Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Ny mobilprocessor med hele 10 kerner lanceret

Ny mobilprocessor med hele 10 kerner lanceret

Producenten bag mobilchips, Mediatek, præsenterer en ny processor til smartphones og tablets med intet mindre end 10 kerner.

Udviklingen for processorer til smartphones og tablets går lynhurtig. Det er ikke mange år siden processorer med to kerner var normale.

Nu sætter den taiwanske producent, Mediatek, for alvor skub i udviklingen efter i går at have præsenteret en processor med hele 10 kerner. Det skriver Anandtech.

Læs også: MediaTek vil lave 10- og 12-kernede processorer

Den nye processor går under navnet Helio X20 og er den anden i rækken i X-serien efter Helio X10 (i starten kendt som MT6795), som er i stand til optage slow motion med hele 480 billeder i sekundet. Hvad Helio X20 så er i stand til, kan vi kun spå om.

Hvad der derimod er sikkert, er konstruktionen af den nye processor. Nu skal du til at vænne dig til begrebet deca-core, som processorer med 10 kerner går under.

Helio X20 er ikke blot opdelt i 2 forskellige grupper af kerner, som man ser i de nuværende topmodeller - nej, der er såmænd hele 3 af slagsen her.

De første 4 kerner er af Cortex A53-typen, som også er til at finde i de forhenværende processorer både fra Qualcomm med sine Snapdragon-processorer, Samsung med sine Exynos-processorer og Huawei med sin HiSilicon-processor i den seneste Huawei P8.

Disse 4 kerner kører med en clockfrekvens på 1,4 GHz, som vil køre under den absolut laveste belastning og når der skal spares strøm.

Læs også: Ultra-slowmotion på vej til mobilen. Se det her

De næste 4 kerner er også af samme Cortex A53-type, men her er hastigheden skruet lidt op til 2,0 GHz og vil derfor køre, når der er brug for væsentligt mere regnekraft til eksempelvis spil, browsing og større opgaver.

Den store forskel i Helio X20 er de sidste 2 kerner, som hedder Cortex A72. Denne nye type kerne er næsten dobbelt så hurtig som den føromtalte Cortex A53. Disse to kerner kører på intet mindre end 2,5 GHz og er altså i stand til at levere den ypperste regnekraft og er ifølge MediaTek ikke bare til høj, men ekstrem ydelse.

Læs også: Samsung pønser på hjemmelavede kerner

Hvis du går og drømmer om denne nye processor i din kommende smartphone, må du dog væbne dig med lidt tålmodighed.

MediaTek fortæller til præsentationen, at man først forventer at føre processoren på markedet i 1. kvartal 2016, og der er på det europæiske marked ikke stor tradition for at gøre brug af MediaTeks processorer.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies