Sådan er Nokia N900 – topmobil på rette vej

Nokia World 2009, Stuttgart: Allerede dagen før Nokia World åbnede officielt, fik Mobilsiden.dk lov at prøve den nye topmobil, Nokia N900.

Sådan er Nokia N900 – topmobil på rette vej

Der er langt fra topdesign til Nokias nye topmodel i N-serien, N900. En firkantet klods var den første tanke.

Selvom skærmen er en WVGA-type på 800×400 pixels fordelt på 3,5 tommer, fremstår grafikken ikke supertrimmet og top skarp, men ligner meget det, som findes på f.eks. N97.

Skærmtypen er “resistive” og der medfølger en stylus. Dette er samme skærmteknik, som i Nokia N97 og 5800 Xpressmusic.

Smidig brugerflade

Brugerfladen styres af det Linux-baserede Maemo 5, og er en af de gode ting ved N900.

Forside-skærmene der frit kan tilpasses med ikoner, genveje og widgets er utroligt smidige. Og når man med fingeren trækker dem frem og tilbage opleves klart, at HER ligger noget kraft bag.

Når skærmen betjenes, fornemmede jeg hurtigt, at Nokia klart har forbedret sig i forhold til N97 og 5800-modellerne. Jeg sidder tilbage med en god fornemmelse af, at denne kunne man sagtens blive gode venner med.

I øverste venstre hjørne, kan man trykke bagvedliggende programmer og naturligvis få selve menudelen frem. Skærmknappen fungerer som en multifunktionsknap, hvor man blot skifter “rundt i cirkel”.

Trykkes på batterlevel og signalstyrke, åbnes en hurtig-genvej til disse.

En rigtig Nokia oplevelse

Det er på N900 tydeligt, at Nokia ikke har glemt, hvor de kommer fra. Selve opbygning af f.eks. opkaldsskærmen og mobilmenuen er RIGTIG Nokia-style.

Selv ikonerne fra tidligere mobiler, er ført med over. Dette får Nokia-brugeren til at føle sig hjemme.

Internet browseren i Nokias tidligere produkter hænger i bremsen. Men det gør sig ikke gældende i N900, som for en af de første gange i Nokias historie, tilbyder en rigtig internetoplevelse, som på computeren.

Kameraet på fem megapixels med Carls Zeiss-optik er i øvrigt lynhurtig til at skyde et foto.

Highspeed

De fleste funktioner kan betjenes i highspeed på Nokia N900.

Set i forhold til andre produkter i N-serien (baseret på Symbian-platformen), er der næsten ikke træghed i brugeroplevelsen. Alt sker, når det skal.

Okay! Når ret skal være ret, så har Nokia N900 også sige momenter, hvor man fornemmer den går i stå. Men til det skal jo siges, at udgaven vi har prøvet, langt fra er den færdige salgsversion.

God konstruktion

Som nævnt er designet ikke specielt sexet. Men konstruktionen er derimod fantastisk stabilt lavet.

Slideren der skubber tastaturet ud, har intet slør og der åbnes/lukkes med et smæld.

Tasterne på enheden, er også særdeles fremragende. God størrelse, forhøjninger og afstand er med til at øge skrivehastigheden.

De danske karakterer æ, ø og å er også tilgængelige på tastaturet.

Hvem skal købe den?

Efter at have leget med Nokia N900, er jeg ikke i tvivl om, at man er på rette vej. Alle Nokias kerneværdier som Maps, OVI Store, kendte ikoner osv., er med i N900-modellen.

Nokia siger selv, at mobilen henvender sig til “technology leaders” – altså teknik-interessede som er parate til, i en tidlig fase, at adoptere ny teknik.

Jeg er ikke klar over, hvor mange i verden der tilhører denne gruppe – men sandsynligvis færre end i f.eks. “design elskere”-gruppen. Derfor tror jeg heller ikke, at N900 bliver et kæmpe salgshit i bred forstand.

Derimod, kan Nokia N900, måske være med til at tegne en ny vej for Nokia, som på mange områder har hængt lidt bagud det seneste år.

Slutteligt vil jeg sige, at N900 efterlader et positivt førstehånds-indtryk med plads til forbedringer – specielt på designet.

Jeg håber senere på Nokia World-konferencen at blive klogere på, hvad Nokia præcist vil med denne mobil.

Læs også:
Mere om Nokia N900
Video: Oplev Nokia N900