Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Uklarheder efter lancering af Windows Phone 8

Uklarheder efter lancering af Windows Phone 8

Microsofts store lancering af Windows Phone 8, gav kun få svar på essentielle spørgsmål. Der er fortsat mange uafklarede punkter.

Pressemødet i København blev holdt på Tivoli Congress Center. (Foto: Mobilsiden.dk).
Pressemødet i København blev holdt på Tivoli Congress Center. (Foto: Mobilsiden.dk).

En udvalgt skare af danske IT-journalister deltog mandag aften, på Tivoli Congress Center, i den danske Windows Phone 8 lancering.

Efter at have fulgt det amerikanske pressemøde på storskærm, tog Jon Bille, dansk Windows Phone-chef i Microsoft, sammen med repræsentanter fra producenterne Samsung, HTC og Nokia, imod spørgsmål fra salen.

Men det var småt med konkrete svar, på vigtige spørgsmål, der knytter sig til styresystemet samt de devices, som kommer til salg i Danmark.

Alle er lige vigtige

I den amerikanske præsentation fremviste Microsofts topchef Steve Ballmer produkter fra Nokia, HTC og Samsung, men nævnte ikke specifikt noget om samarbejdet med HTC, der i midten af september blev fremhævet som en særlig partner, der stod bag Microsofts egne signaturtelefoner på Windows Phone, kendt som Windows Phone 8X og 8S by HTC.

 - Microsoft klar med to Windows Phone modeller

Samarbejdet kom bag på mange, blandt andet aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der til Mobilsiden.dk sagde at, ”HTCs tætte samarbejde med Microsoft ryster efter vores vurdering Nokias fundament, som førende producent af Windows Phone telefoner”.

 - HTC og Microsoft samarbejde en torn for Nokia

Direkte adspurgt fremhævede Jon Bille hos Microsoft alle partnere som lige vigtige, og ville ikke kommentere på samarbejder. Også Nokia var politisk korrekt på pressemødet.

 - ”Vi er glade for at HTC også er med på Windows Phone. Opbakningen er god for alle,” sagde Niels Kjelstrup, produktchef i Nokia Danmark.

Det havde været yderst relevant, om Microsoft kunne indikere, hvilke partnere kunderne skal sætte deres lid til, når det drejer sig om den ypperste oplevelse, inden for Windows Phone.

Eksklusive applikationer

På Android oplever mange et sandt kaos, når nogle apps kun virker på et udvalg af modeller, på grund af de mange forskellige skærmstørrelser og hardwarespecifikationer. Så en bestemt Android-version er altså ikke nok. Microsoft skal passe på, ikke også at ende i problemer på applikationsdelen.

Det viser sig nemlig, at en måde at differentiere sig på, producenterne i mellem, også kan være applikationer - og ikke kun de applikationer producenterne selv udvikler, men også tredjeparts applikationer. F.eks. tyder det på, at den populære radioapplikation Tunein Radio, har en eksklusiv aftale med Nokia, omkring Windows Phone 8.

App’en kan ikke søges fra en HTC-telefon i Windows Phone Store. Hvis man alligevel får den gravet frem er beskeden, at applikationen udbydes eksklusivt af en anden mobiludbyder.

Nokia Danmark vidste ikke om der var en specialaftale, men Microsoft gjorde opmærksom på, at det er en fremgangsmåde, som producenterne kan bruge, for at skille sig ud fra hinanden.

Hvis der kommer for mange aftaler med populære applikationer, der begrænser udvalget for slutbrugerne, bliver det endnu vanskeligere at vælge smartphone, da Windows Phone, så pludselig ikke bare er Windows Phone.

Ingen navigation hos HTC og Samsung

Nokias store salgsargument for Lumia-modellerne er adgang til gratis GPS-navigation via Nokia Drive (Nokia Kørsel), der i øvrigt er et fremragende stykke software.

Nokia har meddelt, at deres navigationsprogram stilles til rådighed for de andre partnere i Windows Phone, hvis de vil købe licens til det.

Aktuelt er Nokias Windows Phones de eneste der har navigation ud af salgspakken, og hverken HTC eller Samsung, ville fortælle noget om deres planer for dette. Det blev blot sagt, fra alle sider, at det er noget man vil vende tilbage til, ved en senere lejlighed.

Intet nyt om Windows Phone 7.8

Den nedskalerede Windows Phone 8 udgave, Windows Phone 7.8, der er meldt ud til blandt andet Nokia Lumia 800 og 900, bragte arrangementet hos Microsoft, heller ikke noget lys over.

Nokia kunne blot oplyse, at vi senere, vil få flere informationer, om disse planer.

