Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Telenor vil gøre dit hjem til en lille "mobilmast"

Telenor vil gøre dit hjem til en lille "mobilmast"

Telenor arbejder på en ny teknologi kaldet Voice over WiFi, så så du kan foretage opkald direkte over WiFi-forbindelsen i hjemmet med dårlig mobildækning.

Telenor gør klar til at du kan foretage opkald over din WiFi-router i hjemmet.
Telenor gør klar til at du kan foretage opkald over din WiFi-router i hjemmet.

Telenor arbejder på en ny teknologi kaldet Voice over WiFi, så du kan foretage telefonopkald gennem din WiFi-forbindelse i hjemmet.

Din router i hjemmet kan meget vel blive transformeret til en lille ”mobilmast”, når Telenors forsøg med det såkalfte Voice over WiFi realiseres i løbet af 2015.

Konceptet bag den nye teknologi er, at du kan bruge din WiFi-router i hjemmet til at foretage opkald igennem med din smartphone. Det viser sig især praktisk i hjem, hvor netværksdækningen fra mobilmasterne ikke rækker.

Læs også: Baggrund: Hvad sker der med mobilsamtaler når du er på 4G?

Telenor skriver, at signalerne fra mobilmasterne trods bedre teknologier og bedre dækning får sværere og sværere ved at trænge igennem bygninger, fordi der eksempelvis gøres brug af energibesparende vinduer. De lader ifølge en svensk undersøgelse kun 0,1 % af signalet trænge igennem, som resulterer i dårlig eller ingen dækning overhovedet. Ved betonvægge er det kun 1-10 % af mobilsignalet, der når din smartphone.

Derfor kan Voice over WiFi, eller samtaler over WiFi, også gøre op med det kendte problem med, at der ikke er dækning i tætte nybyggerier eller længere ude på landet. Med en bredbåndsforbindelse kan Telenor dog sikre samtaler trods den dårlige dækning i krystalklar kvalitet.

Test af teknologien i gang

Derfor er Telenor i fuld sving med at teste den nye teknologi i praksis i et netværkslaboratorium i Aalborg, inden den ruller ud på et endnu ukendt tidspunkt i 2015. En udfordring er blandt andet at få teknologien til at spille sammen med kunder, der bruger bredband fra andre leverandører. Efterfølgende føres Voice over WiFi ud til en række testkunder for at sikre, at alt kører efter planen.

Læs også: TDC åbner op for mere fleksibelt netværk

En forudsætning for at kunne foretage opkald over din WiFi-forbindelse er også, at smartphonen understøtter teknologien. Heldigvis er det noget, der kan klares med en softwareopdatering, og derfor håber Telenor, at det vil ske i en nærmere fremtid. En tredjedel af Telenors kunder har smartphones, der bør kunne opdateres med teknologien.

Samtaler på 4G-netværket

Sammen med Voice over WiFi vil Telenor også gøre brug af Voice over LTE, eller VoLTE, som giver mulighed for at ringe over 4G-netværket.

Læs også: Samsung-mobil bliver verdens første med VoLTE - tale via 4G

Telefonopkald foregår lige nu på 2G-netværket, mens 4G-masterne kun benyttes til data. Fordelen ved at lade 4G-forbindelse overtaget opkaldet med Voice over LTE er at samtalen helt ubemærket kan flyttes mellem WiFi og 4G alt efter, hvor du opholder dig.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Om brug af cookies