Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Spotify ramt af milliardsøgsmål for manglende honorarer

Spotify ramt af milliardsøgsmål for manglende honorarer

Spotify er blevet mål for et massesøgsmål af kunstnere, der kræver 1 mia. kroner udbetalt for manglende licenshonorarer.

Foto: Spotify/Getty Images

Spotify indhenter ikke de fornødne licenser for at kunne streame musik.

Sådan lyder det ifølge Billboard nogenlunde fra forsanger i de to bands, Camper Van Beethoven og Cracker, som for to dage siden har stillet et krav på intet mindre end 1 mia. danske kroner i et massesøgsmål på vegne af over 100 andre kunstnere.

Læs også: Pladeselskaber presser på for at stoppe gratis Spotify

Af massesøgsmålet fremgår det, at Spotify bevidst distribuerer kunstnernes musik uden at indhente de nødvendige såkaldte mekaniske licenser. Den påstand kommer oven på et blogindlæg fra Spotify, som firmaet for blot en uge siden udgav.

I blogindlægget forklarer Spotifys kommunikationschef, Jonathan Prince, hvordan den komplicerede verden inden for musiklicenser og betaling af honorarer eller royalties ser ud, hvori det også fremgår, at musiktjenesten indtil videre har udbetalt $3 mia. eller 20 mia. kroner og alene 2 mia. kroner i år.

”Vi er forpligtet til at betale sangskrivere og udgivere hver en krone. Desværre er det data, der er nødvendig for at bekræfte den rette rettighedshaver, især i USA, ofte manglende, forkert eller ufuldstændig. Når rettighedshavere ikke er helt tydelige med det samme, sætter vi de honorarer til side, som vi skylder dem, indtil vi kan bekræfte deres identiteter,” lyder det fra ham.

Læs også: Mobilsiden kårer: Årets streamingtjeneste

Ifølge massesøgsmålet betaler Spotify dog ikke disse honorarer, som midlertidigt tilbageholdes. Spotifys metode ”gør stor skade på rettighedshaverene og svækker integriteten af værkerne,” som det fremgår af massesøgsmålet. I klagen står også, at der, i tilfælde af en dom, kan falde en straf i størrelsesordenen 5.100 til 205.000 kroner for hvert enkelt værk samt op til 1 mio. kroner for bevidste brud.

Derfor vil kunstnerne bag massesøgsmålet have rettens ord for et fremadrettet forbud mod Spotifys krænkelse af ophavsretten, lige som de også krænker advokatregningerne for identifikationen af de krænkede værker betalt af Spotify selv. Sidst, men ikke mindst, skal alle værker fjernes fra Spotify, indtil den fornødne licens er indhentet.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies