Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   SMS - et sundt supplement til mundtlig kommunikation

SMS - et sundt supplement til mundtlig kommunikation

Mange mener, at SMS er ødelæggende for unges evne til at tale sammen. Ny dansk forskning på området modbeviser sådanne antagelser.

Hver og hver anden dag bliver vi bombarderet med bange anelser om, hvad SMS kan gøre ved de unge. Mange mennesker har peget på, at SMS kan gøre de unge til asociale væsner, som ikke kan finde ud af at tale sammen ansigt til ansigt.

Nu forelægger der helt nye forskningsresultater på området. Det er Ditte Laursen fra Syddansk Universitet, som har skrevet en ph.d. afhandling om kommunikations- og samværsformer. Og hendes resultater peger på præcis det modsatte – nemlig at SMS kan styrke de unges venskaber.

I seks uger har Ditte Laursen fulgt seks unge mennesker mellem 14 og 15 år. På baggrund af deres forbrug af SMS har hun foretaget en grundig undersøgelser.

En ny ph.d. afhandling afliver myten om, at SMS er skadelig for de unge. Tværtimod viser undersøgelsen, at SMS er styrkende for de unges venskaber.
En ny ph.d. afhandling afliver myten om, at SMS er skadelig for de unge. Tværtimod viser undersøgelsen, at SMS er styrkende for de unges venskaber.

Et positivt supplement

Konklusionen på undersøgelsen er blandt andet, at SMS ikke bliver brugt som erstatning for ansigt til ansigt kommunikation. I stedet er SMS et positivt supplement til den mundtlige kommunikation, som er med til at styrke venskaber.

Forklaringen på at det hovedsageligt er unge teenagere, der SMS’er, skal findes i, at unge i den aldersgruppe øver sig i at stå på egne ben. Man bevæger sig stille og roligt væk fra forældrene, og derfor kommer vennerne til at spille en meget central rolle.

Den ensomhed, som kunne opstå, afhjælper mobiltelefonen. Med den er vennerne ikke mere end en SMS væk.

Drenge sender korte – piger lange beskeder

SMS er kommet for at blive – hos begge køn. Ditte Laursens undersøgelse viser nemlig, at drenge og piger sender lige mange SMS beskeder.

Forskellen mellem kønnene ligger i længden af beskederne. Drengene er korte og præcise, mens pigerne sender lange og mere detaljerede beskeder.

For drengene drejer SMS sig ofte om at give korte, vigtige informationer. Til sammenligning bærer pigernes beskeder præg af omsorg for hinanden, som kommer til udtryk i form af længere historier og svar.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies