Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Standardkamp på mobil-tv. Tyskland er i gang

Standardkamp på mobil-tv. Tyskland er i gang

Hvem vinder kampen om standarden for mobil-tv. Danmark er i gang med overvejelserne - det samme er andre lande omkring os. Mens vi tænker er tyskerne allerede i gang.

VM 2006 i Tyskland er 'kick off' for mobil-tv i storskala. Danmark har endnu ikke lagt sig fast på en standard.
VM 2006 i Tyskland er 'kick off' for mobil-tv i storskala. Danmark har endnu ikke lagt sig fast på en standard.

VM 2006 i Tyskland er 'kick off' for mobil-tv i storskala.

To formater kan opleves forskellige steder i landet. DVB-H får en chance i Hamburg, Berlin, Hannover og München mens teleselskabet Debitel præsenterer DMB i Stuttgart, München, Frankfurt, Köln og Berlin.

Men det er ikke gratis at se ”fussball” på mobilen. Hos Debitel koster tv-tjenesten godt 75 kroner om måneden. Dertil skal man regne med 1.500 kroner for tv-mobilen Samsung SGH-P900 - forudsat man binder sig i 24 måneder!

Indtil videre kan følgende kanaler modtages: ZDF, nyhedskanalen N24, Sat1, BigFM2see og MTV.

Krigen om standarderne

De nye mobile tv-sendeformer er under overvejelse mange steder i Europa.

Den store udfordring er at blive enige om en standard – og ikke umiddelbart lader det til, at landene kan komme overens på det punkt.

I Finland og Sverige satses på DVB-H sammen med Nokia. Storbritannien arbejder i retning af DMB – det sker i samarbejde med LG Electronics og i Norge går det statsejede NRK ligeledes efter DMB. Nordmændene har valgt den vej, da DMB kan udsendes på deres allerede eksisterende DAB-radionetværk. Alternativet er at rejse et nyt og ”kjempedyrt” DVB-H net, som projektlederen Gunnar Garfors i NRK’s mobile tjenester, siger til Amobil.no

Danmark har endnu ikke lagt sig fast på en standard.

- Der er for øjeblikket to teknologier som er ved at være modne, siger Paul Samsøe, underdirektør i DR Distribition til Mobilsiden.dk. Han vurderer, at der går mere end et år, inden offentligheden vil kunne modtage signaler. Andre kilder vurderer overfor Mobilsiden.dk, at der uden problemer kan gå to-tre år inden vi ser mobilt-tv fra disse standarder i Danmark.

DR begynder dog til efteråret at sende DVB-H fra en lokal sender ved DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Der er tale om et forsøgsprojekt hvis formål er at indsamle erfaring. Almindelige mennesker vil ikke få nogen glæde af forsøgene, da der sendes i et meget lokalt område.

Omkring standarden DMB, så laver Danmarks Radio og brancheorganisationen DAB Danmark en demonstration midt i juni. Det sker ved et lukket demoarrangement. Mobilsiden.dk dækker.

Også 3G nævnes i sammenhæng med mobil-tv. Her er der begrænsning på antallet af samtidige brugere og en lang række andre praktiske problemer.

Indtil videre er producenter og operatører altså langt fra enige om standarderne. Men måske kan EU skære igennem. For nylig varslede man nemlig, at der vil blive fremlagt et lovforslag der gør DVB-H til standard for mobil-tv i hele EU.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies