Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Steve Jobs laver den helstøbte smartphone [BAGGRUND]

Steve Jobs laver den helstøbte smartphone [BAGGRUND]

Det er ikke til at komme udenom Apples iPhone, når vi gennemgår de skelsættende smartphones i historien

IBM var de første med en telefon, der havde en funktionalitet som en smartphone, Nokia havde den første telefon, der kunne vise billeder fra hjemmesider, og Ericsson fik klemt det hele ned i et format der passede til lommen og introduceret forløberen til et moderne styresystem på en og samme tid. Derfra springer vi knapt 10 år frem til det, der vel sagtens startede en revolution. Den første iPhone.

Læs også: 1999: Den første praktiske smartphone [BAGGRUND]

Det er lidt pudsigt med den oprindelige iPhone, for en betydelig del af teknologien i den fandtes allerede. Det er svært at sætte en finger på, hvad der var hovedårsagen til, at den blev så stor en succes, og at den banede vejen for en hel generation af unge mennesker, der næsten synes det er mærkeligt, hvis en telefon har knapper.

Den originale iPhone (th) ved siden af en efterfølger
Den originale iPhone (th) ved siden af en efterfølger

Apples introduktion af iPhone var skelsættende, og på mange måder er Apple stadig i dag smartphonens Rolls Royce. iPhone er blevet et begreb, ligesom Rolls Royce er det, for det er da sikkert til at finde biler, der kan køre hurtigere eller længere end dem, men begrebet Rolls Royce er stadig ensbetydende med topklasse. En del børn i dag tror fuldt og fast på, at telefoner med en touchskærm, appbutik, browser og så videre hedder en iPhone. Om så producenten hedder Apple, Sony, Samsung, HTC, Microsoft eller noget helt sjette.

Læs også: Endelig! Apples kommende USB-kabel kan vendes

Den første iPhone var den, der virkelig satte skub i salget af smartphones til den 'almindelige' forbruger, for alle ville gerne have en iPhone. Apple solgte iPhone nummer en million 74 dage efter den kom på hylderne.

Læs også: Apple også på trenden med det kolde skyl

Det er lidt paradoksalt, at man godt kan argumentere for, at iPhone ikke var en så fantastisk telefon. Der var ikke 3G-netværk, den var relativt langsom, og der var nogle ting, som ikke var optimale for en smartphone, men ikke desto mindre fik den altså succes.

Den succes kan måske tilskrives, at det netop var Apple med Steve Jobs i spidsen, der stod bag den. Meget kan man sige om Apple og Steve Jobs, men der er en stor og loyal fanskare, og det var der også dengang, da iPods var umådeligt populære. Det var selvfølgelig med til at få flyttet en del iPhones ned fra hylderne og ud i folks lommer, og det er nok en god ting, hvis man kan lide smartphones, for det er ikke sikkert, vi ville være, hvor vi er i dag, hvis det ikke var for iPhonen.

Læs også: iPhone 6 får mindre batteri end konkurrenterne

Jo mere iPhonen solgte, jo flere var der til at vise deres venner, at nu havde man en telefon, der var praktisk at bruge i dagligdagen uden tastatur og uden stylus. De kunne se, hvad en touch-skærm virkelig kunne bruges til, og det må have inspireret mere end et par stykker til at tænke over, hvilke muligheder, der er i denne teknologi.

Læs også: Kuriøst visitkort solgt

En af de måske lettere oversete ting med de historiske udviklingsbriller er udseendet. Apples iPods var trendy, dem ville man gerne blive set med, og det gjaldt også iPhone. I og med man gerne ville blive set med sin iPhone, så blev man også set med sin iPhone. Det blev mere normalt at have en smartphone i hånden og tjekke Google Maps for at finde den café, man skulle mødes på, eller lige tjekke vejrudsigten, mens man ventede på bussen. Det blev en prestigefyldt ting at have en smartphone, især hvis den var fra Apple.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Kristian Dyrslund 22-08-2014 16:01:51

Ja det er utroligt
at s

0 1
Kristian Dyrslund 22-08-2014 16:08:46

Ja man fatter det ikke.

2 1
Onkel_Per 22-08-2014 18:30:24

Hov Kristian, nu glemte du vist at skifte brugernavn til Martin for at svare på dit (endnu engang ikke færdigskrevet) indlæg. ;-)

3 0
Kristian Dyrslund 22-08-2014 21:46:29

Ja n

0 0
Kristian Dyrslund 22-08-2014 21:47:47

Appen fejler s

0 1
Steffen M 23-08-2014 13:05:28

Mon det nogensinde lykkes for dig at skrive en hel kommentar..? ;-)

3 0
Sjavsen 22-08-2014 12:12:56

Det er sgu da tankevækkende at det lige præcis er Apple fanatikere herinde som starter en masse bøvl omkring hadske kommentarer og som absolut skal udgyde en masse dårlig stemning omkring hvad alle andre synes om "deres" mærke..
Hvorfor ikke bare være glad og positiv over den elektroniske fremgang indenfor smartphone's, selvom det er sket på en tvivlsom baggrund...

9 0
TF 22-08-2014 14:52:48

Du har misforstået, min kommentar var netop for at undgå det værste had fra N, mirzad, dippedutten osv osv , vis de skriver det sædvanlige anti Apple pjat nu så giver de mig ret i min kommentar og nok hader de Apple men de hader at give mig ret meget mere :-)
Simpel psykologi til simple mennesker ;-)

1 16
22-08-2014 20:24:51

ArH men Thomas F, du er jo intet mindre end et geni. Hvad skulle vi dog gøre uden dig og dit yderst velbegavede intellekt, hvor du fanger os simple mennesker i dine indviklede psykologiske fælder. Bravo.....

3 1
TF 23-08-2014 00:38:02

Tak tak simple lille troll

1 12
23-08-2014 13:03:09

Skriver du som starter kommentarerne med: TF 21-08-2014 16:20:25
Så er popcorn og cola hentet og lad os så se hvor mange hadske kommentare vi kan komme op på. Du er Sq for viderekommende.

4 1
TF 23-08-2014 23:35:41

Mere troll pjat fra N, kom nu vidre i livet.

1 5
24-08-2014 08:48:04

Arh men hvor originalt Thomas F. Eller er det endnu en af dine yderst intellektuelle psykologiske fælder for simple mennesker ?

0 1
TF 24-08-2014 11:16:33

Det virkede da perfekt ;-) jeg kan ikke se nogle af de sædvanlige hater kommentare fra dig eller dine venner :-) og nu må du have mig undskyld for i modsætning til dig har jeg et liv :-)

1 8
24-08-2014 12:03:07

Det kunne jo måske også være (ja jeg ved godt at det selvfølgelig er utopi i din verden) at vi rent faktisk gerne vil anerkende iphonens indflydelse på den teknologiske udvikling. Måske du lige giver dig selv lidt for meget Credit hvad angår andres gøren og laden her på siden. Ang. Om du har et liv, det skal jeg slet ikke kunne udtale mig om, men eftersom du bliver ved med at komme tilbage må det trods alt være med tid til at tjekke mobilsiden.dk. Ligesom mig, der også har et liv, nok ikke det samme som dit, og sikkert nok også kun godt nok, da det ganske sikkert ville være noget af et lorte liv i min verden.

5 3
Trentors 22-08-2014 10:29:04

Som nogen måske ved så er jeg ikke den største Apple-fan herinde. Men må respektere den indflydelse iPhone har haft men om den ikke skyldes et firma som Nokias fuldstændige idiotiske tilgang til smartphones kan diskuteres.

Nokias Symbian (aka S60 dengang) var altid smidt på underpowered telefoner med elendig brugeroplevelse ud af pakken. Og hele deres approach var baseret på at kunne så meget eksotisk som muligt men uden at give 2 sekunder på ABC'en. F.eks. havde S60 en fuld (ubrugelig) DLNA server indbygget men understøttede ikke smileys i deres SMS-app. Så har man altså ikke en opskrift på en bred success og det virker helt idiotisk at Nokias ledelse dengang ikke kunne indse det. Men det gik jo også derefter.

En anden ultra-belastende ting ved Symbian var den manglende app store. Ironisk var Steve Jobs oprindelig imod denne ide (http://www.cultofmac.com/125180/steve-jobs-was-originally-dead-set-against-third-party-apps-for-the-iphone/).

