Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Samsungs Tizen OS i aktion (Video)

Samsungs Tizen OS i aktion (Video)

Samsungs eget operativsystem Tizen var med på Mobile World Congress på en prototype telefon, minder utrolig meget om Android.

Op til Mobile World Congress var der mange spekulationer om hvorvidt vi rent faktisk ville se en telefon med Tizen OS eller om informationerne om Samsungs eget operativsystem var begrænset til tilbehør og andre småting.

Det viser sig at Samsung rent faktisk havde en telefon med komplet Tizen styresystem installeret, siden Arstechnica har taget et kig på prototypen og lavet en lille videogennemgang.

Den nuværende teori er, at Samsung vil benytte Tizen som et alternativ til Android så de på sigt kan bryde båndet med Google. En meget ambitiøs plan, men hvis nogen mobilproducenter i dagens marked kan gennemføre sådan et stunt, er det Samsung.

Ligner meget Android

Det første arstechinca lagde mærke til er, at Tizen minder utrolig meget om Android, hvilket jo giver mening hvis de ønsker at erstatte Android med Tizen på et tidspunkt, så skal det ikke være for nyt for at få en glidende overgang.

Tizen har samme opbygning med en Hjem, Tilbage og Menu knap som det kendes fra Android, den har en hjemmeskærm med plads til apps og widgets, et notifikations-panel der kan hives ned - ved første øjekast ikke noget der afviger drastisk fra det man kender ved Android.

Applikationsgenveje og widgets er dog blevet ændret lidt. Widgets kan ændre størrelse og udseende på en lidt mere dynamisk måde end det kendes fra Android, og et swipe nedad på en widget åbner op for nye informationer. Eksempelvis kan en femdøgnsprognose vises ved at hive nedad på en vejr-widget. Ikoner og widgets er desuden en og samme ting, gør man en widget mindre til 1x1, bliver det til en genvej, og gør man den større igen bliver den igen til en widget.

Holder man tilbage-knappen inde lidt, får man en liste af mini-apps, i videoen ses blandt andet en mini kamera applikation som kører i en slags multi-window mode. Alle disse småting og Tizen generelt kører ifølge arstechnica ganske flydende.

Google ikoner

En meget interessant observation er, at der var nogle Google Search og YouTube ikoner, men på nuværende tidspunkt var de blot links til de mobile sites og ikke egentlige applikationer. Spørgsmålet er hvad Google ville sige til det, hvis Samsung inkluderede en app-skuffe med genveje til de mobile websites til Gmail, Maps, Search og YouTube.

Tizen har dog stadigvæk et stort punkt der skal løses, nemlig apps. Dette problem kunne man eventuelt være kommet ud over hvis man havde lavet en variation af Android uden om Google, men selv her underlægges man restriktioner og regler lavet af Google (i hvert fald hvis man vil understøtte Play Store og de andre Google Apps), så hvis man ønsker at kontrollere miljøet hele vejen igennem, så er dette den rette vej at gå. Så må man håbe at Samsung har en løsning på, hvordan de får tiltrukket apps til deres styresystem - uden et stort udvalg af applikationer kan selv Samsung med deres tilstedeværelse i markedet ikke udrette meget.

Besøg kilde-linket for at se den 2:18 minutter lange videogennemgang af Tizen operativsystemet.

Kilde: arstechnica

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies