Skat vil overvåge din telefon

Retskendelser for udlevering af følsommme data? Det bruger man ikke hos Skat.

Skat vil overvåge din telefon

Skat kræver, at teleselskaberne uden en retskendelse skal udlevere personfølsomme data. Det skriver Computerworld.dk på baggrund af breve, som Computerworld har fået forelagt.

Skat kræver på baggrund af den såkaldte Skattekontrollov, at teleselskaberne udleverer blandet andet oplysninger om hvilke telefonnumre, der er ringet og SMSet til, samt hvor opkaldet er foretaget.

Eller som Skat formulerer det: “detaljerede regningsspecifikationer i videst muligt omfang i al den tid, som teleselskabet har haft den konkrete person som kunde”.

De selv samme data skal teleselskaberne udlevere til politiet og efterretningstjenesten i sager om organiseret kriminalitet eller terror, der efter gældende strafferamme kan give mindst seks års fængsel. Teleselskaberne må dog ikke udlevere oplysningerne med mindre en dommer har vurderet sagen og givet tilladelse.

Skat mener dog ikke at en dommer skal vurdere sagerne for at få oplysningerne udleveret, og Skat truer derfor teleselskaberne med dagbøder, såfremt de ikke udleverer de personfølsomme data.

Teleselskaberne er pålagt i bogføringslovgivningen at opbevare detaljerede oplysninger i op til fem år, og det er disse data, som Skat vil have adgang til uden en dommerkendelse.

De detaljerede informationer, som teleselskaberne ligge inde med, skal ikke forveksles med de næsten identiske data der gemmes på baggrund af den udskældte logningsbekendtgørelse. Disse data skal nemlig slettes efter et år.

Opfølgning: Professor – Skat har ret til oplysningerne