Der var rigtig mange mennesker jeg kendte som rendte rundt med Symbian telefoner uden een eneste app på den fordi det var besværligt at hente og der ikke var nogen central at hente dem fra. Og når man tænker på hvor stor en ting apps er idag så må man sige at Nokia fejlede stort her. En anden ulempe var at apps på Symbian var alt for dybt integreret i selve OS'et modsat f.eks. på iOS og Android. En forkert app kunne ødelægge basal funktionalitet på din telefon og det holdt ikke. Og så skulle apps genkøbes til nye mobiler hvilket også er en markant ulempe.

Så det var en lavt-hængende frugt at plukke dengang med en sovende gigant som Nokia ved magten.

Vi har lidt samme situation med Smart TV. En helt igennem dårlig og dyr oplevelse som Google har næsten erstattet med sin 270 kr. dyre Chromecast. Der gik megen spekulation om hvorvidt Apple ikke ville lave et TV (jeg tror nu ikke det kommer) fordi vi igen har et forhold hvor de etablerede producenter simpelthen ikke leverer varen.

9 1
22-08-2014 09:57:56

Der er da vist ingen der er i tvivl om iphonens indflydelse på hele mobil verdenen. Før den var smartphones for nørder, i dag er det allemandseje. Så jo, det er helt klart et skelsættende punkt, da SJ annoncerer Iphonen. Og til fjolserne, håber i hygger jer med jeres popcorn.

6 3
Shawn S. Ø 22-08-2014 09:35:35

Ingen tvivl om at den første iPhone er og var et ikon i smartphone universet. I flere år var Apple innovative og med et design der var no. One. Det har ændret sig gevaldigt og i dag kopierer Apple For at være med. Man kan håbe at Apple igen trækker kaninen op af hatten og viser innovation. Jeg tvivler nu meget på den del.

Når det nu er sagt så kan jeg kun grine af Mobilsidens historiske fremlægning og analyse. Det virker som en praktikant har fået lov til at koge et par historier på et gammelt kødben he he

7 4
Steffen M 22-08-2014 12:29:35

Ja, hvad angår design faldt Apple i søvn for flere år siden. Vi har nu set 4 iPhones på stribe i stort samme design - så laver man den lige lidt længere og tyndere og ændrer lidt på bagsiden - gab... Og skal man tro billederne af 6'eren så bliver det mere af det samme.

4 3
Da Nizzel 22-08-2014 08:01:52

Næææææ hvilket chok, en artikel om Apple og så flyver der med had frem og tilbage. For at gøre det hele lidt mere latterligt, så er den eneste forskel på telefonerne om det har det ene styresystem eller det anden. Begge styresystemer kan fuldstændigt det samme, men menuerne er bare designet lidt forskelligt.
Vær glad for det som i har og gem alt jeres had til licensmanden :)

7 0
Daniel Jørgensen 21-08-2014 19:47:31

Så skal jeg være den første Android fan der kommer med en "hadsk" kommentar:

Ja Apples iPhone var nok den primære grund til at der kom gang i smartphone salget verden over.. Og takket være Apple ville vi nok ikke være hvor vi er idag, med smartphones. Så tak til dem og deres enorme indflydelse !

Det var så jeres "hadske" kommentar fra en Android fan.. Og når det så er sagt, så tag lige og kig lidt på jer selv og jeres generalisering af folk der bruger andet end Apple. Når i snakker sådan om "os andre", så kan man altså ikke tænke andet end at i nærmest følger en form for religion. Haleluja og amen. :-)

13 1
Morten 21-08-2014 22:09:55

Hold da op Daniel ... du trænger da vist til at komme ud og få noget frisk luft.

3 1
TF 21-08-2014 20:56:04

Hvad er det da "vi" siger siden "vi" generalisere og er det ikke dumt at sige nogen generalisere og så derefter sige de alle er religiøse ?
Er det ikke korekt at en del folk har det med at komme med ret så hadske kommentare vær gang at der er en positiv artikkel om apple ?

2 16
Martin Skovgaard Dyrslund 21-08-2014 19:26:38

hej
ja man fatter ikke at nogle mennesker kan g

0 2
Steffen M 22-08-2014 12:20:58

Ja - og jeg fatter ikke at nogle mennesker sender halve kommentarer som din og Kristians ;-)

3 0
TF 21-08-2014 16:20:25

Så er popcorn og cola hentet og lad os så se hvor mange hadske kommentare vi kan komme op på.

5 14
Kristian Dyrslund 21-08-2014 19:13:56

Ja mon ikke android fans skal nok komme med hadske komments men fra en stor apple fan er det supper at l

3 7

Om brug af cookies