Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Tjekkisk sygehus varsler om død via SMS

Tjekkisk sygehus varsler om død via SMS

Et tjekkisk hospital informerer de pårørende via SMS, hvis en af deres patienter er død på hospitalet. Hospitalslederen kalder metoden moderne og effektiv, mens den kritiseres af en etisk ekspert.

Der er snart ingen grænser for, hvad SMS bliver brugt til. På et sygehus i Tjekkiet tager man bogstaveligt, at SMS kan bruges til hvad som helst. Her kan patienter få svar på deres prøveresultater via SMS, ligesom de pårørende til en indlagt patient kan få smidt en SMS ind på deres mobiler, hvis patienten skulle gå hen og dø.

I tilfælde af, at en patient dør, modtager de pårørende en SMS fra sygehuset, hvor de bliver bedt om at ringe op til et bestemt nummer. Her får de bekræftet, at deres kære er død.

Her på Mobilsiden.dk finder vi det ganske usmageligt og langt over grænsen at bruge SMS til at overbringe sådanne personlige og følelsesladede oplysninger. Men det er tilsyneladende ikke alle, der deler den holdning.

I alt fald har sygehusets direktør ingen kvaler ved SMS tjenesten. Han mener, at SMS systemet er en god, moderne og effektiv metode, som kan bruges til mennesker over hele verden. Også patienterne må have vænnet sig til tanken om den noget særprægede SMS service. I alt fald skal de selv give samtykke til, at tjenesten må bruges til at informere deres pårørende, hvis de skulle gå hen og dø.

Så må vi bare håbe, at patienterne husker at informere deres stakkels pårørende om deres samtykke. Man kunne godt forestille sig, at det kunne være forholdsvis oprørende at modtage en SMS om at ens kære var død, hvis man ikke var forberedt på det.

På et sygehus i Tjekkiet oplyser man en patients pårørende om dødsfald via SMS. Nogle kalder metoden moderne - andre kalder den forkastelig.
På et sygehus i Tjekkiet oplyser man en patients pårørende om dødsfald via SMS. Nogle kalder metoden moderne - andre kalder den forkastelig.

Pest eller kolera

Nok er det frivilligt, om patienterne vil benytte sig af SMS systemet. Men alternativerne er ikke ligefrem opløftende.

Hvis man som patient afviser, at sygehuset kan sende de pårørende en SMS, er alternativet et brev, som tit kan være flere dage forsinket.

Økonomisk er det billigere for sygehuset at sende en SMS end et brev, men for patienterne og de pårørende må man sige, at det er et valg mellem pest eller kolera.

Etisk forsvarligt?

Hverken den tjekkiske sundhedsminster Davis Rath eller guvernør Jan Zahradnik har hørt om SMS tjenesten, som bliver brugt på hospitalet i Budejovice.

Sidstnævnte reagerer ved at sige, at sygehuset i anvendelsen af sådanne metoder skal være opmærksomme på, om meddelelser om død via SMS har traumatiske konsekvenser for de pårørende. I så fald mener han, at sygehuset bør gå tilbage til de gamle metoder igen.

Spørger man til gengæld Ondrej Doskocil, som er ekspert i etiske spørgsmål ved universitetet i Syd- Bohemia, er svaret helt anderledes. Han finder sygehusets SMS system etisk forkasteligt og mener derfor, at det bør nedlægges.

Kilde: Amobil.no

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies