Telia gør (måske) klar til betaling for Skype og Spotify

Teleselskaberne gør klar til at tjene penge på gratis tjenester, og Telia har taget de indledende skridt.

Telia gør (måske) klar til betaling for Skype og Spotify

Gratis tjenester såsom filmtjenesten Voddler, IP-telefonitjenesten Skype, musiktjenesten Spotify eller konference-tjenesten Meetings.io kan godt begynde at ryste i bukserne.

Som vi tidligere har skrevet, så er teleselskaberne nemlig trætte af, at de ikke tjener penge på de gratis tjenester.

I Danmark vil TDC, Telenor eller 3 indtil videre ikke spærre for bestemte tjenester, men det kan ændre sig.

Telia Danmarks moderselskab, TeliaSonera, er et af de selskaber, der gentagende gange har slået på tromme for, at deres kunder skal betale ekstra for at tilgå forskellige tjenester.

Indtil videre har Telia i Danmark ikke gjort alvor af truslerne, men nu kan det snart være forbi. Telia har nemlig skrevet en ekstra formulering ind i deres abonnementsvilkår. Den omtalte formulering er faktisk ikke helt ny, da den blev tilføjet allerede tilbage i 2011.

I “STANDARDBETINGELSER FOR TELIA DANMARKS MOBILABONNEMENTER (PRIVAT) Februar 2012”  kan man læse følgende sektion:

“Telia forbeholder sig ret til at implementere foranstaltninger således at IP-telefoni (mVoIP) og Peer-to-Peer fildeling (P2P) ikke kan bruges som en del af abonnementet/servicen. Det vil blandt andet betyde, at Kunden ikke vil kunne downloade og bruge programmer, som giver mulighed for at tale eller have videokonferencer via internettet. Ved en sådan foranstaltning vil Kunden blive tilbudt en særskilt tillægstjeneste indeholdende disse funktioner.”

Hele det juridiske dokument kan ses her.

Hvad betyder det for forbrugerne?

Telia forbeholder sig altså retten til helt at spærre for tjenester såsom Skype, der er en Voice over IP tjeneste (VoIP).

Men også tjenester der benytter Peer-to-Peer (P2P) netværk kan blive ramt. Dette vil blandt andet kunne gå udover filmtjenesten Voddler og musiktjenesten Spotify.

Specielt P2P tjenester sniger sig ind i mange lovlige programmer i disse år. P2P tjenesterne er blandt andet grundlaget for den populære Spotify musiktjeneste.

Men hvad betyder det for forbrugerne?

Lidt firkantet kan man sige, at hvis man køber sin musik i Apples iTunes, eller lytter via DR P3s netradio, så vil Telia ikke taksere for dataforbrug eller spærre for adgangen til disse tjenester. Men hvis det selv samme musiknummer købes eller afspilles via Spotify, så opkræves man for dataforbruget, eller der spærres helt for Spotify tjenesten.

Som forbruger bliver der altså pludselig svært at se, hvornår man bliver opkrævet yderligere, da de forskellige tjenester ikke skilter med, hvilken teknologi de benytter. Og endnu mere besværlig bliver det eftersom Adobe Flash teknologien, der benyttes på et hav af hjemmesider, har indbygget P2P teknologi.

Det er altså ikke utænkeligt, at man i fremtiden kommer til at betale for at se video på nettet. Et konkret eksempel er det europæiske Melodi Grand Prix, som de sidste mange år har benyttet P2P teknologien til at streame videoindhold.

I fremtiden vil man altså kunne opkræves ekstra for at Melodi Grand Prix eller andre store events, der benytter Adobes P2P tjeneste.

Piller det ved netneutraliteten?

Netneutralitet er et princip om, at internetudbydere, regeringer eller andre former for myndigheder, såsom efterretningstjenester, ikke må begrænse den frie adgang til at sende og modtage data over internettet.

Altså at der ikke må ske begrænsninger i muligheden for at tilgå bestemte tjenester og hjemmesider. Det betyder blandt andet, at uanset om du benytter internettet til telefoni, TV, chat, dating, nyheder, spil eller arbejde, så må din internetudbyder ikke prioritere din trafik på internettet lavere end alle andres, og der må ikke spærres for specifikke tjenester.

De danske teleselskabers brancheorganisation, Telekommunikationsindustrien (TI), har faktisk ligefrem deres egen udlægning af netneutralitetsprincippet, som kan læses her.

IT-fagforeningen PROSA har længe været en af frontfigurerne for debatten om netneutraliten, og fagforeningen står også bag kampagne-hjemmesiden netneutralitet.dk.

-” Vi går ind for en fri og uhindret adgang til internettet, og dermed at alle tjenester på nettet skal behandles lige. Uanset om vi taler om telefoni, tv, nyheder eller film, skal muligheden for at benytte tjenesten ikke være overladt til en teleudbyders prioritering. Der bør ikke være forskel på, hvilke data du har lov til at sende eller modtage gennem din internetforbindelse, når du først har en betalt for en forbindelse, ” siger  Niels Henrik Bertelsen, formand for PROSA, til Mobilsiden.dk.

Telias svarer på tiltalen

Mobilsiden.dk har kontaktet Telias kommunikationsdirektør Mette Honoré og spurgt hende, om teleselskabets syn på sagen.

– “Hvorfor har Telia valgt at tilføje den omtalte sektion til abonnementsvilkårene?”

– “Telia mener ikke, at der er blevet indsneget noget i abonnementsvilkårene. Hvis Telia Danmark overhovedet kommer til at takstere for mVoIP, så vil det ske efter korrekt varsling overfor kunderne”.

 – “Er formuleringen i abonnementsvilkårnene i stid med netneutralitets princippet?”

– “Telia mener ikke, at opkrævning af særskilt takstsering for mVoIP er i strid med net-neutralitet princippet”.

Telias begrundelse for denne holdning er:

  • Der sker ikke diskrimination af en enkelt udbyder, tjeneste eller applikation.
     
  • Trafikken og adgangen til internettet hæmmes ikke.
     
  • Kundernes valgfrihed begrænses ikke. Tværtimod øges kundernes valgmuligheder, så der en bedre sammenhæng mellem prisen og den reelle anvendelse af produktet.
     

– “Er formuleringen ikke direkte i stid med TI’s egen udlægning af netneutralitets princippet?”

Mette Honoré gver her samme svar, som på foregående spørgsmål.

Og til vores spørgsmål uddyber kommunikationsdirektør Mette Honoré, at en eventuel prissætning for mVoIP slet ikke ligger ikke klar, da beslutning om at indføre takstsering slet ikke er truffet.

Læs også:
 – Ekspert: Betaling for Skype og P2P bliver fremtiden

Mere om emnet

Fortællingen gik sin videre gang. mobilsiden fulgte op på historien. 2/4/2012 postede redaktionen en ny vinkel med en ny vinkling på emnet HTC One X – kæmpetest af Android topmodellen (mobiltest) – Den videre beretning kan læses her. Emnet dækkes fortløbende af redaktionen. Aktuelle nyheder om Musik finder du her. .