Sony Xperia M5 – god på papiret [TEST]

Anmeldelse - Sony har høje ambitioner til deres mellemklassemobil Xperia M5 - og det forpligter.

Sony Xperia M5 – god på papiret [TEST]

At skabe en god mobil til en fornuftig pris er en svær øvelse – budgetbegrænsninger dikterer, at komponenterne ikke må hentes fra øverste hylde, men samtidig skal slutproduktet kunne levere et produkt der kan matche forrige års topmobiler på de fleste punkter.

Løber du teknikbladet igennem på Sonys nye mellemvare, Xperia M5, lader det ikke til at Sony har holdt igen. Processoren er en hurtig octa-core, kameraet er propfyldt med pixels og du får et vandtæt design der, på afstand, ligner den ægte vare fra Sonys topserie: Z-telefonerne.

Ambitionerne er altså skruet op i forhold til sidste års M4 Aqua der gjorde en god figur i budgetklassen – men det er prisen altså også, med en helk tusindlap.

Mobilsiden.dk ser derfor nærmere på, om pris og kvalitet igen følger hinanden, i vor test af Sony Xperia M5.

Læs også: Sony Xperia M4 Aqua – Vandhund til stærk pris [TEST]

Sony Xperia M5 Aqua
Foto: sony danmark

Specifikationer Sony Xperia M5

Mål: 145 x 72 x 7,6 mm
Vægt: 142 gram
Skærm: 5″ Full HD (1920×1080 pixels), 441 PPI
Kamera: 21,2 MP f/2.2 Frontkamera: 13 MP
Ydelse: Mediatek Helio X10 MT6795, 8 x 2,0 GHz, 3 GB RAM, PowerVR G6200
Batteri: 2.600 mAh
Lagerplads: 16 GB + op til 128GB Micro¬SD
Netværk: Bluetooth 4.1, WiFi og 2/3G/LTE, nano-SIM
Software: Android 5.1 Lollipop
Farver: Hvid, sort og guld
Øvrigt: IP-68 certificeret (vand og støvtæt ned til 1,5 meter i 30 minutter)

Sony Xperia M5
Sony Xperia M5 – designet er minimalistisk på nær det ambitiøse selfiekamera. Foto: Mobilsiden.dk

Hvis du tager fejl af en Xperia M5 og de dyrere Z3, Z3+ og Z5 mobiler fra Sonys lineup er det til at forstå. Xperia M5 ligner nemlig sine størebrødre til forveksling.

Og det er helt i orden. Designet er nemlig fortsat nydeligt, med sin konstruktion i to lag glas. Ved nærmere eftersyn vil der dog være forskelle at skimte. Bagsiden på Xperia M5 er nu i plastik, mens mobilens facade rummer en lidt mindre skærm på 5 tommer frem for den 0,2” større ditto i Z-serien.

Efterligningerne stopper heller ikke ved detaljer som de to højtalerslidsker fra Z3 og nyere Z-telefoner – det mystiske er dog, at her fungerer de ikke som højtalere, men kun til telefonsamtaler.

I den testede sorte model ligner finishen nærmest pianolak, hvilket ser flot ud – lige indtil de første fedtfingre efterlader deres fedtede aftryk. Dette sker typisk efter ca. 10 mikrosekunder.

Designet bringer fordele med sig – telefonen er vandtæt ned til 1½ meters dybde i en halv time – en feature som givetvis kan redde mange kunder fra dyre strandture eller toiletbesøg.

Læs også: Sony Xperia Z5: Den bedste Z’er [TEST]

Sony Xperia M5
Sony Xperia M5 kan håndteres ,ed en hånd. Foto: Mobilsiden.dk

Skærm med Sony farver

Lærredet er nu blevet både skarpere og flottere end i sidste generation. Nu er den så skarp at de enkelte pixels ikke kan øjnes og den vinder samtidig både i kontrast og lysstyrke i forhold til tidligere.

Den kan dog ikke helt måle sig med markedets bedste skærme, dertil er farverne stadig lidt for matte og kontrasten kunne være større.

Samtidig lider denne skærm lidt af såkaldt ’bleeding’ i kanterne, mens Sonys tendens til at foretrække blålige toner fortsat dominerer. Sidstnævnte kan heldigvis rettes op inde under indstillingerne.

Se også: Første kig på Sony Xperia X [WEB-TV]

På lydsiden spiller Xperia M5 noget højere end sin Z5-storebror, men også med langt mere forvrængning.

Lyden er samtidig klemt ud af en enlig højtaler i bunden, i modsætning til stereolyden fra Z-serien. Skal du have sprød lyd til at akkompagnere dine film og spil vil du hurtigt søge mod et headset.

Sony Xperia M5
Sony Xperia M5 skærm er skarpere end nogensinde. Foto: Mobilsiden.dk

Taiwanesisk power

I modsætning til størstedelen af Android smartphones er det en, på disse kanter, ukendt processorleverandør der levere hjernen til Xperia M5: taiwanesiske Mediatek.

Det betyder ingenlunde at der ikke er krummer i telefonen, for under motorhjelmen er snurrer 8 kerner med op til 2,0 GHz sammen med 3GB RAM.

Det lyder som noget der hører til i en topmobil, og i både dagligdagsydelse og i benchmarks rammer M5 Aqua ikke langt fra.

