Nokia klar til HD Voice

Nokias mobiltelefoner er klar til den nye og forbedrede lydkvalitet, HD Voice. 15 Nokia-mobiler understøtter allerede den nye teknologi.

Nokia klar til HD Voice

I fremtiden bliver telefonsamtaler noget helt andet, end det er i dag. Du vil kunne have en samtale med en person, der befinder sig i et yderst støjende miljø, og stadig høre personens stemme helt tydeligt.

Faktisk vil samtalerne lyde som om personen står lige over for dig.

Lige nu er der allerede mobiler på markedet, der er klar til HD Voice – men teleoperatørerne har endnu ikke åbnet op for muligheden.

Men for nylig meldte 3, at de regner med at være klar med HD Voice i anden halvdel af 2011. Det bringer glæde hos Nokia, der allerede nu har en række mobiler, der er HD Voice-ready.

– “Det er en nyhed, vi har set frem til fra danske operatører, for vi har længe glædet os til at kunne give Nokia-brugerne den oplevelse det er, når lydkvaliteten på opkaldet matcher resten af oplevelsen på en moderne smartphone,” siger Niels Kjelstrup, dansk produktchef i Nokia.

De nyeste mobiler fra Nokia, inklusiv Nokia X3, Nokia C7, Nokia N8 og Nokia E7, understøtter HD Voice.

blank, faktabokse, fuld bredde
Fakta
HD Voice forbedrer samtalen ved at benytte sig af den teknologi, der hedder Wideband Adaptive Multirate Speech (WB-AMR), som udvider audio-båndbredden fra de normale 300-3.400 Hz til 50-7.000 Hz.
Man kunne tro, at udvidelsen af det hørbare frekvensområde gør, at der kommer endnu mere støj på linjen, men i stedet for at gengive hele lydbilledet, blokerer teknologien for de frekvenser og dermed de lyde, som er irrelevante for samtalen.
For at benytte sig af HD Voice kræver det, at begge personer i hver sin ende af røret har en smartphone, der understøtter HD Voice, samt at teleoperatøren udbyder HD Voice.

Lyt til HD Voice

  • Martin Stanford fra Sky News har foretaget en sammenlignende test, hvor han står lige ved siden af en støjende motorvej. Lyt til testen, og hør hvordan den støjende motorvej forsvinder fra lydbilledet, når han anvender HD Voice: http://bit.ly/dEQrm9
  • Teknologi-bloggen Engadget har foretaget en sammenlignende test af et almindeligt telefonopkald og et telefonopkald med HD Voice. Lyt til testen her: http://engt.co/9C5ezY