Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Sådan ser de nye funktioner i Android N ud

Sådan ser de nye funktioner i Android N ud

Den næste Android N-version blev i går udgivet i en tidlig testudgave. Mobilsiden.dk har taget et kig på den nye Android-version.

Ingen havde set det komme, da Google i går løftede sløret for den næste store Android-version ud af den blå luft. På trods af det er der alligevel tale om en version med relativt store nyheder, hvor der sker flere designændringer rundt omkring.

Læs også: Google udgiver officielt Android N - her er alle nyhederne

Mobilsiden.dk har derfor installeret den nye Android N-version på en Nexus 9-tablet og taget et kig på nyhederne, der indtil videre er opdaget. Herunder følger hermed en gennemgang af de største forskelle mellem Android 6.0 Marshmallow og Android N, som du kan glæde dig til, når versionen er færdig en gang i 3. kvartal 2016.

Foto: Mobilsiden.dk

To apps åben på én gang

Den største brugerflademæssige nyhed må siges at være tilføjelsen af multi windows eller flere vinduer. Det betyder, at du kan holde fingeren nede på en app i ”seneste apps”-skærmen, hvor du så kan trække den enten til siden eller toppen alt efter om du holder din smartphone eller tablet i stående eller liggende tilstand. Når den første app er valgt trukket til den ene del af skærme, kan du herefter vælge en app til den resterende del.

I midten finder du en skillelinje, som du kan flytte på. Apps tilpasser sig relativt hurtigt til den ændrede skærmplads, men der er fortsat plads til forbedring. Apps kan finde på at hakke og blinke i det øjeblik du justerer skillelinjen, men derefter kører det problemfrit.

Hvis du vil ud af multi window-tilstanden, kan du enten holde en ny knap nede i navigationslinjen i stedet for ”seneste apps” under multi window-visning. Du kan også skubbe skillelinjen op og ned, hvor den del, der bliver skubbet i retning af, forsvinder, og den anden app ryger tilbage til fuld skærm.

Multi window-funktionen kræver et par minutters tilvænning, men når du først ved, hvad de forskellige knapper og gestures gør, er det utroligt praktisk og har potentiale til at øge produktiviteten gevaldigt. Især når der også er mindre små forbedringer såsom ”træk og slip”-kopier/indsæt-funktion af tekst.

Foto: Mobilsiden.dk

Nyt design af (nu endnu smartere) notifikationer

Notifikationerne har fået et nyt design, der er helt hvide, flade og med skarpe kanter. Samtidig er der intet luft imellem notifikationerne, og der er presset noget mere tekst og flere ikoner ind i dem. De er mere funktionelle og praktiske nu end før, men måske ikke lige så læsevenlige som førhen.

Det kan også blot være et spørgsmål om tilvænning. Grundlæggende er der tale om meget identiske notifikationer, der fungerer, som du kender det i forvejen. De kan blot lidt mere nu. Hvis du eksempelvis får en besked i Hangsouts-appen, kan du klikke på "svar"-knappen, som  bringer et tekstfelt frem direkte i notifikationen, hvori du kan svare på beskeden. Det er smart, nemt og er forhåbentligt noget, der udbredes til mange flere apps over de kommende måneder.

Foto: Mobilsiden.dk

Nem adgang til at skjule eller blokere notifikationer

I Android 5.0 og nyere kan du allerede skjule og blokere notifikationer, hvis en app generer dig med unødvendige reklamer. Nu er det blevet endnu nemmere at skjule eller blokere en notifikation. Hold blot fingeren nede på en af notifikationerne, og tre knapper vil erstatte notifikationen. Hold nede igen for at vende tilbage til notifikationen.

Foto: Mobilsiden.dk

Tilpas selv dine quick settings-felter

Ved at trække en ekstra gang ned fra toppen efter at have bragt notifikationerne frem kan du se de såkaldte quick settings. I Android har du hidtil måtte nøjes med de få felter, som Google mente, der skulle være, lige som du heller ikke har kunne rykke rundt på dem.

Det kan du nu i Android N ved at trykke på ”EDIT”-knappen i hjørnet af quick settings-panelet. Her kan du vælge felter til og fra ved at holde dem nede, og på samme måde placerer du dem der, hvor du vil. Udviklere kan i fremtiden også selv lave felter til panelet, så du eksempelvis kan få en hurtig genvej til at oprette et Facebook-opslag – såfremt Facebook implementerer det. Mulighederne er mange.

Foto: Mobilsiden.dk

Indstillinger får nyt design og funktioner

Så snart du åbner indstillingerne, er det heller ikke til at overse, at der er sket nyt. Hver knap er suppleret med en ekstra linje af tekst, der fortæller kort om den valgte indstilling. Uden at gå ind i de enkelte indstillinger kan du altså hurtigt danne dig et overblik over, hvilket WiFi-netværk du er tilsluttet, hvor høj lysstyrken er, hvor mange apps du har installeret, hvor meget ledig plads du har osv.

Toppen af indstillingerne viser desuden nyttige informationer som hvis du har sat lydtilstanden til ”forstyr ikke”. Før fandt denne funktion til i popuppen, der kom frem, når du justerede lystyrken, men den er rykket til indstillingerne nu. Det samme gør sig gældende, hvis du aktiverer datasparefunktion, som - som navnet indikerer - begrænser dit dataforbrug på farten.

Indstillingerne kan også foreslå ting, som du formentligt mangler at indstille, eksempelvis din egen personlige baggrund. Dette foreslås også i toppen.

Foto: Mobilsiden.dk

Tilpas størrelsen på indholdet

Som noget nyt kan du også tilpasse, hvor stort indholdet skal være over hele systemet – præcis som du kender det fra computeren. Hidtil har du kun kunne ændre skriftstørrelsen, men denne nye indstilling kan tilpasse alle elementer.

Du kan vælge mellem fem forskellige størrelser – en normal, en mindre og tre større. Det kan vise sig særligt nyttigt, hvis du er svagtseende og har brug for at forstørre alle elementerne en anelse. Eller modsat hvis du synes mere information på skærmen er bedre. Funktionen er til at finde inde i Indstillinger » Skærm » Visningsstørrelse.

Foto: Mobilsiden.dk

Nattilstand til de sene aftentimer

En smartphone eller tablet kan være ret generende at bruge under mørke selv ved laveste lysstyrke – og især når menuerne er hvide som i nyere Android-versioner. Derfor er der i Android N en nattilstand, som ligger i den såkaldte ”System UI Tuner”-menu for eksperimenterende funktioner.

Her kan aktivere funktionen og gøre alle menuer sorte og mere behagelige for øjnene. Du kan også beholde de normale farver og i stedet aktivere en indstilling, der giver varmere farver, som også er mere behagelige at se på.

Foto: Mobilsiden.dk

Mere avanceret filoversigt

Med Android har du et helt filsystem at råde over som på en computer. Det har hidtil været ret begrænset, hvad du har kunne i Android uden at hente andre apps fra Play-butikken såsom ES File Explorer, medmindre der har fulgt en med fra tilpasningen fra din smartphones producent.

I Android N er den dog blevet noget mere funktionel. Det er fortsat samme design som i Android 5.0 og 6.0, men nu kan du kopiere, indsætte, oprette og omdøbe filer ved at gå ind i Indstillinger » Storage » Åbn.

Og mange, mange flere nyheder

Dette er blot de større nyheder, der er kommet i Android N. En så stor version bringer selvfølgelig mange flere mindre nyheder, ændringer og funktioner med sig. Mange af tingene er også nogle, som ikke er til at se rent visuelt, men som kan være forbedringer af ydelsen, udviklerværktøjer og så videre. Af andre små ting i Android N kan du se frem til:

 • Blokering af telefonopkald i Telefon-appen
 • ”Genstart”- og ”send feedback”-knap hvis apps holder op med at svare
 • Hold fingeren nede på Lommelygte-genvejen for at åbne kameraet
 • Opdateret ART-compiler (ingen ”Android opgraderer apps”-skærm ved første opsætning
 • Mulighed for nyt batteriikon i statuslinjen
 • Kalibrer farver med RGB-skydelinjer
 • Doze-batterisparetilstand selv når telefonen er i bevægelse
 • Datasparetilstand
 • Træk og slip tekst for at kopiere og indsætte
 • Flere notifikationer fra samme app er bedre forbundet
 • Bedre understøttelse af Java 8
 • Picture in picture-tilstand i stedet for multi window til Android TV

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies