Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Smartphones og tablets kan være skadelige for synet

Smartphones og tablets kan være skadelige for synet

Små bogstaver på en oplyst skærm belaster øjnene og kan være skadelige for synet, men man kan selv forebygge skader.

Vi har oftest enten smartphonen eller vores tablet lige ved hånden og tjekker hele tiden om der sker noget nyt på enten Facebook, Twitter og en række nyhedssites. Alt i mens tiden går, så stirrer vi koncentreret på vores små lysende skærme.

Og det er faktisk ikke sundt for øjnene at læse noget med så lille en skrift og på så nært hold, sådan lyder advarslen fra forskere på Institut for Optometri og Visual Fakultet ved Buskerud University i Norge. Det skriver dr.dk.

Forklaringen på dette er, at vi anstrenger øjets evne til at fokusere når vi læser den lille tekst på en skærm.

 - ”Vores øjne slapper nemlig mest af, når vi ser på noget, der er længere væk,” siger Magne Helland til det norske videnskabssite Forskning.no.

Du sætter dermed dine øjne på en udfordring, hvis du kigger på smartphonen ude i sollys, eller hvis kontrasten og farven på skærmen er indstillet forkert.

 - ”Nogle mener, at når man bruger øjnene så koncentreret på noget, der er så tæt på øjnene – især i barn- og ungdommen – så kan det føre til nærsynethed,” fortæller Magne Helland.

Sådan forebygger du øjenskader

Magne Helland forsker i, hvordan man kan undgå at få synsproblemer ved brug af skærme – også computerskærme på arbejdspladsen.

Han har derfor også givet et par råd til, hvordan du kan forebygge at skade øjnene ved brug af skærme.

  • Forstør teksten på skærnen
  • Hold din smartphone eller tablet i samme afstand, som du vil holde en bog eller en avis.
  • Undgå direkte sollys eller at se på skærmen i skarpt lys
  • Indstil lyset og eventuelt farverne på skærmen, så bogstaverne står tydeligt – men kontrasten til omgivelserne ikke er for stor


Uanset om man i forvejen har problemer med synet, så er det helt naturligt, at man bliver træt i øjnene af at kigge på de små skærme med skarpt lys.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Claus Krogsgaard-Mattsson 24-07-2013 08:14:56

Ved godt det er agurketid, men denne "nyhed" om en forskers arbejdsdokument som på et tidspunkt skal blive til en videnskabelig artikel (formentlig om 4-5 år) er simpelthen for latterlig at bringe...

I kan jo passende i samme moment fremhæve skaderne ved at tale i mobiltelefonen og skaderne ved at sidde for tæt på computerskærm og TV, for ikke at forglemme tiden...

Slå nu BS filteret.

0 0
Om brug af cookies