Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Nokia N9 kommer hos Telia og 3

Nokia N9 kommer hos Telia og 3

Den nye Nokia-smartphone med MeeGo kommer på hylderne hos Telia og 3.

Nokia N9 (Foto: Mobilsiden.dk)
Nokia N9 (Foto: Mobilsiden.dk)
Foto: Mobilsiden.dk

Efter lang tid dødssejlads er Nokia nu budt ind med et reelt bud på en moderne smartphone, Nokia N9.

N9 kører på styresystemet MeeGo som klart har den ulempe, at der ikke som på Android og iPhone, er tilknyttet en stor applikations-butik. Det har dog ikke forhindret teleselskaberne i at prøve mobilen af.

I en pressemeddelelse fortæller Telia og 3, at de begge får Nokia N9 i sortimentet ved slutningen af tredje kvartal i år.

Abonnementer og priser er endnu ikke oplyst. Nokia har dog tidligere i deres pressemeddelelse oplyst prisen på N9, til lige under 5.000 kroner uden abonnement.

Læs også:
- Nokia N9 - sådan er den (minitest)
- Detaljerne om Nokia N9 

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

lars 23-06-2011 14:33:26

Nokia har jo flere gange officielt meldt ud, at MeeGo droppes. Grunden til der blot kommer een telefon er fordi de kommitede sig til det i samarbejdet med Intel. Man kan så være mere eller mindre uenig i beslutningen.
Der verserer(ede) rygter om at Nokias bestyrelses formand ikke ville have Elop som CEO, men derimod en intern udviklingschef (som iøvrigt er boss for den nuværende interne Meego udvikling) som CEO. Men det ville de amerikanske aktionærere ikke være med til.

Lad os håbe, som også Engadget gør at Nokia med den her lansering og de reaktioner der har været. Vil vælge at lade MeeGo leve videre med Nokias støtte.

Mht Android applikationer på Meego/Meamo er der ikke nogen konvertering nødvendig. Efter som de allerede kører på platformen ved hjæp af Alien Dalvik. Android applikationer er jo skrevet i Java, som ikke bare lige konverteres til C++ som Symbian og MeeGo applikationer skrives i.

Derimod er de Symbian 3 applikationer der findes som er lavet med bl.a. QT toolkittet, dem som skal/kan konverteres relativt nemt ved at kompilere dem til et andet target (Meego) og så publicerer til Ovi Marked.

Dette produkt viser (ligesom N900 gjorde) at nokia har evnerne til at være markedsledende, hvis man vælger at tro/satse på en konsekvent startegi. Symbian/Meego med QT til begge targets.

0 0
Katron 24-06-2011 16:14:37

Nokia har aldrig officielt meldt ud, at MeeGo droppes.

Nokia har af flere omgange officielt meldt ud, at MeeGo aldrig vil blive deres primære platform.

Som landet ligger nu, så bliver WP deres primære platform, og MeeGo som tidliger udtalt, forbeholdt deres niche produkter. Jeg tror Nokia stadig holder fast i deres mangeårrige udtale, omkring fremtidig brug af Maemo nu MeeGo vil være forbeholdt deres N-series modeller.

Sådan skulle det ha været fra starten, men grundet manglende udvikling, blev Symbian 3 en realitet på N-series modellen N8m som egentligt skulle ha været MeeGo, og en del af den nye generation, som N900 åbnede ballet til. Manglende opbakning og manglende salg på N900, gjorde at N8 blev Symbian baseret.
Mener dette var den primære årsag til, at N8 blev forsinket i næsten 5 mdr.

Lanceringen kommer nok til at passe med den store messe i efteråret, så mon vi ikke der får klarere besked om hvornår de efterfølgende lovede MeeGo modeller dukker op??
Som Elop har sagt ved flere lejligheder, så var de 3 planlagte MeeGo modeller for langt ude i fremtiden, til at være et alternativ til Symbian 3, som skal udfases, derfor blev deres primære valg WP7 som erstatning. De 3 MeeGo modeller er stadig under udvikling, og uden den store overraskelse, er offentliggørelse af N9, heller ikke afvigende fra deres oprindelige salgsplan.

Men som du skriver, så det med app's burde kun være et spørgsmål om nogle aftaler med udviklerne, så app's konverteres til QT.

At nokia har valgt at udfase Symbian, er lidt trist IMO. Men om så Symbian 3 havde været verdens fedeste styresystem til sin smartphone, så var det alligevel en dead end. Selvom Nokia er verdens største mobilproducent, så er deres kapital begrænset. Nokia fik pludseligt faktisk de 2 mest værdifulde virksomheder i verden, som konkurrent. Apple og Google. Med de penge som de 2 virksomheder har til rådighed, så vil nokia aldrig nogensinde økonomisk kunne bære, at udfordre dem på udviklingen af et styresystem. Apple og Google har jo nærmest uanede resurser inden for dette område, allerede inden de blev egentlige konkurrenter, så den kamp var tabt på forhånd. De forsøgte at holde sig i kampen, men når man er oppe mod disse 2, der er i stand til at sprøjte opdateringer ud faktisk hver dag, så bliver man smidt af, når man er en "mindre" virksomhed. Skiftet til WP7 kommer til at betyde meget for Nokia, for de vil ikke blive en del af de andre, men stadig være det alternative valg, samtidig med at de nu har fået en meget pengestærk udvikler i microsoft, som desuden har aftaler til højre og venstre, om kompabilitets dit og dat.
Selvom microsoft er software udviklere, så er det ikke alle der elsker dem. Men i den krig, er det altid de stærkeste pengevirksomheder der løber med sejren, også selvom deres produkt ikke er det bedste. Det er set et hav af gange i fortiden. CD'en vand over minidisk. VHS vandt over Beta og Video 2000. DVD vandt over laserdisken. Bluray vandt over HDDVD. Det dårligste alternativ har taget sejren, kun pga stor opbakning fra de største producenter, da de har set muligheden i at kunne sælge et produkt med en billig produktomkostning, til en høj salgspris.
Android og Google kan godt blive taberne i det spil, selvom de har et godt produkt. Der er ingen af mobilproducenterne, der er dedikerede til at bruge android, så kommer der et system på gaden, som er billigt at købe licens til, men som kan spare producenter for nogle produktionsomkostninger i form af hardware, og andre licenser, ja så skifter de mobilproducenter da bare software leverandør, og så har google kun deres nexus mobil tilbage, som jo ikke er den mest solgte mobil i gaden.

Apple er kommet for at blive. De har rigeligt med penge og knowhow til at imødekomme en krise, samtidigt med at de har opbygget deres kundekreds omkring alle deres egne produkter. Apple har formået at opbygge deres helt eget lukkede system med i-dit og i-dat. Apple har opbygget deres egen fanskare, ligesåvel som nokia. Det er ikke mit indtryk at Android fans, som sådan er dedikerede til en bestemt mobilproducent, da man ofte læser at android folk gerne så Android på enten iphone eller nokia mobiler.
Skulle WP7 nu blive et system som HTC, samsung, SE, LG etc. ser en besparrelse i, ja hvor køber man så sin Android smartphone??
Android kom tromlende ind på markedet, fordi mobilproducenterne kunne spare penge, og valgte dem som primært styresystem, men da de ikke har lavet nogle tvangsaftaler med nogle producenter, så kan de meget let blive svigtet i kampen.

Det var meget offtopic.

Tilbage til N9 og MeeGo. Dette er kun første udspil fra Nokia med MeeGo. Systemet er langtfra dødt, og ikke kun nokia og intel udvikler på det. Det er et Linux system, som er åbent og gratis, ganske som Android. Nokias version, eller skin om man vil, hedder harmattan. Jeg ved ikke hvor mange der p.t roder med MeeGo systemet, men Acer og Asus skulle komme med en MeeGo tablet senere på året. Er der flere der hopper på den vogn, så skal app'sene nok vælte ind.

0 0
Tommy 24-06-2011 19:56:42

AMD, der må siges at være pengestærke smider sig også ind i "meego-kampen".
Men disse ting er til tablets - noget som Nokia tidligst kommer med i 2012 og det skulle blive med WP7/8.

