Telia: Slut med fri data på mobilt bredbånd

Ubegrænset internetforbrug via mobilt bredbånd forsvinder fordi mobilnettene ikke har kapacitet nok.

Telia: Slut med fri data på mobilt bredbånd

I fremtiden vil det sandsynligvis ikke være muligt at købe mobilt bredbånd med ubegrænset datatrafik i form af et flatrate-abonnement. Sådan lyder vurderingen fra Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner.

– “Flere analyser fortæller, at hvis kapaciteten på de forskellige netværk bliver eksempelvis dobbelt så stor, så bliver mængden af datatrafik bare ti eller tyve gange større end på nuværende tidspunkt. Så vores netværk kan slet ikke bære modellen med fri data – det gælder både vores og konkurrenternes,” siger Jesper Brøckner til Mobilsiden.dk

Telebranchen kan ikke tjene penge

Problemet med det mobile dataforbrug er, at det foregår på et delt netværk. Det betyder, at der kan sidde adskillige mobile bredbåndskunder og trække kapacitet fra én og samme mast. Jo flere brugere der er på denne mast, des mindre kapacitet kan de hver især benytte sig af.

Ifølge Jesper Brøckner vil de mobile netværk få svært ved at håndtere brugernes stigende forbrug af data. Han mener samtidigt, at det vil blive svært for teleselskaberne at tjene penge, hvis ikke branchen finder andre prismodeller end flatrate.

– “Det er svært at spå om, hvordan fremtiden ser ud. Om det bliver en såkaldt flexrate-løsning, hvor brugerne skal betale for det, de downloader, eller om man laver nogle forskellige indholdspakker, det er svært at sige lige nu. I fremtiden kan man f.eks. tænke sig, at man som fodboldinteresseret surfer frit på diverse fodbold-sites eller ser fodbold via internettet. Besøger man andre hjemmesider, skal man så betale for det,” siger Jesper Brøckner.

Mobilt bredbånd vil have begrænset funktionalitet

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult mener ligeledes, at teleselskaberne med tiden vil styre hen imod andre prismodeller end flatrate.

– “Vi tror på, at nogle af mulighederne ved et mobilt bredbåndsprodukt, som vi kender det i dag, vil blive fjernet. Det vil sige, at man ved de billigste løsninger eksempelvis ikke vil kunne lave peer-to-peer eller VoIP (internettelefoni, red.), og at der vil være begrænsninger i forhold til streaming. Det vil så være et godt produkt at bruge til e-mail og surf, men hvis man vil have mulghed for de andre ting, så skal man betale ekstra,” siger John Strand.

Ikke mere snak om teoretiske hastigheder

I sidste uge bragte Mobilsiden.dk en historie om telebranchens forventninger til prisudviklingen på mobilt bredbånd i Danmark. I den forbindelse udtalte 3’s kommunikationschef, Stine Green Paulsen, at forbrugerne ikke skal forvente et prisfald på mobilt internet, men en højere hastighed for den samme pris.

Ifølge Jesper Brøckner vil der imidlertid ikke blive tale om opgraderinger, der vil rykke særlig meget i praksis.

– “Det er i realiteten ikke en hastighedsforøgelse, men en kapacitetsforøgelse, når man ser opgraderinger fra 3,6 til 7,2 til 14,4 Mbit/s, fordi datanettene oplever en stigende belastning. Når man snakker om en hastighed, der går fra 7,2 til 14,4 Mbit/s, så vil det reelt være en stigning fra 1,5 til 2 Mbit/s. Så fordoblingen handler egentlig mere om en øget kapacitet,” siger Jesper Brøckner.

Videre nyt om internet

Få den kronologiske fortsættelse i sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om emnet. mobilsiden fortsatte historien. Allerede d. 27/2/2009 fulgte vi op med nyheden TDC: Vrøvl at mobilt bredbånd erstatter ADSL – Forstættelsen om temaet kan læses her. Meget er sket siden. Du kan klikke her for sidste nyt i sagen..