Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Strafbart at jailbreake iPhone i Danmark

Strafbart at jailbreake iPhone i Danmark

Der har været sået tvivl om, hvorvidt det er lovligt at jailbreake sin iPhone, men nu udtaler danske jurister, at det ER ulovligt, og at jailbreak kan straffes med bøde eller endog fængselsstraf.

Ifølge Apples licens-betingelser, må iPhone-ejerne ikke jailbreake eller på anden måde ændre i softwaren på mobilen.

Og det bakker dansk lovgivning op om, og gør det dermed strafbart at bryde licensen. Det vurderer en jurist med speciale i IT-ret over IT-sitet ComOn.

Den danske ophavsret giver Apple mulighed for at stille krav til, hvordan kunderne må bruge softwaren.

-”Man får en brugsret, men ikke en ret til at ændre eller videreprogrammere,” forklarer Per Mejer, advokat og bestyrelsesmedlem hos sammenslutningen Danske IT-advokater.

Han understreger dog, at der er tale om vurdering, idet sagen ikke har været behandlet hos en dansk domstol.

Straffet med bøde

Hvis man jailbreaker sin iPhone, for selv at kunne bestemme, hvad der skal være af programmer på den, kan det altså medføre en dom.

- ”Det vil muligvis kunne give en bødestraf,” siger Per Mejer.

Derudover vil Apple ved en civil påtale ved en byretten sandsynligvis kunne få en jailbreaker idømt en godtgørelse, opgjort efter, hvor meget Apple har mistet, og hvad licensbryderen har tjent ved overtrædelsen af licensen.

Desuden kan jailbreakeren efter dansk lov få pålagt at betale en del af Apples udgifter til at føre kontrol med overtrædelser af firmaets licenser. I grelle tilfælde kan dansk lov også give fængselsstraf for overtrædelser af Ophavsretsloven, skriver ComOn.

Du kan læse hele ComOns udredning om jailbreak problematikken her.


Apple iPhone 4 - billigste pris fra -kr.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

BE 14-08-2010 11:47:10

at nogle "køber" en artikel(en mobiltelefon), og betaler det producenten vil have, og så er de i virkeligheden ikke ejere af produktet, - men leaser det åbenbart kun, og må ikke selv bestemme hvad og hvordan de vil bruge produktet.

Tænk hvis Intel solgte computere på den måde.
Du må kun bruge Intels styresystem, og bruger du andre er det strafbart?!
Du må ikke anvende bestemte programmer på de computer, da det stride imod Intels intensioner?!
- Ja, og man kunne blive ved!

0 0
JKay 11-08-2010 13:17:45

Hvis iPhone 4 ikke havde haft sine antenne problemer og ikke havde været så 'lukket', så havde jeg måske købt en iPhone. Det blev en Samsung Galaxy S. Et valg jeg ikke har fortrudt!

0 0
BSG 11-08-2010 09:06:26

Hvis jeg ejede en iPhone, så ville den være jailbreaked nu, fordi ellers kan man ikke bruge de gode trediepartsprogrammer og andre geniale funktioner.

0 0
Exactlyme 10-08-2010 21:16:44

Hvad er fordelen ved at jailbreake, og hvad er problemet med det? og hvad er ens problem når man ikke har jailbreaket sin Iphone?

0 0
TJ 10-08-2010 15:23:36

Tror ikke Apple vil sagsøge almindelige forbrugere, det vil i så fald nok ende med at blive et selvmål af dimensioner. I forvejen er de ved at komme i modvind i noget af pressen. Så de "klapper nok hesten"

0 0
Kasper Siggaard 10-08-2010 14:50:25

Nu vil der nok næppe komme en sag imod en simpel forbruger. Det er der ganske enkelt ikke ressourcer til. Hvis der skulle komme en sag, ville man nok hellere sigte efter de store fisk, som f.eks. udviklerne.
Jeg har endnu ikke hørt om sager hvor politiet stopper folk og undersøger deres telefoner. ;)

0 0
pb 10-08-2010 14:36:50

Det er fuldstændig hen i vejret når jeg betaler 5000 for en telefon så forventer jeg det er min og jeg kan gøre med den som jeg vil incl at ændre i softwaren. Jeg er overbevist om at ingen dansk domstol vil dømme mig medmindre jeg stjæler apps eller andet, for telefonen er min...

0 0
Kristian 10-08-2010 14:22:08

Min mening er når jeg går ud og køber en spand så vil jeg da kunne gøre med den spand som jeg vil, jeg vil kunne grave den ned i min have hvis det er det jeg vil. for jeg ejer den spand, når jeg køber en iphone føler jeg ikke jeg ejer den, jeg føler jeg låner den af Apple, da de vil bestemme hvad man må med den. syns ikke der skal være en regel om jailbreake da det er ens egen telefon og hvis man gerne vil kunne installere de programmer på den skal man da kunne det, forstår godt hvis reglen gjaldt hentning af crackede apps så man ligesom stjæler app som andre har lavet.

0 0
Jesper Søgaard 10-08-2010 13:18:03

Mon ikke ovenstående er hvis man læser loven som man ønsker. Realistisk vil det nok ikke ske.

Man kan sammenligne det lidt med sagen om thepiratebay. Man kan sagtens jailbreake sin iPhone for at installere gratis apps - realiteten er nok at 99,9% jailbreaker for at installere betalingsapps.

0 0

Om brug af cookies