Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Tinder, en dating app, der tænder lysterne [BAGGRUND]

Tinder, en dating app, der tænder lysterne [BAGGRUND]

Tinder har sejret, hvor andre tidligere har fejlet og har flyttet online dating over på mobiltelefonen. Men hvad er opskriften på Tinders succes?

Dating flyttede først fra virkeligheden til internettet og har nu bevæget sig ind på din smartphone.

Applikationen Tinder oplever voldsom succes og stor udbredelse mange steder i verden, ikke mindst i Danmark. Her kan du blive præsenteret for mulige matches fra dit område og hurtigt tage stilling til, om du er interesseret. Med et swipe tilkendegiver du din holdning og kun hvor der er et match, bliver der etableret kontakt.

Det er ikke lykkes at finde officielle tal på hvem eller hvor mange, der bruger Tinder. Men det tyder på, at applikationen er umådelig populær, især blandt de unge. Ifølge Google Play er Tinder downloaded mellem 5 og 10 millioner gange.

En tilfældighed

Mobilsiden.dk har spurgt sociolog Casper Høeg Radil, ekstern lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på KU og ekspert i netdating, hvorfor Tinder er blevet så stor en succes.

-”Det er nogle gange nogle lidt tilfældige faktorer der afgør, hvad der bliver et flop og hvad der bliver en succes. Med Tinder kan det være brugervenligheden, som måden man swiper på og integrationen med Facebook, der gør det hurtigt og nemt at oprette sig, der gør forskellen,” siger han.

Men integrationen med Facebook, hvor man for eksempel kan se, hvor mange fælles venner man har, er også et wildcard, der kunne have tændt brugerne af.

-”I traditionel dating ønsker man ikke at vide noget om hinandens venskabskreds eller at involvere hinanden heri. Man ønsker heller ikke, at ens forældre, eller venner for den sags skyld, skal se hvad man skriver på en dating-side,” forklarer Radil.

Koden til de heteroseksuelle knækket

Tinder er langt fra den første dating-app, der har bejlet til brugernes gunst.

Grindr, har længe eksisteret, en app, hvor mænd, der er homoseksuelle, biseksuelle eller blot nysgerrige, finder andre mænd. Appen har nydt fantastisk succes og udbredelse i det homoseksuelle miljø.

Kombinationen af selvvalgte, ofte ret pikante, fotos og det lokationsbaserede, hvor man kan søge på andre mænd i en omkreds ned til ganske få meter, har vist sig yderst populær. Ser man på downloads via Google Play, har Grindr mellem 1 og 5 millioner downloads (og her skal man tage den begrænsede målgruppe i betragtning).

Blendr er ofte blevet fremhævet, som Grindrs pendant, til de heteroseksuelle. Men Blendr har aldrig været en succes herhjemme. Ifølge Google Play er applikationen hentet mellem 100.000 og 500.000 gange. Og som på så mange andre dating-platforme virker applikationen til at være domineret af mænd.

Til knald eller kærlighed?

Hvordan brugerne helt præcist bruger appen, kan være svært at vide. Men i følge Casper Høeg Radil, ligger formen op til mere useriøse dates, der mere handler om sex end om langvarige forhold og familiedannelse

det handler mere om sex
end om langvarige forhold
og familiedannelse


-”Tinder er en mellemting mellem at lede efter en partner i byen eller på en traditionel datingside. Hvis man søger noget seriøst vil man være tilbøjelig til at bruge de traditionelle datingsider. Men Tinder læner sig mere op ad den måde man finder sammen i byen, fordi det er så nemt at oprette sig og det dermed ikke kræver så meget overvejelse,” forklarer han.

Tinder har også et socialt element, der ligger i både brugerfladen og det faktum, at Tinder er en app.

-”Mit gæt er, at rigtig mange vil sidde sammen og bruge Tinder som underholdning.
Normalt er netdating noget man gør isoleret, hvor ingen andre er med og man ikke har andet at lave,” siger Casper Høeg Radil.

På den måde bevæger Tinder sig ind i underholdningsbranchen, mener Radil. Det kan være en del af forklaringen på Tinders succes, men kan også ende med at være en trussel for den populære app.

Muligvis et kortlevende fænomen

Tinder lever muligvis på lånt tid.

-”Generelt er der en stor risiko for, at interessen er kortvarig, i hvert tilfælde som massefænomen. Tinder spiller på underholdsningværdien, men oplevelsen af appen er den samme igen og igen, der er så at sige ikke noget level 2. Det kan være trættende i længden,” konkluderer Casper Høeg Radil.

Hvis du vil prøve den ombejlede app, er Tinder gratis og findes til iOS og Android.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Christian 19-03-2014 15:54:14

Jeg har prøvet at stifte bekendtskab med Tinder, men Tinder virker KUN hvis man har en facebook profil. Så den app blev slettet igen, da jeg er en af dem der ikke bruger facebook :)

4 1
Om brug af cookies