Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Sverige: Døve kan sende SMS, hvis de er i nød

Sverige: Døve kan sende SMS, hvis de er i nød

Sverige er godt med, når det handler om udvikling af mobile services. Om et halvt år kan døve svenskere sende en SMS, hvis de er i nød.

Et nyt system skal gøre det muligt for svenske døve at skrive en SMS til alarmcentralen, hvis de eller andre har været ude for en ulykke.
Et nyt system skal gøre det muligt for svenske døve at skrive en SMS til alarmcentralen, hvis de eller andre har været ude for en ulykke.

I Sverige skal man ringe 113, hvis man selv eller andre kommer ud for en ulykke. For de fleste mennesker er det ganske uproblematisk. Hvis det drejer sig om en døv person, er det til gengæld meget mere besværligt – han kan af gode grunde ikke fortælle, hverken hvor han befinder sig, eller hvad der er sket.

Hvis den døve er ude for en ulykke hjemme, kan han få fat i alarmcentralen via sin teksttelefon. Problemet opstår, når en døv befinder sig uden for hjemmets fire vægge, hvor han er overladt til sin mobiltelefon.

Alarmcentralen i Sverige arbejder på højtryk for at udvikle et system, som kan gøre det mere sikkert for de døve at færdes på gaden. Idéen er, at de døve skal kunne kommunikere med alarmcentralen via SMS. Personen på alarmcentralen vil få en meddelelse op på sin skærm og skal således kunne skrive tilbage til den døve: Spørge ind til ulykken, rådgive og naturligvis sende den nødvendige hjælp.

Opfordring fra Staten

Det er den svenske stat, som har bedt alarmcentralen i Sverige om at lave et system, som gør det muligt for døve at melde ulykker via mobil og teksttelefon. Hvilken kommunikationsmetode der skulle anvendes, meldte opfordringen intet om. Det var således alarmcentralen selv, som fik idéen til at bruge SMS.

Indtil videre arbejdes der på højtryk for at få den nye SMS tjeneste færdig. Men som det ser ud nu, kommer der til at gå et halvt år, før tjenesten er klar til brug.

Der kunne også være en idé i at udnytte videotelefoni som en mulig kommunikationsform mellem alarmcentralen og døve. Men selvom mange skandinaviske døve har anskaffet sig videotelefonerne, er der stadig mange, som ikke har en sådan telefon. Desuden er 3G-nettet kun brugbart i nogle områder på nuværende tidspunkt, hvilket er uholdbart, når det kan handle om liv og død.

Kilde: Amobil.no

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies