Skyline væk – hvad nu? Her er mulighederne

WIMAX teknologien slog ikke til, men hvad gør de 40.000 internetkunder, som Skylines konkurs har efterladt i ingenmandsland? Vi kigger på mulige alternativer.

Skyline væk – hvad nu? Her er mulighederne

ARTIKLEN ER OPDATERET 1. JUNI 2012.

Som vi kunne fortælle i går, så er bredbåndsselskabet Skyline gået konkurs. Teleselskabets konkurs har helt konkret betydning for de omkring 40.000 kunder, der nu skal ud og finde et alternativ til Skyline.

Det er ingen hemmelighed, at en stor del af Skylines kunder netop valgte teleselskabet, fordi de ikke kunne få internet fra andre udbydere.

Mange af selskabets kunder bor nemlig i områder, hvor TDCs fastnetbaserede ADSL netværk ikke rækker, eller også tilbydes der  kun halv sløve internetforbindelser.

Det var en del af licenskravet til Skyline, at de skulle dække i områder, hvor TDCs kabelbaserede netværk ikke i tilstrækkelig grad var dækkende. Her snakker vi f.eks. om områder såsom Vestjylland, Sønderjylland og øer som f.eks. Samsø.

Mange af Skylines kunder står derfor i en situation, hvor de reelt står uden internetforbindelse, eller hvor det kabelbaserede alternativ er langsom og ustabilt.

Men hvad skal de vælge, og hvilke løsninger kan de overhovedet vælge imellem? Vi forsøger at give et hurtigt overblik.

Alternativerne er mange – måske

På forhånd kan vi lige så godt sige, at man som kunde skal se sig godt for. Vi taler her om trådløse teknologier, og der er INGEN garantier for, at teleselskaberne dækker lige netop i din bolig – heller eller ikke selvom teleselskabet dækker din adresse ifølge deres dækningskort. Prøv dig frem og sørg for at kunne returnere udstyret, hvis du ikke kan få hul igennem.

Ligeledes så skal vi pointere, at vi kun lige skraber overfladen af det hav af tilbud, der findes indenfor mobilt bredbånd. Der findes mange forskellige tilbud fra teleselskaberne, men vi har udelukkende kigget efter alternativer til Skyline. Derfor har vi heller ikke fundet de billigeste løsninger, men derimod de løsninger, som vi mener bedst vil kunne erstatte en forbindelse fra Skyline.

Vi har udvalgt fire løsninger. Fælles for alle er dog, at ingen af dem tilbyder ubegrænset forbrug, hvilket man skal være opmærksom på.

net1 mobilt bredbånd

Net1 dækker næsten over alt

Dette første alternativ er relativt ukendt, men det gør det ikke dårligere. Net1 benytter frekvenser på omkring 450 MHz, hvilket betyder, at signalerne rækker utroligt langt. Det betyder, at Net1 dækker det meste af landet inkl. skovområder og kuperet terræn samt langt ude på vandet.

Net1 dækker teoretisk en række steder i landet, hvor man ellers ikke vil kunne forvente dækning, og i visse områder kan Net1 derfor i øjeblikket være eneste alternativ til Skyline.

Net1 benytter CDMA teknologien som giver op til 2 MBit download hastighed og 1,5 Mbit upload.

Net1 tilbyder en pakke med 10 GB data for 249 kroner per måned. Dertil skal man enten leje en router til 29 kroner per måned eller købe den til 1.750 kroner. Oprettelsesgebyret er på 299 kroner plus 75 kroner i forsendelse.

Net1’s dækning kan man se her.

OPDATERERET: Erhvervskunder har mulighed for at købe pakkeprodukter med op til 50 GB data, hvilket kan være attraktivt for f.eks. landmænd. Net1 oplyser, der i øjeblikket køres en kampagne med gratis oprettelse for privatkunder, hvilket vil fremgå af Net1s hjemmeside.

Huawei B683 Wlan router

Huawei B683 Wlan router

3 tilbyder masser af data

Teleselskabet 3 tilbyder et mobilt bredbånd abonnement med 40 GB data til 299 kroner per måned. Med i prisen er der også et ekstra simkort, så man kan dele den inkluderede datamængde over flere enheder.

3 tilbyder 3G hastigheder op til 32 Mbit/s download og 5 Mbit/s upload.

Der er en bindingsperiode på seks måneder, og derfor kan man også tilkøbe et modem eller router med tilskud. For 99 kroner kan man få Huawei E372 modem og for 699 kroner kan man købe en Huawei B683 Wlan router.

3s dækning kan ses her.

OPDATERET: 3 har pr. 31. maj 2012 valgt at ændre deres mobilt bredbånds produkter, og de tilbyder ikke et 40 GB produkt længere. Det er dog stadigvæk muligt at købe større mængder data, men prisen er dog noget højere end nævnt i denne artikel.
For erhvervskunder tilbyder 3 forsat pakker med 20 og 50 GB data.

Telia rækker også langt

Telia reklamerer meget for deres 4G LTE netværk, som i øjeblikket  har den bredeste geografiske dækning. Men i de områder hvor Skylines kunder primært befinder sig, der er der ingen 4G LTE dækning.

Telia har derimod også et fuldt udbygget 3G netværk, som i udkants Danmark i langt højere grad end hos TDC, Telenor og 3, benytter 3G på 900 MHz frekvenser. Det betyder på papiret, at Telias netværk dækker længere fra sendemasterne.

Telia tilbyder 30 GB data for 299 kroner per måned. Oprettelsen koster 99 kroner og der er seks måneders binding. Hastigheden er på 3G netværket op til 16 Mbit/s download og 5 Mbit/s upload.

Et USB modem kan tilkøbes for 99 kroner mens en kombineret løsning med USB modem og router koster 599 kroner.

Telia dækning kan ses her.

TDC og Telenor – hos Ymobile

TDC og Telenor har selvfølgelig også en række tilbud, men dem vælger vi at springe over, og i stedet for fremhæve en løsning, der virker på begge teleselskabers netværk. Det syntes vi nemlig, der er smartere.

Det lille teleselskab Ymobile tilbyder mobilt bredbånd på både TDC og Telenors netværk, og det er således muligt – mod betaling – at skifte mellem de to netværk, hvis man ikke har dækning ved det ene selskab. Hvis man f.eks. har bopæl på Samsø, så er Telenors netværk, det bedste bud, mens folk i Rom eller Paris i Vestjylland, nok er bedre tjent med TDCs dækning. Så husk at kigge godt på selskabernes dækningskort først.

Ymobile tilbyder mobilt bredbånd med 25 GB data inkluderet og hastigheden er op til 15 Mbit/s download og 1 Mbit upload. Prisen er 239 kroner per måned, og der er ikke inkluderet et modem.

Et modem kan dog tilkøbes til 599 kroner. Der er ingen bindingsperiode og oprettelsen er gratis.

Det skal dog bemærkes, at Ymobile IKKE benytter speeddrop, så hvis man overskrider grænsen på 25 GB, så betaler man 2 kroner per. MB – svarende til 2.000 kroner per ekstra GB.

Forventer man at bruge hele den inkluderede mængde data og lidt til, så skal man altså ikke vælge Ymobile, da det MEGET hurtigt kan blive billigere at købe en løsning direkte fra TDC eller Telenor.

Telenors dækning kan se her og TDC dækning kan ses her.

Endelige så vil vi også gerne gøre opmærksom på, at man til visse modems og routere kan tilkøbe eksterne antenner. En ekstern antenne kan f.eks. tilkobles routere fra Huawei, og de giver op til 12 dBi ekstra signal, hvilket vil kunne gøre en enorm forskel, hvis man bor langt fra nærmeste sendemast. Et eksempel på en antenne til en router kan ses her. Bare fordi der ikke ved første øjekast er dækning med et lille USB modem, så kan man rigtige mange steder sagtens få 3G dækning ved hjælp af en ekstern antenne.

Hvis du har brug for yderligere hjælp til at finde den helt rigtige løsning, så vil vi anbefale, at du søger hjælp på vores søstersite, hvor de hjælpsomme brugere gerne kommer med flere alternativer.

Seneste nyt i fortællingen

Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt i sagen. mobilsiden har bragt sagen videre. 15/5/2012 blev bolden spillet videre med en ny vinkel på Hvor meget stråling afgiver din mobil – se den store liste her – Artiklen kan læses her. Se også seneste nyt om temaet her..