Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Telia: 3G-udbygningen stoppes ikke af 4G

Telia: 3G-udbygningen stoppes ikke af 4G

Den nye supermobilnet 4G / LTE får ikke Telia til at skrinlægge det nuværende 3G-mobilnet. Det lover den administrerende direktør.

Jesper Brøckner, adm. direktør i Telia.
Jesper Brøckner, adm. direktør i Telia.

Gennem tiden har Telia fået megen kritik fra såvel brugere, som blogs og fora på nettet samt i pressen, for nølen omkring udrulning af 3G-net i Danmark.

Telia var det teleselskab, der kom sidst i gang med at lancere 3G-dækning på mobiltelefoner og mobilt bredbånd.

Denne uges annoncering af et nyt lynhurtigt super-mobilnet (LTE), der er 5-10 gange hurtigere end de nuværende net, har fået nogle brugere til at spekulere på, om Telia hiver i nødbremsen, og stopper 3G-opsætningen, mens der gøres klar til LTE/4G.

Dette vil dog langt fra ske, lover Telias topchef i Danmark overfor Mobilsiden.dk

- "Jeg anerkender, at vi kom senest i gang med 3G i Danmark, men det betyder til gengæld, at vi har det nyeste og mest moderne udstyr. Alle de mobilmaster og basestationer vi sætter op, kan køre på alle frekvenser og teknologier. Derfor har vi på ingen måde stoppet 3G-opsætningen. Alle vores 3G-master kan teknisk set både dække med GSM, EDGE, 3G, Turbo 3G og naturligvis også LTE/4G", siger Jesper Brøckner, adm. direktør i Telia.

Direktøren oplyser, at der ikke kun udrulles 3G-mobilnet i storbyer - også i udkants-Danmark, sættes de nye mobilmaster op.

<strong>FAKTA</strong>: Betegnelsen for for den nye teknologi er LTE, og bliver populært kaldt for 4G. Det er dog ikke den helt rigtige betegnelse. LTE er fjerde generation af netværk, men hvor vi op til tredje generation skiftede teknologien fundamentalt ud, er der med LTE kun tale om en overbygning på det eksisterende 3G-net, og ikke et skift i den grundlæggende teknologi.
FAKTA: Betegnelsen for for den nye teknologi er LTE, og bliver populært kaldt for 4G. Det er dog ikke den helt rigtige betegnelse. LTE er fjerde generation af netværk, men hvor vi op til tredje generation skiftede teknologien fundamentalt ud, er der med LTE kun tale om en overbygning på det eksisterende 3G-net, og ikke et skift i den grundlæggende teknologi.

EDGE eksisterer også i fremtiden

Selvom datahastighederne i fremtiden vil blive svimlende høje i forhold til det, vi kender i dag, er det ikke ikke ensbetydende med, at brugerne ikke vil stifte bekendtskab med den meget langsommere og ældre datastandard EDGE.

EDGE benyttes stadig i forbindelse med høj belastning af mobilnettet i et givent område.

- "Mobilmasterne styres af software, som holder styr på den aktuelle belastning. Opstår der stor belastning på en mobilmast, kan systemet automatisk fordele brugerne mellem de forskellige netværkstyper. Derfor vil man også i fremtiden kunne støde på EDGE-symbolet i displayet på mobilen", fortæller Jesper Brøckner.

Han forventer dog, at kunderne i første halvdel af 2011, vil kunne køre i tog fra Aalborg til København, og have lynhurtig trådløst dataadgang på computeren på hele turen.

De første adgange til de nye supermobilnet med LTE / 4G åbner hos Telia, TDC, Telenor og 3, i foråret 2011.

Læs også:
 - Nyt supermobilnet bygges i Danmark
 - 4G: Hvad betyder det for dig?

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her



Om brug af cookies