Smartphonen er programmeret til at gå i stykker

Lim, special-skruer og andre kreative tiltag skal angiveligt bevidst reducere levetiden på produkterne.

Smartphonen er programmeret til at gå i stykker

Køb og smid væk kulturen er fremherskende på IT-området. Ikke blot udskifter forbrugerne hurtigere end tidligere, men producenterne hjælper også udskiftningen på vej.

En rapport fra det tyske parti ”De Grønne” hævder, at mange produkter har ”planned obsolence”, altså planlagt forældelse.

Det gør producenter blandt andet ved at klæbe komponenter sammen med lim, samt placere varmefølsomme komponenter tæt på andre komponenter, der afgiver meget varme, skriver Computerworld.dk.

Når en computer, tablet eller smartphone er limet sammen, er den stort set umuligt at reparere, og forbrugerne har ingen mulighed for at udskifte f.eks. batteriet selv.

I flere nyere produkter, som f.eks. Sony Xperia Z, HTC One, iPhone, Macbook Pro, Microsoft Surface m.f., kræver det som minimum et professionelt værksted, for at blot at skifte batteriet.

Firmaet iFixit har givet Macbook med Retina-skærm karakteren 1 ud af 10 på serviceskalaen, der indikerer hvor svært et produkt er at udføre service på. Også Surface Pro har fået denne bedømmelse.

Planlagt forældelse er ikke noget nyt. I 1924 indgik General Electric, Osram og Philips i et kartel, der skulle reducere glødepærens livetid fra 2.500 til 1.000 timer.