Så hurtige bliver efterårets mobiler

Qualcomms kommende Snapdragon 805 chipset lover op til 50% mere ydelse til de spilleglade.

Så hurtige bliver efterårets mobiler

Amerikanske Qualcomm er den producent som leverer chipsets til flest flagskibe på verdensplan. Deres nuværende top-chipset, Snapdragon 801, er blandt andet at finde i alle topmobiler i Android-land.

Afløseren, Snapdragon 805, er med høj sandsynlighed også den platform, som skal tikke i maskinrummet på efterårets topmobiler og tablets. Amerikanske Anandtech.com har fået fingrene i en tidlig udviklerversion, som giver et fingerpeg om, hvad vi har i vente.

Et chipset er typisk delt op i en CPU-del og GPU-del, i Snapdragon 805 kaldet Adreno 420. CPU’en er hovedprocessoren, som leverer hestekræfter til de fleste opgaver i telefonen, herunder browsing, apps og mere. GPU’en er derimod en langt mere specialiseret enhed, som supplerer CPU’en, når tunge grafiske opgaver skal løftes – i praksis er det især i 3D-spil at GPU’en folder sig ud.

På selve CPU-fronten byder den opdaterede Snapdragon ikke på nogle enorme landvindinger. Snapdragon tikker op til 8% hurtigere ved 2,7 Ghz, og forbedringerne ligger også i det beskedne leje. I benchmark-programmet Geekbench 3.0 placerer Snapdragon 805 sig typisk kun 5% foran telefoner ekviperet med Snapdragon 801.

Mere opløftende er forbedringerne på GPU-delen, Adreno 420. Alt efter hvilken målestok, eller benchmark, der måles efter, er det et boost på op til 50% der kan forventes. Flere af de foreløbige tests viser også at Adreno 420 kan matche forgængerens, Adreno 330, ydelse, men i nu den langt højere quad-HD opløsning.

Selvom den kommende generation kan virke skuffende er der dog stadigt nogle opløftende elementer. Qualcomm bedyrer at Snapdragon 805 vil anvende 20% mindre strøm end 800’eren samt understøtte Cat. 6 LTE. Qualcomm har også bagt nye features ind, som 120 fps slow-motion i Full HD og forbedret billedbehandling.

Der er stadigt kun tale om foreløbige test på en prototype-enhed, men håber man på den store revolution, skal man rettere spejde efter næste generation, 810’eren. Den fremtidige platform vil byde på en ny arkitektur som ventes at levere mere power, især på CPU-fronten. Snapdragon 810 får debut i første halvår 2015.