Jeg er enig med din pointe om at penge tæller, men det er ikke hele historien. Nokia har sovet i timen. Hvis de også havde valgt Android allerede tilbage med n97 i stedet for at satse på den gamle symbian(s60), ja så tror jeg Nokias forventede årsregnsskab havde set meget anderledes ud. Symbian 3 med anna er ganske hæderligt - men det er to år for sent!

0 0
Henrik 25-06-2011 00:47:55

Det er vel kun for sent, hvis udviklerne holder op med at lave ting til den og/eller hvis folk holder med at købe disse mobiler?

Indtil videre må man vente og se til deres næste kvartals rapport for at se hvordan dette ser ud. Mht. app support, ser det stadig ok fornuftigt ud. Der er nogle huller hist og pist, men det er ikke galt.

Hvis Anna holder bare nogenlunde, og de planlagte kommende Symbian Anna/Belle devices kommer med de rygtede 1 Ghz chipsets og ditto gfx processorer, kan de vel nok rykke rimeligt godt, specielt hvis prisen er rigtig.

Anyway, vi må se. Jeg tror Nokia's plan er, at de som sagt introducerer WP7 enheder, og ser hvad hvor godt de sælger, og imens vil de blive ved med at spille på Symbian hesten, sålænge der giver mening (altså sælger) og Meego Harmattan bliver en "wait and see". Den store balance kunst bliver om de kan holde udviklerne ved ilden i begge lejre. Det bliver spændende at følge. Men jeg tror da under alle omstændigheder at jeg snupper mig en N9 - om ikke andet virker den til at være et sjovt nørdlegetøj.

0 0
Kristian 23-06-2011 14:21:58

Jeg tænkte det samme som ovenstående ^^

Både at det jo er så nemt at overføre apps fra Android hvis man får skabt et samarbejde, og hvorfor Mobilsiden nævner en (mulig men ikke bekræftet) ulempe ved telefonen sådan... uden grund?

Research.

0 0
Peter 23-06-2011 10:56:51

Det ser ud til at den kan hente programmer fra Ovi Store. Det sige i denne video http://www.youtube.com/watch?v=BSZssHGR-Qg&feature=player_embedded#at=49

0 0
Mikkel 24-06-2011 03:38:08

Du kan både hente apps fra Ovi/Nokia store og apps.meego.com mener jeg det hedder :)
Og da jeg selv har en N900 ved jeg godt der ikke er 200.000 apps men det får man jo heller aldrig brug for, men der er stadig en del apps. Og de apps der er der, plejer altså at være ret gode.
Personligt gider jeg ikke et marked som Android Marked hvor de fleste apps enden er ubruglige eller en dårlig kopi af de andre apps

0 0
Thomas 23-06-2011 10:59:21

Ja det kan den selvfølgelig, men der er pt ikke ret mange QT apps... men det kan der jo komme, specielt hvis nokia tager fat i Androis udviklerne som met lethed kan omskrive deres apps til Meego...

0 0
Thomas 23-06-2011 10:38:25

Tage fat i Nokia og bede om en officiel udmelding omkring planerne med Meego? I stedt for bare at skrive at der ikke findes en stor app stor, hvilket i reelt set jo ikke ved om er sandt. Har Nokia f.eks lavet aftaler med Android udviklerne? en hver Android app kan jo proteres til Meego grundet Linux platformen... Det kunne være yderst interessant hvis i kunne få lidt fakta på bordet. Denne telefon ser ud til at være større end når Appel kommer med en ny telefon, prøv en gang at se på antallet af comments på engadget på artiklerne omkring dette 2 artikler har næsten 5000 comments. Hvis Nokia officelt kunne melde ud at Meego har en fremtid, kan denne telefon vende op og ned på markedet… læs evt. http://www.engadget.com/2011/06/22/editorial-dear-nokia-you-cannot-be-serious/
Han har en god indgangsvinkel til det hele, og stille med rette spørgsmålet ved hvordan nokia kan finde på at lade denne mulighed glide ud mellem fingrene.

0 0
Henrik 23-06-2011 16:32:30

Ja, og atter ja. N9 HAR en app store:

http://swipe.nokia.com/applications/

0 0

Om brug af cookies