TDC nedlægger mobilmast i protest – flere lukninger måske på vej

TDC har nedlagt en mobilmast i protest over kommunen har hævet lejeprisen. Flere maste-nedlæggelser kan være på vej.

TDC nedlægger mobilmast i protest – flere lukninger måske på vej

TDC og de tre andre store teleselskaber i Danmark har i lang tid råbt op overfor Kommunernes Landsforening (KL) og Staten, da flere kommuner vælger at hæve udlejningspriserne for teleselskabernes master.

Men det er ikke helt almindelige prisstigninger, som kommunerne udsætter teleselskaberne for. Som vi på Mobilsiden.dk tidligere har skrevet, så udøves der i nogle sammenhænge priskarteller på mobilmasterne.

Tilbage i februar samkaldte Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (S), telebranchen og kommunerne, for at få styr på sagerne, der kunne skade udviklingen, af det danske telenetværk.

TDC kæmper stadig

Men selvom ministeren indkaldte parterne i februar, har det ikke hjulpet på området, og TDC tager som de første nu konsekvensen, og nedtager en mobilmast i Guldborgsund kommune.

Her har kommunen opsagt lejekontrakten med TDC, og tilbudt en ny. En kraftig prisstigning er et af vilkårerne, skriver Business.dk.

Masten der er blevet taget ned har dog ikke kun betydning for TDC’s kunder, også andre teleselskaber havde antenner siddende i samme mast.

Konsekvensen er dårligere dækning for kommunens borgere, alt sammen på grund af kommunens grådighed. Endvidere er det ikke den eneste masteposition, som kommunen har opsagt lejeaftalen på, og flere mastenedlægninger kan være på vej.

Brancheforening: Kommunerne bruger mafiametoder

Direktør Jakob Willer fra Telekommunikations-industrien (TI), fortæller i et interview med Mobilsiden.dk, at teleselskaberne skal kigge på omkostningerne i en tid hvor prissætningen på mobilabonnementer er pressede.

– ”Teleselskaberne bliver nødt til at lave en individuel vurdering af et site (red. mobilmast), inden de kan afgøre om den nye pris er acceptabel. Kommunerne bruger mafiametoder overfor teleselskaberne for at presse priserne i vejret,” fortæller Jakob Willer.

Ifølge Guldborgsund kommune har man dog fulgt markedsprisen, men det mener Jakob Willer ikke er den korrekte metode. Ifølge ham er der nemlig ikke nogen markedspris på en masteposition i Danmark.

Dialogen med kommunerne er i gang

Efter mødet tilbage i februar med Ole Sohn har parterne arbejdet på en løsning på problemstillingerne, fortæller Jakob Willer.

– ”Vi har siden februar været i gang med at planlægge en række møder, som har betydet at fra september og frem er der fem dialog møder arrangeret, hvor kommunerne, kommunernes landsforening, regionerne, samt teleselskaberne og Telekommunikationsindustrien er inviteret.”

Møderne kommer til at foregå i tæt dialog mellem alle involverede, og Jakob Willer håber at kommunerne kan se det positive i mobilmasterne.

– ”Kommunerne kan være med til at bane vejen for teleselskabernes investeringer i Danmark. Det de eksempelvis gør i Guldborgsund kommune er at sætte barrierer op. De skal kigge på hvad de, som kommune, kan gøre for at det er attraktivt, at investere i teleinfrastrukturen i deres kommune,” slutter Jakob Willer fra TI.

Efterfølgende nyt

Siden redaktionen kørte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden fortsatte historien. 3/7/2012 stillede redaktiornen igen skarpt på tematikken med en artikel der omhandler Ny TDC-chef: Vores datterselskaber fortsætter uændret – Historien kan du læse her. Få også seneste nyt om temaet ved at trykke her..