Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Skaber mobiltelefoner stressede børn og unge?

Skaber mobiltelefoner stressede børn og unge?

Svenske læger er bange for, at hyppig brug af mobiltelefonen kan gøre børn og unge stressede. Danske forskere er uenige: De mener ikke, der er fare på færde.

Svenske og danske forskere er uenige om, hvilken indvirkning mobiltelefoner har på børn og unge. Svenskerne mener mobilen kan være årsag til stress, mens danskerne ikke mener, der er fare på færde.
Svenske og danske forskere er uenige om, hvilken indvirkning mobiltelefoner har på børn og unge. Svenskerne mener mobilen kan være årsag til stress, mens danskerne ikke mener, der er fare på færde.

Tidligere på ugen skrev Mobilsiden.dk om den svenske skolelæge Ulla Palenius, som mente, at børn og unge kan få psykiske problemer af for hyppig brug af deres mobiltelefoner.

Ulla Palenius pegede især på, at mobiltelefonen er med overalt. Derfor føler de unge, at de hele tiden skal være på – selv om natten. Og som den svenske skolelæge påpeger, kan manglende nattesøvn i en længere periode have indvirkning på børn og unges psyke.

Flere andre svenske læger bakker Ulla Palenius op. Også de mener, at opkald og SMS beskeder i nattetimerne har negativ indvirkning på børn og unge, som udover at lide af søvnmangel kan få stress, koncentrationsbesvær og blive decideret afhængige af deres mobiltelefoner.

Danskerne uenige

En undersøgelse foretaget i Danmark er uenig med de svenske resultater. Undersøgelsen, som er foretaget af Cand.scient.soc. og projektleder fra Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik, Rie Frilund Skårhøj viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem børn og unges brug af mobilen og stress.

Rie Frilund Skårhøj har interviewet 1200 danske unge mellem 13 og 15 år om deres hverdagsliv, værdier og livstolkning. Det er på baggrund af disse interviews, hun stiller sig kritisk overfor de svenske lægers synspunkter. Ifølge hende er dagens unge mere hærdede – de kan klare meget, uden at blive stressede eller syge:

”Jeg kan ikke påvise, at der er en sammenhæng mellem, at de bruger mobiltelefoni, og at de er stressede, men jeg kan sige, at de unge overkommer mere i dag end tidligere”, udtaler hun.

Nu er spørgsmålet bare, om man skal tro de svenske eller de danske eksperter. Ligesom i spørgsmålet om mobilmasters påvirkning af menneskers helbred har vi, som almindelige mennesker, ikke en ærlig chance for at be- eller afkræfte forskningsresultaterne. Så indtil der foreligger entydige beviser for det ene eller det andet, må vi slå koldt vand i blodet og bruge vores sunde fornuft i forhold til vores børn og deres mobiler.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies