Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Telia og Telenor netværket bliver forsinket

Telia og Telenor netværket bliver forsinket

Telia og Telenors nye fælles telenetværk er langt efter tidsplanen. Sammenlægningen af teleselskabernes 3G netværk sker først fra andet kvartal 2013.

I 2011 offentliggjorde Telia og Telenors deres planer om et fælles netværk kaldet TT-Netværket. Efter planen skulle det nye netværk sammenlægges i etaper fra sommeren 2012.

TT-netværket er en sammenlægning af hele Telias og Telenors 2G, 3G og 4G netværk. Det nye store netværk vil give begge teleselskaber en geografisk bedre dækning, da de to telenetværk komplementere hinanden i en række områder, hvilket vi på Mobilsiden.dk tidligere har skrevet om.

Men tidsplanen for sammenlægningen er desværre skredet, og det er nu en realitet, at TT-netværket bliver forsinket med flere måneder i forhold til en oprindelige plan fra 2011.

I stedet for en etapevis lancering efter sommerferien 2012, så lyder den nye tidsplan på en sammenlægning af selskabernes 4G netværk omkring årsskiftet 2012/2013.

Først derefter vil de to teleselskabers 3G netværk blive lagt sammen, hvilket vil blive påbegyndt i andet kvartal 2013.

Kompleks opgave venter forude

Sammenlægningen af 3G netværkene starter dog allerede lige efter nytår 2013, hvor netværksfolkene begynder en grundig test i udvalgte områder.

Denne test udføres for at sikre sig imod uønskede forstyrrelser i nettet, mens omlægningen finder sted. Man kan også betegne denne slags tests, som en generalprøve i lille skala, hvor man afprøver og finpudser arbejdsgangene, før det går løs med den egentlige sammenlægning. På den måde får man afprøvet alle procedurer, og sikre at sammenlægningen kommer til at foregå så smertefri og hurtigt som mulig.

Når sammenlægningen starter i andet kvartal 2013, så vil det ske  område for område. Det vil altså ikke være hele netværket, som bliver lagt sammen på én gang, men derimod vil det være en proces, hvor et område blive opgraderet og "fintunet", før man går videre til det næste.

Resultatet vil blive et nyt 3G netværk, som dækker mere end 98 procent af Danmarks befolkning med 3G. For Telenors vedkommende dækker man i dag cirka 85 procent af befolkningen med 3G, mens Telias kunder på papiret allerede i dag har næsten landsdækkende 3G dækning. Men også Telias kunder kommer til at nyde godt at det nye netværk, da TT-netværkets 3G netværk bliver langt mere finmastet end Telias nuværende netværk.

Den sidste del af den store sammenlægning sker først i 2014, hvor teleselskabernes 2G netværk vil blive slået sammen. Efter planen vil de første tests blive gennemførst i andet halvår 2013, mens selve sammenlægningen påbegynde i første kvartal i 2014.

Sammenlægningen af Telias og Telenors netværk giver et mere finmasket og stabilt netværk.
Sammenlægningen af Telias og Telenors netværk giver et mere finmasket og stabilt netværk.

Tidsplanen holdt ikke

Tilbage i 2011 kunne direktørene hos Telia og Telenor fortælle at netværkssamarbejdet ville bære frugt allerede efter sommerferien 2012. Helt sådan gik det som sagt ikke, og Mobilsiden.dk har spurgt Telenor, hvad der er gået galt siden tidsplanen er skredet med flere måneder.

 - ”Når man arbejder med så store infrastrukturprojekter, er der mange ubekendte faktorer i starten. Vi skulle afvente konkurrencemyndighedernes godkendelse af samarbejdet, og slutkontrakten mellem Telenor og Telia skulle falde på plads. Begge dele var relativt kompliceret stof, som trak lidt ud. Dernæst har vi ud fra forsigtighedsprincippet brugt en del tid på at lave meget grundige tests, så vi kan sikre den gode kundeoplevelse, mens delingen står på. Det har også spillet ind, at den såkaldte MOCN-software til netværksdeling skulle være klar hos vores leverandører,” fortæller Telenors CTO Arne Bøch Andersen og afviser samtidig, at der er tale om en fejlvurdering af opgavens omfang.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies