Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Samsung Galaxy Tab 10.1 eller Apple iPad 2?

Samsung Galaxy Tab 10.1 eller Apple iPad 2?

Samsungs nye tablet er tyndere og lettere end iPad 2, har bredformatsskærm og udrustet med Googles nye Android 3.0-operativsystem. Men er den også bedre?

Om kort tid er Samsungs kommende tablet-computer - Galaxy Tab 10.1 - ude på de danske butikshylder. Det er den måske mest ventede Android-tablet indtil videre, og det kribler i fingrene på mange for at finde ud af, hvordan den klarer sig i forhold til Apples populære iPad 2.

Her på Recordere.dk kan vi i dag afsløre, hvordan slaget vil tage sig uden, sådan mere eller mindre.

Vi har nemlig fået fingrene i et eksemplar af en af de Galaxy Tab 10.1-modeller, som Google gav væk på sin udviklerkonference, Google I/O 2011, tidligere på måneden.

Dette eksemplar vil på få områder skille sig ud fra de modeller, der vil sidde på butikshylderne. Blandet andet har vores eksemplar en hvid bagside med billeder af Android-maskotten, og softwaren inden i er den rene Android 3.0-oplevelse med få inkluderede Samsung-apps.

Det er endnu uvist om de danske Galaxy Tab 10.1 vil komme med Samsungs TouchWiz-software. Men dens indmad og generelle brugeroplevelse burde matche, hvad vi vil se i de færdige produktionsmodeller.

Lad os komme i gang.

Godt bygget

Samsung Galaxy Tab 10.1 formår netop lige at overgå iPad 2 hvad angår tykkelse og vægt. Den måler 256,6 x 172,9 x 8,6 millimeter, og er således 0,2 millimeter tyndere end Apples tablet. Vægten er på 595 gram, og det gør den fem gram lettere end iPad 2 med Wi-Fi.

Det betyder, at Samsungs nye tablet-computer er lige så behagelig at have i hænderne som iPad.

Jo, der er forskelle. Eksempelvis har Galaxy Tab 10.1 en bagside af plast, hvor iPad 2 benytter aluminium, og sidstnævnte har også afrundede kanter og hjørner, der giver en oplevelse af, at iPad 2 er tyndere og mindre end den egentlig er. Jeg foretrækker at have iPad 2 i hænderne - metal føles bare lækrere at røre ved end plast, men det er og bliver en smagssag.

Selvom de to tablet-computere er næsten identiske hvad angår dimensioner og vægt, så føles Galaxy Tab 10.1 alligevel lidt større. Det skyldes umiddelbart at Android 3.0 er lavet til bredformatstilstand, og her er den 10,1-tommer store skærm lige det stykke længere end Apples 9,7-tommer skærm i 4:3-format.

Alt taget i betragtning, så har Samsung lavet en lækker tablet med et minimalistisk og nedtonet design, og vi er især vilde med, at der ikke er en eneste knap på fronten. Tænd/sluk-knappen sidder i toppen ved siden af minijack-stikket til hovedtelefoner, og i bunden sidder et multistik, der blandt andet bruges til opladning og tilslutning til computeren via USB.

Samsung har allerede afsløret et væld af tilbehør til Galaxy Tab, men vi har ikke haft mulighed for at prøve det. Adaptere til hukommelseskort og HDMI-kabel er på vej, ligesom du vil kunne købe en dock med indbygget tastatur. Stereohøjtalerne sidder på siderne, og de spiller overaskende højt og med god lydkvalitet.

Med 10,1-tommer og en opløsning på 1280 x 800 pixel, får du masser af plads til websider, film og fotos, men pas på med at bevæge dig udenfor. Galaxy Tab 10.1 er mere overfølsom overfor direkte sollys og producerer mere genskin end iPad 2, der faktisk godt kan bruges udenfor hvis du skruer helt op for lysstyrken.

Hjertet i Galaxy Tab 10.1 er Nvidias Tegra 2 1-gigahertz dualcoreprocessor, og den leverer et fint udgangspunkt med god ydelse når Android 3.0-operativsystemet ellers opfører sig ordentligt (mere om det senere). Vores eksemplar har 32 gigabyte hukommelse, der ikke kan udvides via MicroSD-kort, og kommer ellers med Wi-Fi (802.11 b/g/n) og Bluetooth 2.1.

Det er nemt at koble tablet-computeren på en smartphone, der deler sin internetforbindelse via Wi-Fi, eller via et Wi-Fi hotspot, og vi havde aldrig problemer med, at den ikke ville koble sig på et hotspot ude i byen.

Den udgave af Galaxy Tab 10.1, som Samsung demonstrerede på Mobile World Congress tilbage i februar havde et 8-megapixel kamera, men efter at sydkoreanerne besluttede at skære mere af tykkelsen på den nye Tab 10.1, så er det kamera blevet nedgraderet til et med tre megapixel.

Ikke overraskende leverer det middelmådige fotos, men spørgsmålet er om det overhovedet betyder noget. Det føles nemlig rigtig akavet at skyde fotos med en tablet. Hiv hellere mobiltelefonen frem i stedet.

På fronten sidder et 2-megapixel kamera til videochat, og det fungerer faktisk rigtig fremragende med Google Chat. Vi håber bare, at Skype snart er klar med en app til Android-tablets med understøttelse for videochat.

Apple lover 10 timers batterilevetid med iPad, og heldigvis formår Samsung Galaxy Tab 10.1 at levere lignende resultater. Det er altid svært at måle og vurdere batterilevetid, for vi har alle forskellige brugsmønstre, men umiddelbart leverer Samsung samme levetid på en fuld opladning som iPad.

Du kan altså sagtens tage på en interkontinental flyvetur med Galaxy Tab 10.1 og holde liv i den det meste, hvis ikke hele vejen.

Android 3.0 føles halvbagt

Kigger vi udelukkende på det fysiske design, så formår Samsung at matche Apples iPad 2 med Galaxy Tab 10.1.

På nogle områder er Tab bedre, på andre har iPad 2 en lille fordel, men alt i alt er der tale om to flotte og velbyggede tablet-computere med forskellige designvalg.

Nej, den store forskel når vi snakker brugeroplevelse er fuldstændig rodfæstet i softwaren. Her bevæger vi os ud på farlig grund, for hvis der er et emne, der kan få folk (og de religiøse fanatikere) op af stolene, så er det når snakken falder på Apples software og om hvorvidt den er overlegen i forhold til konkurrenterne.

Uden at vi bevæger os ud i en dyb og lang diskussion om, hvor åben software bør være og hvor megen kontrol Apple udover over sin platform, så er det denne skribents klokkeklare holdning, at Apple med iOS 4.3 formår at skabe en brugeroplevelse, der er klasser bedre end hvad Google har formået at stykke sammen med Android 3.0.

Jeg er ikke specielt vild med iOS og der er mange elementer af Android, som jeg foretrækker, men efter at have spenderet flere uger med Galaxy Tab 10.1 (og endnu længere tid med Android 3.0 på Motorola XOOM), så kan man ikke komme uden om, at Apples operativsystem er hurtigere og mere stabilt end Android 3.0.

Problemet med Googles operativsystem er, at det simpelthen ikke er færdigt. Ofte sløver det ned, apps crasher (ofte flere gange om dagen) og widgets på hjemmeskærmene har det med at nulstille sig selv, blive helt hvide for et sekund for derefter at opdatere sig selv med indhold igen.

Nogle gange nægter Android 3.0 at reagere på dine kommandoer, andre gange tager det bare et par ekstra tryk og nogle irriterende sekunders ventetid før computeren faktisk gør, hvad du beder den om.

Webbrowseren er som udgangspunkt bedre end Apples Safari-browser i iPad, og du får blandet andet faneblade og mulighed for at åbne websider i baggrunden, men også her sløver hastigheden ofte ned, og rigtig slemt bliver det hvis du bevæger dig ind på Flash-tunge websider.

Selv med Adobe Flash i version 10.3 er det tydeligt, at dette software bare ikke er klar til massemarkedet. Resultatet er en sløv, hakkende og ustabil oplevelse.

Fænomenal Google-oplevelse

Der hvor Galaxy Tab 10.1 og Android 3.0 virkelig giver en god brugeroplevelse er med Googles egne kerneapplikationer som Gmail, Google Maps og Kontaktpersoner og Kalender. Har du kastet dig i armene på Googles onlinetjenester, så er det en fornøjelse at holde styr på dit digitale liv med Galaxy Tab 10.1.

Gmail-klienten gør det herligt nemt at overskue og søge den boomende Indbakke, og Google Maps på Android 3.0 er klasser bedre end hvad Apple tilbyder på iPad. Dertil kommer at Google har kreeret nogle virkelig velfungerende apps til at holde styr på kontakter og kalenderaftaler.

Googles indbyggede understøttelse for stemmekommandoer er også i en klasse for sig, og et hit i sig selv. Desværre er der endnu ikke understøttelse for dansk, men har du ikke noget imod at bruge stemmekommandoer på engelsk, så føles det helt magisk at tale til din tablet og få den til at adlyde ordrer.

Det virkelige problem med Android 3.0 er, at Android Marked har en seriøs mangel på ordentlige tablet-optimerede apps. Pt. er der kun lidt over 70 tablet-apps til rådighed i onlinebutikken, og mange af dem er af tvivlsom kvalitet. Det skal sammenlignes med Apples App Store, der har over 65.000 iPad-optimerede apps.

Indrømmet, her er der også langt imellem de virkelige perler, men iPad er bare mere brugbar simpelthen fordi der er flere gode apps at rode rundt med.

Forskellen mellem de to platforme vil mindskes over tid, men lur os om der ikke går 12-18 måneder før Android-tablets mere eller mindre kan matche iPad hvad angår udvalg og kvaliteten af tablet-optimerede apps.

Det handler om totaloplevelsen

Fysisk er der intet i vejen med Galaxy Tab 10.1. Det er en velbygget og flot tablet-computer, der føles godt i hænderne og er tynd og let uden at virke skrøbelig. Der er også masser af potentiale i Android 3.0-operativsystemet.

Jeg er ikke i tvivl om, at Android-platformen over tid vil tage store markedsandele af Apples iPad, men det kommer ikke til at ske lige med det samme. Problemet med Android 3.0 er kort og godt, at det ikke føles færdigt. Operativsystemet har det med at sløve ned, hænge og så crasher apps for et godt ord.

Samtidig er der en seriøs mangel på ordentlige tablet-optimerede apps.

Det betyder, at selvom Android 3.0 og Galaxy Tab 10.1 på nogle områder tilbyder flere muligheder og bedre funktioner end iPad 2, så formår Apples tablet stadigvæk at levere en bedre totaloplevelse.

Apple iPad holder hvad den lover, og kun meget sjældent støder du på applikationer, der crasher, eller et operativsystem, der synker i knæ. Og det er i sidste ende, hvad der er vigtigst.

Når Android kan levere samme grad af stabilitet og en flydende og velfungerende brugeroplevelse, så er det en helt anden snak. Men det ser ud til at det tidligst kommer sidst på året med "Ice Cream Sandwich."

Som det ser ud nu, så er iPad stadigvæk kongen af tablets.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

06-06-2011 14:28:22

haha ja okay, det er vist gået lidt for hurtigt.
men Apple er som sagt et fantastisk firma og laver de bedste produkter. Som et gammelt ordsprog siger, pris og kvalitet hænger sammen.

jeg forstår ikke at folk vælger noget som HTC, der lakker forfærdeligt meget og brugeroplevelsen generelt er meget ringe.

jeg vil i hvert flad aldrig gå fra iOS til andre platforme.

0 0
MGApcPro 06-06-2011 15:13:03

Jeg vil gerne inderømme at Apple laver nogle rigtig gode produkter, de har et rigtig godt system. Men personligt så vil jeg mene det har med ens præferencer at gøre. iphone og ipad har begge nogle rigtig gode fordele, de har design(i de fleste tilfælde), brugervenlighed og medie...
Det største fejl jeg dog finder ved iOS er at UI'et er f****** kedeligt, det er en lang liste af apps. Widgets vil gøre at bruger venligheden ikke er lige så god, men da jeg har en IQ på 125 er det intet problem at finde ud af...

0 0
05-06-2011 15:28:25

Apple sætter standarden for tablets i markedet. De her kopi iPads der kommer, når jo ikke Apple angående bruger oplevelse.

MVH Steve Jobs

0 0
MGApcPro 05-06-2011 16:36:58

"Steve Jobs" xD dit dansk er forfærdeligt. Det hedder "på markedet" ikke "i markedet"
"De her kopi iPads der kommer, når jo ikke...", "der kommer" hentyder til fremtiden, og "når jo ikke.." er en konstatering. Da det er umuligt at forudsige fremtiden, er det derfor også umuligt at kunne konstatere noget.
"brugeroplevelse" er et ord.
"når jo ikke Apple angående.." Apple burde blive lavet om til Ipad/Ipad 2, da Apple referere til alle deres produkter, som deres "forfærdelige" safari.
du burde virkelig blive sendt tilbage til 5. klasse

Det er sjovt er give folk verbalt smæk xD

0 0
Jooolz 02-06-2011 19:38:33

Ja den ser fed ud den Windows 8 tablet... og det er en lækker detalje med swipe left og right ift navigation og skift mlm Apps. Selvom jeg klart er fan af det minimalistiske setup synes jeg dog at det grafiske nærmest virker lidt utilsigtet 80er-agtigt. Men det kan være der kommer nogle muligheder for at customize det.

0 0
Per Kofod 01-06-2011 12:58:45

> Vi håber bare, at Skype snart er klar med en app til
> Android-tablets med understøttelse for videochat.

Og nu hvor Microsoft har købt Skype, hvor sansynligt er det så lige, at der kommer en version til Android? Det er formentligt også sket med opdateringer til Linux versionen.

Microsoft vil formentlig bruge Skype som et værktøj til at få flere over på deres platform. Desværre er Gizmo kontoerne blevet lukket, efter at Google har overtaget dem, så nu må vi bare håbe, at Google snart får fingeren ud, og åbner for brug af Google Voice uden for USA.

0 0
Per Kofod 01-06-2011 13:15:31

Der var jeg lidt for hurtig.

Skype findes til Android, of har fantes et godt stykke tid. Spørgsmålet er om der kommer nogen opdateringer med den nye ejer.

0 0
Rene 01-06-2011 08:50:13

Så rykker de fanatiske Apple-hadere igen.

0 0
MGApcPro 01-06-2011 04:29:39

Der er lige kommet først del af phonedogs review den
http://www.youtube.com/watch?v=X8DCDlR6BA4&feature=feedu

0 0
Rasmus 31-05-2011 21:36:53

der er jo snak om at nogle producenter vil lave 18 måneders opdatering til mobil, men er der nogen som ved, hvordan det forholder sig til tablets?

0 0
Kim Christiansen 31-05-2011 18:26:06

At ser du på apples styresystem, får du også noget som egentligt mest høre windows 3.11 til. Du kan intet med dine hjemmeskærme og generelt er systemet baseret på samme bruger setup som nokia telefoner har brugt de sidste 10år og det er det samme med ipad. Google forsøger at tilføje mere end 4 ikoner i bunden af skærmen. Specielt med 3.0. Men google er ikke konkurrent med apple, for det er stadig googles programmer som bruges af iphone brugerne. Deres reelle konkurrenter er Microsoft med bing osv.

0 0
31-05-2011 19:50:49

Nu er jeg ABSOLUT ikke apple fan. Men i kan sq komme med den ene dårlige undskyldning efter den anden....android 3.x er noget skod. Det siger alle, hvad fanden hjælper det at du alle mulige fede og lækre ting, når lortet hakker/crasher konstant. Og det gør den jo ifølge alle dem der har testet både XOOM og samsung 10.1....Der er endda nogle producenter der smider 2.3 på istedet, simpelthen fordi 3.x er for ufærdigt og ustabilt. Så tag jer sammen, og indrøm at google har dummet sig med 3.0/1......

0 0
Kim Christiansen 31-05-2011 23:57:29

Jeg siger ikke at Android 3.x ikke har problemer. Jeg kan bare konstatere at apple ikke har tilføjet noget nyt fra iphone til ipad. Google har sagt at deres 2.x ikke er udviklet med tablets i tankerne. Det er først med 3.0+ at de er begyndt at udvikle i den retning. De satser jo på en bredformat løsning, mens apple stadig er 4:3 format. Jeg har en galaxy tab, af den gamle model, og den spiller uden nogen form for problemer og er fuld ud tilfreds med produktet. Men den har også 2.3 og det virker fuldt ud stabilt.

0 0
recordere.dk 31-05-2011 12:52:23

Hej Alle

Anmelder har også Motorola Xoom med Android 3.1 på, så han kender forskellene (de små forskelle der er).

Derfor står vi 100% inde for denne anmeldelse, konklusionerne vil ikke være anderledes når Galaxy Tab udkommer med Android 3.1.

Det er ikke Android 3.x som kommer til at flytte de store martkedsandele indenfor tablet-computere. Apple ventes at have tæt på 90% af markedet i år, og vil nok være førende de næste 2-3 år endnu.

Med venlig hilsen
Lars Ladingkær
recordere.dk

0 0
Thinkpad61P 05-06-2011 16:52:42

"Derfor stå vi 100 %..."

Vidste ikke, at recorder.dk personellet er en del af mobilsiden, men kan da se, at man har travlt med at (for-)svare. Næste bliver vel at John G begynder med samme på recorder.dk.

Desuden er det underligt, at der optræder "jeg" i en anmeldelse, som er fra "Redaktionen".

0 0
Mikkel 31-05-2011 13:13:40

Synes stadigvæk at I begår samme fejl som TV2 Beep, nemlig at anmelde allerede... nok om det!

0 0
AllanL 31-05-2011 16:20:13

Hmm.. De begår ikke samme fejl... Det er den samme journalist der har skrevet de 2 anmeldelser.

0 0
recordere.dk 31-05-2011 17:39:28

Hej Alle

Nu er det ikke journalisten som vælger, hvad vi bringer og ikke bringer :-)

Jeg har (som ansvarshavende redaktør på recordere.dk) bedt journalisten her lave en sammenligning imellem den Galaxy Tab 10.1, som Samsung og Google har uddelt til journalister for omtale og anmeldelse, og så iPad 2.

Samsung har uddelt hele 5000 styk af dem, så er de i omløb og i vil kunne læse om dem på forskellige medier nu og i den kommende tid.

Og de forskelle der er imellem Android 3.0 og 3.1 vil ikke ændre på konklusionerne i sammenligningen. Hvis de gjorde, ville Google jo heller ikke havde ladet Samsung uddele de mange tablets før tid.

Jeg er iøvrigt enig i konklusionerne. Har selv en Motorola Xoom med Android 3.1 her, og en iPad 2. De Android tablets der er på vej til Danmark er ganske fine, og som surf+mail+online klient udemærkede. På det område bedre end iPad.

Men de halter på et OS der virker som om det udvikles "as we speak", og en katastrofal mangel på Apps skrevet til tablets. Så det er lidt som at købe en PC med Windows, og så ikke havde andre programmer end dem der fulgte med installationen.

Så lige nu er iPad mere interessant som produkt og arbejdsredskab, set som en helhed. Ikke pga. de mangler den også har, men fordi man kan så meget mere med den. Den er mere stabil, og der findes Apps til alle formål fra erhverv til underholdning.

Med venlig hilsen
Lars Ladingkær
recordere.dk

0 0
Lowkey 01-06-2011 02:37:00

Og de forskelle der er imellem Android 3.0 og 3.1 vil ikke ændre på konklusionerne i sammenligningen. Hvis de gjorde, ville Google jo heller ikke havde ladet Samsung uddele de mange tablets før tid.

Den konklusion er jeg ikke enig i.
Da de annoncerede at alle deltagere ville få en tablet, blev der også sagt at den ville blive opdateret i løbet af de kommende uger.
Hovedparten af deltagerne på Google I/O er udviklere, ikke pressefolk, så det blev vel vurderet vigtigere at disse udviklere fik en tablet at teste programmer på, end at de fik en der havde den seneste version, når nu den alligevel ville blive opgraderet inden længe.
Det skal således snarere ses som en udviklermodel end en review model (hvilket også er grunden til at Engadget har valgt ikke at give den karakter endnu).

Det sagt og selvom jeg indrømmer at jeg er Android fan og bestemt ikke glad for Apple, så er jeg enig i artiklen.
Der mangler apps (selvom Android apps generelt scaler bedre end iOS apps) og stabiliteten i 3.0 kunne bestemt forbedres.

Jeg fik også en Galaxy Tab 10.1 på Google I/O og jeg er super glad for den. Lidt ustabilitet i ny og næ ryster mig ikke, men hvis jeg skulle ud og købe en tablet til mine forældre, ville det nok alligevel blive en iPad, af samme grund som jeg ville købe duplo-klodser til en tre-årig.

0 0
Jooolz 31-05-2011 20:12:18

Jeg er iøvrigt enig i konklusionerne. Har selv en Motorola Xoom med Android 3.1 her, og en iPad 2. De Android tablets der er på vej til Danmark er ganske fine, og som surf+mail+online klient udemærkede. På det område bedre.[i/]

Det er jeg glad for at høre. Det er egentlig det jeg betragter som de primære anvendelsesområder for tablets. Jeg synes bare ikke den pointe fremgår af anmeldelsen.

Mvh.

0 0
recordere.dk 31-05-2011 20:32:39

Netop anvendelse, er ganske rigtigt en fornuftig ting at se på, når man skal vælge smartphone eller tablet.

Men i en anmeldelse er man jo nødt til også at fokusere på de ting, hvor anvendelsen kommer til kort.

Så kan de der er ligeglade, jo frit vælge, og dem der er mere snævre ditto.

Men en anmeldelse kan jo aldrig fokusere på den ene - og måske snævre - anvendelse, men mere se på helheden.

Anmeldelsen skal så nævne fordele og ulemper, og så kan dem som ikke ser ulemperne som reelle ulemper jo frit vælge.


Med venlig hilsen
Lars Ladingkær
recordere.dk

0 0
Jooolz 31-05-2011 11:14:49

Ja... det er ærgerligt at komme med kritik på baggrund af Android 3.0 når Galaxy Tab 10.1 kommer med Android 3.1 fra starten. Og designet på Google I/O versionen med plastikbagsiden er også anderledes end den endelige version. Det er en ommer. Glæder mig til en anmeldelse af Galaxy Tab i den "færdigbagte" version. Den skulle i øvrigt også ifølge androidarena, bgr og flere andre komme med "brushed metal back" i den endelige version.

0 0
Mikkel 31-05-2011 10:47:53

Troede det bar almindeligt kendt, at Tab 10.1 vil komme med nyeste Android fra starten af...

0 0
Zeb 31-05-2011 10:59:38

Jeps den kommer med 3.1 ...

0 0

Om brug af cookies