredden, men spørgsmålet er, om det er nok for mobilkøberne.

Nokia World 2013
Nokia Lumia 1520.  (Foto: John G. Pedersen).

Fortsat fokus på kamera

Nokia fortsætter deres kameraudvikling, der lige nu føres af Lumia 1020 med 41 megapixels kamera, og en overlegen linse, sensor og kamerateknik.

Lumia 1520 fortsætter ad den vej, og kommer med 20 megapixels Pureview-kamera. Kameraet ligner det som sidder i Lumia 1020, men ifølge Nokia har Lumia 1520 nyere teknik. I en fototest på Nokia World klarer den nye model sig på flere områder, lige så godt som kamera-topmodellen.

– Nokia Lumia 1520: Den kraftigste Windows Phone til dato

Fotoentusiaster vil i den sammenhæng være glade for, at Nokia gør det muligt at gemme fotos i RAW-format, hvilket også kommer til at gælde for Lumia 1020, når Nokia Black-opdateringen kommer ud i begyndelsen af 2014.

Efter Windows Phone 8.1 er blevet tilgængelig, er der åbnet for kraftigere processorer end vi tidligere har set på Windows Phone-platformen, hvilket er godt i konkurrenceøjemed. Microsofts platform kan nu uden problemer konkurrere med Android, der hidtil har været overlegen på specifikationer.

Qualcomms Snapdragon 800 quad-core processor på 2.2 GHz åbner op for helt nye avancerede apps og spil.

Nokia World 2013
Nokia Lumia 2520 Windows RT tablet offentliggøres. (Foto: John G. Pedersen).

Er Nokias tablet et vinderprodukt?

Nokia Lumia 2520 bringer Nokia ind i kapløbet om kunderne på tabletmarkedet, og de første indtryk er klart, at her er der tale om en ufattelig lækker enhed. Skarpe designlinjer gør den væsentlig mere interessant, end hvad vi hidtil har oplevet blandt Windows-baserede tablets.

– Mere om Nokia Lumia 2520

Skærmen på 10,1 tommer i HD-format er, ifølge Nokia, den kraftigste lysstyrke hidtil set fra en tablet, og direkte sammenlignet med iPad, har Nokia fat i den lange ende. Brugere af solbriller med polaroid vil kende til, at iPad-skærmen ikke kan aflæses i horisontal visning, hvilket ikke er et problem på Lumia 2520.

Ulempen for Nokia er måske, at de kører Windows 8.1 RT, altså den Windows-udgave der kun kan afvikle de særlige RT-apps, og ikke almindelige Windows-programmer. Dette begrænser stærkt værdien af produktet, da udvalget af den særlige applikationstype ikke er særligt stort. Nokia får altså samme problem som på Windows Phone, at de skal have udviklerne med på idéen.

Nokia går selv forrest og overfører applikationer som blandt andet Here Maps til Windows 8.1 RT, men her skal sammenlignes med, hvad køberne får af apps, ved at vælge en iPad i stedet.

Microsoft Office inklusive Outlook er inkluderet på Nokia 2520, men office-programmerne er ikke optimeret til touchskærme, hvilket ikke gør noget godt for brugeroplevelsen.

Det gør til gengæld tastaturcoveret der er tilkøb. Dette tilbyder rigtige taster, USB-porte samt ekstra batteri, der forlænger brugstiden på den nye Nokia tablet.

Det umiddelbare indtryk er, at Nokia Lumia 2520 er spændende, men om den er spændende nok afgør køberne med deres tegnebog.

Nokia World 2013
Nokias portefølje. (Foto: John G. Pedersen).

Godt på vej, men vejen er lang

Nokia fremviste også Lumia 1320, en midrange-phablet på 6 tommer, som udtryksmæssigt ikke når op på siden af Lumia 1520, men prisen er så også lavere.

Min vurdering er, at Nokia viser de stadig har interessante produkter og innovation at komme med, men køberne kommer ikke væltende på grund af en ekstra række ikoner, eller en Windows-tablet hvor app-udvalget er begrænset.

Der er ingen tvivl om, at Nokia fortsat lever i bedste velgående, og at køberne har en emotionelt forhold til brandet, men om det er nok, vil siden vise.

Nokia er godt på vej, men vejen er lang

Video: En hilsen fra Nokia World 2013

Den videre fortælling

Næste interessante fortælling om emnet. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 22/10/2013 blev sagen bragt videre med sagen om Dette tror vi Apple lancerer i aften – Læs den her. Du kan læse absolut seneste nyt her.