Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Så speciel er 4,65" skærmen i Galaxy Nexus

Så speciel er 4,65" skærmen i Galaxy Nexus

Vi tager her et kig på den let buede 4,65-tommer Super AMOLED skærm i Galaxy Nexus og forklarer, hvad der gør den unik.

Galaxy Nexus.
Galaxy Nexus.

Nedenstående artikel bringes i samarbejde med Flatpanels.dk   

Samsung og Google har i fællesskab udviklet en ny smartphone kaldet Galaxy Nexus.

Skærmen er et kapitel for sig selv.

Vi har gennem mange år talt om OLED-skærmteknologien, der står til at blive næste gennembrud i skærmteknologi, og efterfølgeren til LCD-teknologien.

Efter nogle økonomiske kriseår blev investeringerne i OLED udsat, men OLED-skærme er nu så småt ved at få et gennembrud i mobile enheder.

Galaxy Nexus med HD Super AMOLED skærm

Samsung og Googles nye Galaxy Nexus er langt fra den første mobiltelefon med OLED-skærm, men skærmen markerer sig alligevel på flere områder.

Det er Samsung selv der har udviklet og produceret skærmen, og de kalder den ganske beskedent Super AMOLED.

Vi har skrevet om forskellene på Super AMOLED og Super AMOLED Plus. og netop den diskussion bliver endnu engang relevant for Galaxy Nexus – for Galaxy Nexus kommer uden Plus-angivelsen. Læs videre for at finde ud af, hvad det i praksis betyder.

OLED-skærmen måler 4,65-tommer og anvender en opløsning på 1280 x 720 pixels. Skærmformatet er måske nok for stort for den almindelige dansker, men den store skærm tilbyder tilsvarende et utal af pixels – hvert fald på papiret.

Super AMOLED Plus (til venstre) er garanti for perfekt skarphed på tekst, modsat Super AMOLED uden Plus (til højre), hvor pixels deler de mindre subpixels.
Super AMOLED Plus (til venstre) er garanti for perfekt skarphed på tekst, modsat Super AMOLED uden Plus (til højre), hvor pixels deler de mindre subpixels.
Foto: Flatpanels.dk

Øjet kan ikke se forskel

Skærmens pixeltæthed er 315 PPI (pixels per tomme), hvilket er en smule lavere end på Apples iPhone 4 og iPhone 4S, som har en pixeltæthed på 326 PPI.

Skærmen kan dog nemt kategoriseres som det der i dag populært kaldes ”Retina Display” – altså en skærm, som overgår det menneskelige øjets evne til at skelne detaljer (hvert fald fra normal kigge-afstand).

Men der er en hage! Idet der er tale om en Super AMOLED skærm og ikke en Super AMOLED Plus skærm, bygger skærmen på den såkaldte PenTile-pixelstruktur, hvor pixels deles om de mindre subpixels.

Netop den opbygning så vi senest på Samsungs Galaxy Note, og vi var ikke imponerede. I praksis medfører det nemlig reduceret skarphed og grynet tekst, der kan få blålige eller grønlige nuancer i kanterne, afhængigt af baggrundsfarven bag teksten.

Man kan naturligvis argumentere for, at i og med der er kommet flere pixels til på Galaxy Nexus, bliver effekten i praksis mindre synlig, men Galaxy Note havde allerede en pixeltæthed (ppi) tæt på 300 ppi, så Galaxy Nexus er ikke meget anderledes på det punkt.

Hvis man prøver at regne efter på, hvor mange pixels, der findes på Galaxy Note, Galaxy Nexus, Galaxy S II og iPhone 4/4S får man:

Galaxy Note: 1280x800x2 = 2.048.000 subpixels
Galaxy S II: 800x480x3 = 1.152.000 subpixels
Galaxy Nexus: 1280x720x2 = 1.843.200 subpixels
iPhone 4/4S: 960x640x3 = 1.843.200 subpixels

Regner man videre på disse tal, så kommer man frem til at Galaxy Nexus rent faktisk har en ”faktisk” pixeltæthed tættere på 200 ppi, og faktisk en tand lavere end på Galaxy S II (som benytter Super AMOLED Plus med RGB pixels).

Det argumenteres nogle gange, at skærme med PenTile pixelopbygning skal op i nærheden af 420 ppi før de kan karakteriseres som ”Retina”, hvilket formentlig også er grunden til at hverken Galaxy Note eller Galaxy Nexus har fået stemplet i reklame-materialet.

Søger du således en Samsung telefon, så er Galaxy S II faktisk et bedre bud på en visuel imponator, mens iPhone 4 og iPhone 4S stadig kan placere sig komfortabelt i front i ”pixel-kapløbet”. Det er ikke alle som klager over PenTile-skærme, men det er lidt ligesom en plet på et gulvtæppe; når man først har fået øje på den, er det svært at abstrahere fra.

På Galaxy Note så vi desuden, at betragtningsvinklerne på PenTile-panelet var synligt forringede i forhold til rigtige OLED-skærme med RGB pixels.

Om det samme er tilfældet på Galaxy Nexus kan ikke bekræftes endnu, men det er muligt. OLED-teknologien sikrer dog stadig minimal slørring ved hurtige billedskrift og et ekstremt højt kontrastforhold.

Det argumenteres ind i mellem, at PenTile-opbygningen medfører lavere strømforbrug, men det er heller ikke rigtigt – det gør faktisk det modsatte. Se betragtningsvinklerne på Galaxy Note herunder.

Kurvet skærm

Det angives, at skærmen er en smule kurvet / buet, men ligesom på den tidligere Nexus S model, spekuleres der i, at det rent faktisk ikke er skærmen i sig selv der er kurvet, men nærmere frontglasset.

HD Super AMOLED skærmen i Galaxy Nexus lyder således bedre end tilfældet er, og grunden til at den ikke har fået Retina-stemplet, er ikke så overraskende, når man kender de bagvedliggende detaljer.

Det er en skam, at Samsung har valgt PenTile-opbygningen til Galaxy Nexus, og som vi sagde i artiklen omkring Galaxy Note, kan Super AMOLED ikke indfri de løfter, som OLED-teknologien oprindeligt har pralet med.

Her kræves Super AMOLED Plus, og vi håber Galaxy Nexus bliver den sidste i rækken af PenTile-baserede skærme.

Udover HD Super AMOLED skærmen kan det nævnes, at telefonen kommer med DualCore processor på 1,2 GHz og det nye Android 4.0 Ice Cream Sandwich styresystem.

Læs også:
- Galaxy Nexus kommer til Danmark i discountudgave
- Specifikationerne på Galaxy Nexus

Ovenstående artikel er bragt i samarbejde med Flatpanels.dk

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

24-10-2011 19:25:28

jeg er så vild med den mobil. Den skal jeg bare have. melder tilbage med en vurdering når jeg har hjaft den i et stykke tid.

0 0
KrisL 24-10-2011 14:38:13

Er forfatteren til denne artikel betalt af Apples marketing afdeling?

Bliver simpelthen nødt til at kommentere brugen af ordet "Retina".

Det er apple der bruger det som et marketing-navn for deres displays. Info: DET ER IKKE EN APPLE SKÆRM. Derfor er det mig en gåde at forfatteren vælger at kalde det en retina skærm.

Apples marketing afdeling gør tilsyneladende et fremragende arbejde når de kan få folk, der skal forestille at vide noget om tingene, til at bruge det i flæng om alle andre skærme som ikke er produceret af Apple.

0 0
21-10-2011 20:37:29

Det var ikke en særlig objektiv artikel, som ikke har noget til at bevise deres påstande. Hvis i nu havde gjort noget i stil som denne her artikel, kunne jeg havde brugt jeres artikel til noget.
http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-Note-and-Galaxy-Nexus-sport-HD-Super-AMOLED---is-the-PenTile-matrix-bad-for-you_id23134

0 0
sigersen 22-10-2011 14:34:04

Ja jeg ville også have linket til den test. Faktum er at det der betyder noget er hvorvidt du bemærker noget i dagligt brug, hvor flot skærmen er og hvorvidt den til tider er pixeleret.Alt er selvfølgelig subjektivt, men synes denne artikel primært er meget negativ - og med engadgets beskrivelse af skærmen: "Indeed, the panel looks downright gorgeous, with unbeatable viewing angles, remarkably crisp text and graphics and a beautiful feel as one swipes across it. The fingerprint magnet that is a glossy overcoat is still here, but it's the only feel niggle we've found on the screen as a whole."
Så tror jeg bare man selv skal se skærmen og vurderer om man er tilfreds. Galaxy S III bliver sikkert endnu bedre, men hvornår kommer den? og hvor meget er Galaxy Nexus faldet i pris til den tid?

Bemærk desuden at testen er baseret på Galaxy Note med den lidt lavere ppi.

0 0
Kalle 22-10-2011 19:01:36

Ja snart kan alle smartphones ændre navn wallet phone fra mobile smartphone......

