Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Nokia overtager driften og udviklingen af TT-netværket

Nokia overtager driften og udviklingen af TT-netværket

Telia og Telenor har netop valgt Nokia som partner til at varetage fremtidens TT-netværk. Forvent derfor bedre dækning og større kapacitet, lyder det.

Foto: Telenor

Telia og Telenor har i fællesskab annonceret en stor reorganisering af deres firma TT-Netværket, som driver det fælles mobilnetværk af samme navn. I en pressemeddelelse annoncerer de to teleselskaber, at det ikke længere er dem, der skal varetage driften og udviklingen af TT-netværket.

I stedet er der indgået en aftale med Nokia, som er førende inden for netværksløsninger med datterselskabet Nokia Networks. Telia og Telenor oplyser, at Nokia overtager alle drifts - og udviklingsopgaver inden for det såkaldte ’radio access network’ (RAN) fra 1. oktober 2017. Det vil sige den del af det mobile telekommunikationssystem, som ligger mellem selve rygraden i netværket og slutbrugernes enheder såsom smartphones - altså kort og godt den trådløse del af netværket.

Læs også: Telia og Telenor færdige med historisk sammenlægning

Nokia oplyser i en pressemeddelelse, at deres opgave bliver at ”sørge for planlægning og optimering af netværket, implementeringen og drift af netværket, der består af mere end 4.000 mobilmaster rundt om i landet”. Nokia ser altså ud til at tjene samme funktion, som Huawei har for TDC Groups netværk.

Glæde hos alle parter over det nye samarbejde

Med udsigt til, at Nokia skal overtage driften og udviklingen af TT-netværket, er der glæde at spore hos Telia.

”Sammenlægningen af Telias og Telenors netværk har været en historisk bedrift. Vi har i dag et mobilnet i verdensklasse, og det skal vi sikre, at vi også har om et, fem og ti år. Derfor er jeg glad for, at vi har landet en solid aftale med en af de på verdensplan absolut stærkeste netværksleverandører”, siger Henrik Kofod, som er teknologichef i Telia.

Også hos Telenor er Peter Nødbak, som er netværksdirektør, fortrøstningsfuld med Nokia som partner til at levere fremtidens TT-netværk.

”Vi er nået til et punkt, hvor vi skal tage TT-Netværket til et nyt niveau, og Nokia skal hjælpe os på denne rejse. De har den fornødne ekspertise, kapacitet og know-how på området, som vil kunne sikre den mest optimale drift og ruste vores netværk til fremtiden,” siger han.

Læs også: TDC Groups 5G-netværk sætter europarekord: 70 Gbit/s opnået

Nokia er naturligvis også klar til at løfte den opgave, som det kræver at drive de to teleselskabers fælles netværk:

”Telia og Telenor er fokuserede på at overgå deres kunders forventninger. Ved valget af deres nye serviceleverandør, fremhævede de to operatører behovet for erfaring, kvalitet, kapacitet og, ikke mindst, sikkerhed. Nokia vil yde de to operatører ydelser, der gør det muligt for dem at levere den bedste oplevelse til deres kunder," siger Igor Leprince, direktør for Nokia Global Services.

Udsigt til bedre dækning og større kapacitet

Indgåelsen af et samarbejde med Nokia kommer to måneder efter, at man indledte anden fase af TT-netværket ved at udvælge en ny ledelse, hvor fokus fremadrettet skal være på at udbygge og forbedre det, der i forvejen er Danmarks største mobilnetværk. Første fase var sammenlægning af Telia og Telenors netværk, som blev afsluttet i 2014.

Resultatet af samarbejdet bliver derfor, at Telia og Telenor kan tilbyde dets kunder et bedre netværk, hvor der er bedre dækning og en større kapacitet til at dække danskernes fortsat stigende dataforbrug. Det sker blandt andet ved at introducere nye teknologier, oplyser Telia. Det vil ikke være utænkeligt, at der her er tale om 5G, som ventes at blive introduceret i Danmark i 2020.

Selv om Nokia er blevet partner i TT-netværket, er det fortsat Telia og Telenor, der hver ejer 50 % af det. Reorganiseringen betyder dog, at Telenor opsiger 54 medarbejdere, og at 31 åbne stillinger nedlægges for i stedet at investere i 19 nye stillinger.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies