Samsung slæbes i retten over manglende opdateringer

En hollandsk gruppe, der kæmper for forbrugerrettigheder, trækker Samsung i retten for ikke at opdatere sine telefoner

Samsung slæbes i retten over manglende opdateringer

Opdateringer til telefoner i Android-universet er af og til svære at få fat i, og lige netop den problematik har fået en hollandsk forbrugerrettighedsgruppe til at trække Samsung i retten.

Gruppen hedder Consumentenbond og trækker netop Samsung i retten, fordi det er den klart førende producent af Android-smartphones i holland, men andre producenter lever heller ikke op til organisationens krav, som Consumentenbond skriver i en pressemeddelelse.

Læs også: Android 6.0 kan nu beta-testes til Samsung Galaxy S6

Consumentenbond kræver, at Samsung informerer sine kunder på en klar og utvetydig måde om, hvor længe de forskellige enheder kan forventes at få softwareopdateringer. Gruppen kræver også, at Samsung rent faktisk tilbyder sine kunder disse opdateringer, ligesom gruppen mener, at Samsung ikke informerer godt nok om sikkerhedsbrister.

En undersøgelse, som gruppen har lavet, viste, at 82 procent af Samsung-telefonerne, der kørte på Android i Holland, ikke havde fået den seneste version af Android i to år efter introduceringen af enheden. Consumentenbond har tidligere opfordret producenter af Android-telefoner til at opdatere sine enheder mindst to år i kampagnen ‘Updaten!’.

Læs også: Sikkerhedsfejl giver tyveknægte adgang til din Android-mobil

Forbrugerrettighedsgruppen tog denne problematik op med Samsung i december, men det mundede altså ikke ud en ændring af Samsungs praksis. Derfor har Consumentenbond trukket Samsung i retten for ‘unfair trade practices’, altså en unfair måde at bedrive forretning på.

Vigtig juridisk strid

Koreanske Samsung er kendt for blandt andet at sende massevis af modeller på gaden, og hvis Samsung bliver påkrævet at skulle holde sine enheder opdateret to år efter de bliver sendt på gaden eller mere, kan det betyder væsentligt flere omkostninger for koreanerne.

Ud over omkostningerne for Samsung i Holland, så vil en afgørelse i retten der også kunne anspore andre forbrugerorganisationer om at prøve noget lignende andre steder. 

Læs også: Amnesty International kritiserer store tech-selskaber

Det er meget tidligt i forløbet, men en afgørelse i den hollandske domstol, der falder ud til Consumentenbond, kan få store konsekvenser for Android-landskabet i yderste konsekvens.

Et af Androids største kritikpunkter har længe været fragmentering, og man ser gang på gang, når nye versioner af Android bliver lanceret fra Google, at koverteringen til den nyeste version går langsomt. 

Læs også: Samsung TabPro S lanceret – ultraslank powertablet

Selvsamme problematik prøvede Google at gøre noget ved i udviklingslande med projektet Android One, der dog ikke har fået så meget vind i sejlene, som Google havde ønsket.