4,6 tommer tja det må være smerte grænsen de kan jo snart ikk være i lommen længere men med NFC bliver det nok fremtiden ikk af gå med pung men dit liv lægger på din telefon :-)

0 0
Anders 21-10-2011 13:28:54

http://www.engadget.com/2011/10/21/the-galaxy-nexus-super-amoled-display-is-a-minus-not-a-plus/
Jeg har selv en næsten 2 år gammel htc desire, og havde ellers glædet mig til at skifte til en nexus telefon. Tror jeg bare venter til samsung galaxy s 3, så får jeg måske endda quadcore :-)

0 0
T-buch 21-10-2011 12:53:28

Er sindsyg glad for mine tre knapper på min Android og ville gerne have min T9 knap-tastatur tilbage igen, hvis jeg kunne
Tochscreen er hypet lige en kende i overkanten som opfindelsen af hjulet part to

0 0
Exert 21-10-2011 11:42:50

I har måske sendt denne artikel ud lidt for tidligt. Jeg kan godt lide disse artikler, hvor man går bag om teknologien, og jeg håber I kommer med flere, men I er jo ikke helt sikre på hvad det er for en teknologi, der bruges i skærmen.

Den beskrives som en HD sAMOLED, ja, men er det en forbedret sAMOLED, eller er det "bare" sAMOLED i højere opløsning. Der er vist ikke så mange, der ved præcist hvad, der sidder i telefonen.

Jeg har noteret mig at Joshua Topolsky fra The Verge, som er kendt for at være meget kritisk over for den lave pixeltæthed på Androidtelefoner siger følgende (efter at have haft Galaxy Nexus i hånden vel at mærke):
"It’s the nicest display I’ve seen since the iPhone 4. Maybe even nicer. Text looks smooth — you don’t see pixels, even at the large size."
Kilde: http://thisismynext.com/2011/10/18/exclusive-matias-duarte-ice-cream-sandwich-galaxy-nexus/

"...vi håber Galaxy Nexus bliver den sidste i rækken af PenTile-baserede skærme."
Vent nu med at komme med de endegyldige konklusioner, til I har haft telefonen i hånden.

0 0
Rasmus Larsen 21-10-2011 12:07:58

Det er bekræftet mange steder. Læs blot rundt omkring på flere af de amerikanske nyhedssider. Det er dog ret let at afgøre, for så længe, der ikke indgår Plus i navnet på skærmen, så er der tale om PenTile.

I dag kan Samsung ikke producere OLED-skærme med RGB pixels ved så høje opløsninger. Det kommer med det kræver nye produktionsteknologi. Derfor bruger man PenTile for at følge med i "pixel-ræset".

Super AMOLED HD (som senere er blevet til HD Super AMOLED) har dog været præsenteret mange gange tidligere på brancheudstillinger, så Nexus-skærmen er jo ikke hemmelig. Det er bare første gang den er set i et produkt. Det er i øvrigt præcis samme skærm som sidder i Galaxy Note (blot et lidt andet format).

Skærmen er bestemt også imponerende ved førte øjekast, men som jeg skriver i artiklen, så er det lidt ligesom en plet på et tæppe. Når man først har bemærket problemet - hvilket man gør ret hurtigt ud fra min erfaring - så er det svært ikke at fokusere på det.

0 0
Exert 21-10-2011 13:53:18

Jeg betvivler sådan set ikke at det er en PenTile skærm. Problemet er at bare, at I ikke har set denne skærm.
Det er nemlig ikke præcis den samme skærm som i Galaxy Note. Du skriver selv at Note har 300 ppi mod GN's 315 ppi. Altså ikke samme skærm.
Du skriver at betragtningsvinklen på Note er betydeligt forringet, mens Engadget siger at GN har "unbeatable viewing angles". Endnu en indikation af at man skal kigge på skærmene hver for sig, i stedet for at kigge på den ene og konkludere, at den anden må være lige så.

Jeg ser frem til en super grundig anmeldelse, når I får den i hus :)

0 0
Claus Frederiksen 21-10-2011 10:26:41

Anandtech har lavet en analyse, hvor de tager højde for antallet af subpixels ved de forskellige teknologier. Her ligger Galaxy Nexus over Galaxy S2 i SPPI (subpixels per inch). Så hvis man er tilfreds med skærmen på S2, vil man nok også være det på Galaxy Nexus.
http://www.anandtech.com/show/5000/galaxy-nexus-pentile-discussion-confirmed

0 0
Rasmus Larsen 21-10-2011 11:06:35

Subpixels kan desværre ikke bruges som argument. Det største problem med skærme med PenTile pixels er ikke at de har for få subpixels, men at tekst får en blålig/grønlig nuance langs kanerne, pga. måden, hvorpå pixels er arrangeret.

Prøv at se dette billede, som er fra Galaxy Note (der har stort set samme ppi som Nexus):
http://www.flatpanels.dk/billeder/superamoledfail-1l.jpg

Den effekt kan man ikke slippe af med uanset, hvor man subpixels, der er proppet ind i skærme med PenTile. Anandtech har desværre misforstået noget, lader det til.

0 0
toysoldier 21-10-2011 06:08:19

Dette er en af de mest forvirrende artikler jeg har læst i et stykke tid. Nogle steder står der at, Galaxy nexus kommer med en HD Super Amoled Plus skærm, andre steder står der den kommer med en HD Super Amoled skærm ??????

Derudover tror jeg årsagen til, at det ikke er en HD Super Amoled Plus skærm, er følgende .. :

En super Amoled Plus skærm har 50% fler subpixels end en Super Amoled skærm (3 mod 2). Men måden en Super Amoled Plus skærm er lavet på betyder at hver enkelt pixel optager mere plads (real stripe vs pentile), så betyder det i praksis at en 4.3" SA+ skærm har samme "opløsning" som en 4" Super Amoled skærm. Dvs hvis Samsung + Google skulle have lavet en HD SAP skærm med 1280x720 opløsning skulle den have været på ca 5" hvilket jeg tror var lige i overkanten.

Personligt er jeg ikke nervøs for HD Super Amoled skærmen, da det er en forbedret teknologi i forhold til den normale Super Amoled skærm. Jeg er overbevist om, at den højere opløsning udligner lidt af den forskellen, der trods alt er på en SA vs SA+ skærm. Men lad os nu se når den kommer.

0 0
Johnny K. Olesen 21-10-2011 10:18:59

Hej

Der er har lidt modsatte informationer omkring skærmen, og vi derfor har tilrette artiklen. Der er tale om en Super AMOLED skærm og ikke i Plus udgaven.

0 0
Zeb 20-10-2011 15:41:16

Jeg havde indtryk af at SAMOLED HD var fra en ny produktionslinje hvor og kunne regnes for "3. generations" SAMOLED - altså SAMOLEd, SAMOLED Plus og så SAMOLED HD - der var som Plus men med højere opløsning. Hvis det blot er en SAMOLED så er der jo efterhånden intet på Galaxy Nexus der er banebrydende og fancy. Skærm, Kamera, Processor er alle kun "standard high end" ikke noget nyskabende.

Men måske Samsung ikke ville overdrive specs da de godt ved de især ville risikere at stjæle salg fra deres egen (i mine øjne overlegne) Galaxy SII.

0 0
Rasmus Larsen 21-10-2011 11:10:01

Nej, HD Super AMOLED (som tidligere blev kaldt Super AMOLED HD) er ligesom Super AMOLED - blot med højere pixeltæthed. Hvis der ikke fremgår "Plus" i navnet, så er der tale om PenTile fremfor RGB pixels.

Du kan eventuelt læse lidt mere på dette link, hvis det har interesse:
http://www.oled-info.com/super-amoled-hd

0 0
Marcel 19-10-2011 16:07:30

Fra hvilken kilde fremgår det at det er en Super AMOLED Plus og ikke 'bare' en super AMOLED?
For når jeg går ind og kigger på http://www.google.com/nexus/ så står der sAMOLED og intet om Plus-teknologien :)

0 0
Johnny K. Olesen 21-10-2011 10:19:40

Hej Macel

Der er har lidt modsatte informationer omkring skærmen, og vi derfor har tilrette artiklen. Der er tale om en Super AMOLED skærm og ikke i Plus udgaven. Vi beklager fejlen.

0 0
Rasmus Larsen 19-10-2011 16:20:27

Den står angivet som Plus en del steder fra præsentationen i går, men du har ret i, at det ikke står på den officielle side. Jeg undersøger det med det samme. Hvis det virkelig er sådan, så skal artiklen skrives med omvendt fortegn.

0 0
Marcel 21-10-2011 21:00:39

Tak for svaret!
Og tillykke med artiklen, den er jo blevet brugt som kilde til mange andre techsites, som engadget.com og gizmodo.com!
Det ser ud som om I var nogle af de første til at bemærke det, ret cool! :)

0 0
19-10-2011 15:47:02

Det meste af artiklen handler om skærmen, herunder retina. Dog gør i ikke meget ud af at definere retina, dermed kommer artiklen bare til at handle om pixeltæthed, hvilket enhver med en lommeregner(/eller mobiltelefon) kan regne sig frem til.

0 0
Lowkey 20-10-2011 19:38:38

Det er fordi "retina dislay" ikke er en standard, men et ord Apple har brugt til at markedsføre skærmen i iPhone 4.

0 0
Rasmus Larsen 19-10-2011 16:08:33

En tommelfinger regel for en "retina"-skærm på en mobiltelefon er 300 ppi. Det er dog relativt, da man blot kan flytte skærmen tættere på øjet, og derved vil skærmen ikke længere opfattes som "retina"-skærm. Heraf kommentaren "hvert fald fra normal kigge-afstand", og med det forstås den afstand, som man normalt betragter sin mobiltelefon fra.

0 0

Om brug af cookies