Sådan får du bedre billeder med mobilen

Her er julens lynguide til, hvordan du kan tage lidt bedre billeder med din mobiltelefon

Sådan får du bedre billeder med mobilen

Med jule- og nytårsaften nærmende sig med hastige skridt, er det også blevet sæson for at fylde hukommelseskortet på mobilen med billeder i så rå mængder, at en mindre finsk skov skulle lade livet. Men selvom ikke alle har lige fotogene familiemedlemmer eller venner, så giver vi dig her en lynguide til, hvordan du selv kan gøre dit til, at få billederne til at tage sig bedre ud.

Lys

For at kunne tage et ordenligt billede, så kræves der lys. Selvom en mobiltelefon som f.eks. Nokia Lumia 1020 er udstyret med 41 megapixels, så kan det stadigvæk ikke tage et billede af, hvad der politisk korrekt i dag ville hedde:

”To personer med afrikansk baggrund, der deler en plade mørk chokolade i en kulkælder”, uden lys.

De fleste mobiltelefoner er dog udstyret med blitz og kameralys, hvilket selvfølgelig sikrer illumination, men samtidig også kræver lidt forholdsregler:

1. Hvis du bruger blitz, så undgå nærbilleder.
Dit objekt vil blive oplyst, som var der kastet en lysgranat. Træd et ekstra skridt tilbage, og giv blitzen mulighed for at arbejde.

2. Pas på baglys.
Sørg for at naturligt lys eller lamper rammer dit objekt og ikke oplyser det bagfra. Din mobil vil kun registrere lyset og gøre elsdyrsmotivet på tante Gudruns hjemmestrikkede sweater fuldstændigt ugenkendeligt.

Sørg altid for at stå mellem vinduet og det du fotograferer (hvis der altså er et vindue).

Hold kameraet stille
Det burde være overflødigt at sige det, men for en sikkerheds skyld gør vi det alligevel.

3. Hold mobilen stille.
Det kan godt være, at der er fart på omkring juletræet eller at dansegulvet gynger nytårsaften. Det giver mulighed for en masse gode skud, men stop selv de fysiske udfoldelser og stå stille.

Det nytter ikke noget at knipse 25 billeder af samme motiv, hvis de alle sammen er uskarpe, fordi Justin Bieber får dansetrolden frem i dig.

4. Fokuser
Din mobil er udstyret med autofokus. Nu hvor du alligevel står stille, så brug den. Sjældent ved mobilen hvad det er du ønsker at fotografere, så gør dig selv og den en tjeneste, og udpeg motivet på skærmen.

Se på hele billedet
5. Baggrund
Det kan godt være, at du kun lige skal have et hurtigt billede til vennerne, af pigen du netop har mødt nytårsaften. Men i stedet for at knipse hende foran tørretumbleren og hylder med hensyltede løg, så prøv at finde en neutral eller pæn baggrund.

Tænk ikke kun på det du fotograferer, men hvordan det samlede billede ser ud.

6. Eksperimenter
Og nej, vi taler hverken om sex eller stoffer. De fleste mobiler har i dag mulighed for et hav af indstillinger. Prøv at lege med dem alle. Du kan sagtens tage flere billeder af samme motiv med forskellige indstillinger, og blive overrasket over de forskellige resultater.

Samtidig findes der en række apps, som kan ændre på lyssætningen på de enkelte billeder, så selv julen i garagen under lysstofrørets skær, kommer til at virke som en amerikansk film fra 50’erne.

7. Privatlivets fred
En god regel er, ikke at tage billeder af folk der ikke ønsker det.

Du skal med andre ord ikke knipse løs, når du finder to kollegaer i kopirummet til julefrokosten, eller fortsætte dokumentationen ude på personaletoilettet, mens Hans fra regnskab forsøger at ringe efter en taxi, ved hjælp af den vanddrevne porcelænstelefon.

Hvis du vil smide et billede op på Facebook eller via et andet socialt medie, så lad være med at navngive folk, der ikke har givet dig lov. Respekter privatlivets fred, uanset hvor meget folk ter sig.

Temaets videre forløb

Historien tog relativt hurtigt en ny drejning. mobilsiden har bragt sagen videre. 29/11/2013 tunede vi igen ind på emnet med artiklen om Mobilkøberne vil have robuste telefoner og længere batteritid – Klik her. Se også seneste nyt om emnet her.