Læs også: Sony udvikler ny batteritype med 40 % højere kapacitet

Android 5.1 Lollipop kører uden tøven og uden nævneværdige tænkepauser. Eneste svaghedstegn at spore var under afvikling af 3D-spil, hvor Xperia M5 har tendens til at blive noget varm, hvilket kan skabe hakken i spil.

Batteriet er oplyst til at kunne holde i to dage, men som med Xperia M4 er det kun med STAMINA-funktionen slået til, at den påstand holder vand. Ved mere almindeligt brug holder M5 hæderlige 1-1½ døgn mellem hvert stikkontaktbesøg.

Sony Xperia M5 yder godt i Geekbench

For meget Sony-software

Sony Xperia M5 leveres med sidste års udgave af Android, hvilket gør at du må undvære Android 6.0 Marshmallow nyeste features som søgefunktion’ Now on Tap’ og den strammere kontrol over apps tilladelser og strømforbrug.

Min største anke ved Sony software er som sådan ikke mangel på funktionerne, men rettere overfloden af dem. Apps som AVG Antivirus, 2 gange Playstation-apps, ’Nyheder’ *og* Nyheder og Vejr’ forekommer mig overflødige. Sony må gerne rydde ud her, for selv med 16GB lagerplads ombord, er der kun 8GB tilbage til brugeren.

Det er dog blevet et par nyttige apps. Jeg er fortsat fan af Sonys mini-apps der kan fremmane en svævende version af bl.a. lommeregneren, browseren eller kalenderen – praktisk og anvendeligt.

Se også: Sony Xperia Z5 Compact: verdens mindste topmobil [TEST]

Sony Xperia M5
Sony Xperia M5 software – ligner sig selv. Foto: Mobilsiden.dk

Kamera der lyder af meget

Et andet hovedargument for Xperia M5 er kameraet som med sine 21,2 megapixels blæser alle konkurrenter af banen på pixelfronten.

I praksis formår det ambitiøse kamera dog ikke helt at indfri de forventninger de mange pixels lover.

21 megapixels forpligter, og det kræver en skarp optik og en kapabel efterbehandling før de mange pixels reelt udnyttes. Og her falder Sony Xperia M5 til kort.

Kontrast og farver er generelt tilfredstillende, men bliver aldrig lige så overbevisende som i Samsungs, 

Se også: Sony: disse telefoner får Android 6.0 Marshmallow

Detaljer bliver hurtigt udviskede når der zoomes ind, og flere mobilkameraer præsterer faktisk bedre selvom de råder over færre pixels. Samtidig er fokuseringen ikke nær så kvik som i øvrige telefoner i samme prisleje.

I mørke er Sonys efterbehandling også mangelfuld. Billeder bliver enten for mørke eller uskarpe alt efter du benytterdig af den manuelle eller fuldautomatiske modus.

Selfieentusiaster kan derimod se frem til skarpe selvportrætter på hele 13 megapixels og live-retouchering.

Sony Xperia M5 fotosample i fuldt dagslys

På videofronten leverer Sony 4K-optagelser, en sjældenhed i mellemklassen. Uden nogen effektiv stabilisering kræver det dog en meget sikker hånd, eller stativ, at få gode optagelser i hus.

Ønsker du roligere optagelser, er det her en fordel at skrue ned til Full HD opløsning og slå Sonys SteadyShot funktion til.

Overordnet set, er Sony Xperia M5 en telefon der leverer på mange fronter, men som alligvel skuffer en anelse for feltet af mellemklassetelefoner er blevet styrket markant i de seneste år.

Den arver mange af de gode dyder fra sidste års Xperia M4 Aqua, men prisforøgelsen på et tusinde kroner er en bitter pille at sluge. De tre tusinde kroner som Sony kræver for M5’eren er mindst 500 kroner i overkanten.

Derfor bliver Xperia M5 en stjerne fattigere end sin forgænger og slutter på 4 ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Flot, vandtæt design
  • God ydelse
  • Skarpe selfies

Ulemper:

  • Prissat for højt
  • Overflødig software
  • Kamera underpræsterer
 

3 lignende smartphones du også bør overveje

Topscoreren – Sony Xperia Z3
Sony topscorer fra 1½ år siden er fortsat en lækker telefon, der byder på ligeså god ydelse som Xperia M5 – med bedre batteri og aludesign oveni købet. Med en dagspris på under tre tusinde kroner er den endnu en overvejelse værd.

Læs testen her.
Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Den elegante – Huawei P8
Huaweis P8 flagskib er ikke vandtæt, men det gør den op for ved at tilbyde et elegant design, god ydelse og et stærkt kamera til en favorabel dagspris på lige under 2.700 kroner.

Læs testen her.
Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Den fulde pakke – LG G4
Er du mest til velekviperet mobiltelefoner, får du næppe bedre i kategorien end LG G4. Kameraet er blandt de allerbedste til dato, ydelsen er i top, skærmen er spillevende og prisen er just røget under de tre tusinde kroner. Her får du virkelig meget mobil for pengene.

Læs testen her.
Få den bedste pris på mobilpriser.dk

Fortællingen går videre

Siden vi kørte denne historie er der kommet nyt om sagen. mobilsiden fandt det relevant at følge op på temaet. 2/3/2016 publicerede redaktionen et indlæg omkring Medie: Samsung producerer 17 mio. Galaxy S7’er inden maj – Artiklen finder du her. Få også seneste nyt om sagen her..