 - Nokia tilbyder navigation til konkurrenterne

I den løse snak efter den officielle del af mødet var slut, kunne man høre, at det handlede om, hvorvidt kunderne er villige til at betale ekstra for produktet, fra Samsung og HTC, for at få navigation med ud af pakken.

Hvad med killer-apps?

Microsoft brugte lang tid på, at 46 ud af top 50 applikationerne fra de konkurrerende platforme, er tilgængelige i Windows Phone 8. Men det betyder ikke, at de er ”home safe” på apps, selvom det aktuelle tal på 120.000 applikationer i Windows Phone Store er en pæn del.

 - Windows Phone Store har nu 120.000 applikationer

Jon Bille og de andre danske Microsoft repræsentanter kunne ikke komme konkret ind på, hvad der gøres for at få de store med.

Et faktum er dog, at vi stadig ikke kan finde Dropbox, Spotify, Open Hours, DMI, TV 2 Nyhederne, Flipboard og Instagram når der søges i Storen på en Windows Phone 8-enhed.

Mange banker er derimod kommet med, men det er irriterede, at f.eks. Danske Banks app, har begrænset funktionalitet i forhold til de konkurrerende platforme. Det samme gør sig gældende for Facebook-applikationen.

Windows Phone-kunderne kan derimod glæde sig over en virkelig fed TV 2 Play app, samt Ekstra Bladet (med breaking news), B.T., Berlingske, YouSee, Evernote, TV 2 News, E-boks, Netflix, Mobilporto, Rejseplanen og mange andre.

Danmarks Radio, som der betales licens til, er derimod ikke repræsenteret. Godt nok ligger der et par radioapps, men disse er ikke udgivet af DR, og står vel overfor lukning på et tidspunkt, når DR opdager, at nogle udnytter rettighederne uden om dem.

Problemet for Microsoft er, at private firmaer og udviklere, skal have en grund til at udvikle til platformen, og grunden er aktuelt ikke en stor brugerskare.

Indgangen til Tivoli Congress Center var præget af Microsoft. (Foto: Mobilsiden.dk).
Indgangen til Tivoli Congress Center var præget af Microsoft. (Foto: Mobilsiden.dk).

Stadig uafklarede punkter

Det er helt usædvanligt at være til et pressemøde, og så bagefter tilbage med så mange spørgsmål, som tilfældet er. I sidste ende skal jeg, som journalist, jo kunne viderebringe svar til læserne, og i sidste ende køberne.

Windows Phone 8 er et fremragende styresystem og en værdig konkurrent til Android, som Microsoft i øvrigt fremhævede, at være den platform, som de forventede hurtigst at kunne høste kunder fra.

Men Microsoft og deres partnere, har stadig nogle uafklarede spørgsmål, som de skylder, hvis ikke journalister, så slutbrugerne, og i sidste ende de kommende kunder.

Lanceringsfesten med tapas, rødvin og cava var bestemt hyggelig, men jeg gik på nogle områder tomhændet hjem.

Videoblog: Et par ekstra kommentarer

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Katron 03-11-2012 07:19:06

Det er meldt officielt ud fra microsoft, at WP8 er bagudkombatibel med WP7.5 enheder, så derfor er de apps du nævner allerede ude. Da WP8 ikke officielt er i handel endnu, vil jeg tro er årsagen til at de endnu ikke er tilgægelige fra en WP8 enhed.

Derudover så er dropbox irrelevant hvis man har en WP7.5 eller WP8 enhed. Microsofts skydrive er 100 gange mere anvendelig. Den er fuldt integreret i enheden, samt man kan tilgå sin sky fra en hvilken som helst PC med windows, helt uden installation af app's.
Efter jeg har smidt Windows 8 på min hjemmemaskine, er tilgangen blevet endnu bedre, da skydrive nu også er fuldt integreret på pc'en derhjemme.
Jeg kan tilgå min egen skydrive fra min arbejdsplads, hvor vores pc sikkerhed er så voldsom, at jeg ikke kan få adgang til min dropbox.

Jeg har ikke brugt dropbox, siden jeg købte min Lumia 900, og nu med windows 8 installeret på min hjemmepc, er det da helt tåbeligt at gå tilbage.

Kom ind i kampen John. Lad være med at hænge fast i et lagringsmedie der var smart engang, men som længe er blevet overhalet indenom. Hæng ikke fast i app's verdenen, når både microsoft og apple tilbyder bedre løsninger "out of the box".

0 0
Rene 03-11-2012 12:54:12

Apps er fremtiden som microsoft siger, en fremtid de har sastet en held del på - Det er fint at du siger at det ikke er vigtig men dem der laver systemet er meget uenig og det er jeg også.
Fint at du ikke kan lide dropbox og derfor mener at det er unødvendig, men hvorfor skal alle andre havde det på samme måde?
Med hensyn til windows 8, syndes jeg på ingen måde det er smart, jeg kan henvise til at der findes ikke mindre end 3 måder at opdatere sine programmer/Apps på
1. http://img824.imageshack.us/img824/175/98207278.png
2.
http://imageshack.us/a/img109/1400/30390354.png
3.
http://imageshack.us/a/img339/5613/49518000.png

0 0
06-11-2012 11:19:22

Det du viser der er update af 2 og ikke 3 ting. Windows update og opdatering af apps. Og det er der nu i langt de fleste OS . Så kan ikke lige se hvorfor der skal bruges krudt på dette emne.

0 0
Allan 04-11-2012 14:21:09

Vi går en smule off topic her, men hvad er der galt i at kunne gøre samme ting på flere forskellige måder?

0 0
Rene 05-11-2012 01:14:55

Formulede der dårligt, det er ikke det samme. det er forskældige ting de opdatere bare ikke samme sted, alle 3 ting skal gøres hvis du vil havde opdater programmer/apps/system.

0 0
Mads Knudsen 03-11-2012 23:55:23

Windows Update opdaterer så vidt jeg ved kun OS, og ikke apps.

0 0
FrkLarsen 31-10-2012 23:30:02

Næste gang de starter spørgerunden hos med disse fra top til tå Grease indsmurte herrer, foreslår jeg den indbudte journaliststand rejser sig og går hjem og lægger sig i et dejlig varmt karbad med et par lys og et glas vin :-)

0 0
Allan 31-10-2012 19:12:09

"Det havde været yderst relevant, om Microsoft kunne indikere, hvilke partnere kunderne skal sætte deres lid til, når det drejer sig om den ypperste oplevelse, inden for Windows Phone"


John, hvornår har du sidst været til et lignende pressemøde eller præsentation og fået svar på et lignende relevant spørgsmål? Google stiller sig vel heller ikke op og taler nedsættende om nogle af deres hardware-partnere, vel?

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 22:04:28

Google stiller sig vel heller ikke op og taler nedsættende om nogle af deres hardware-partnere, vel?


Jeg har ikke bedt dem sige noget nedsættende. Men når man først går ud med Nokia for fuld knald, og så pludselig laver Microsoft-signatur-telefoner med HTC, ja, så åbner man da for en række spørgsmål.

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 18:27:03

Jeg har tilføjet et par ekstra kommentarer i form af en videoblog. Den er placeret lige efter teksten i artiklen.

0 0
labodilsen 31-10-2012 17:22:07

Nu er det ikke wp8 store jeg kigger i, men derimod wp7. Og jeg kan da godt finde DMI app.

Af alternativer til de andre apps kan nævnes
DMI - findes på wp7
Dropbox - skydrive / boxfiles
Spotify - findes til wp7
Tv2 news - findes på wp7
Openhours - hvad har åbent nu. (Det hedder appen)
Flipboard - pulse
Instagram - instacam

Søg og du skal finde.

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 18:01:41

Tak for tips om alternativer. Jeg tror nu bare, at brugerne vil have de rigtige brands, og ikke alternativer.

I øvrigt, mig bekendt er DMI ikke en officiel DMI-applikation. Men det er måske fordi jeg tager fejl.

0 0
Allan 31-10-2012 19:08:11

Nu checkede jeg lige "DMI Byvejr" på min Lumia 900 og selvom den ligner en DMI app og virker ganske fortrinligt, så er den tilsyneladende ikke lavet af DMI men af "Claus Jørgensen" der i øvrigt har en e-mail adresse, der absolut ikke ligner en officiel e-mail adresse hos DMI...

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 22:05:40

Claus Jørgensen har tidligere lavet en uofficiel DR Nyheder applikation, som jeg desværre ikke kan finde længere.

0 0
Mads Knudsen 31-10-2012 17:05:47

" Windows Phone 8-kunder kan derimod glæde sig over en virkelig fed TV 2 Play app, samt Ekstra Bladet (med breaking news), B.T., Berlingske, YouSee, Evernote, E-boks, Netflix, Mobilporto, Rejseplanen og mange andre."....

Altså alle disse Apps er ikke nye til WP8. Jeg har haft de fleste på min Lumia 800. Jeg får masser af Breaking News fra EB hver dag. Og Spotify har altså en App til WP. At den er noget af det ringeste der er lavet er en anden historie.

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 17:21:34

Hej Mads. Jeg retter lige til "Windows Phone"-kunder. For du har ret i, at det ikke kun gælder 8-kunderne :-)

0 0
Anders Saron Dalsgaard 31-10-2012 16:58:38

Hej John.

Hvad med du med:

"Et faktum er dog, at vi stadig ikke kan finde Dropbox, Spotify, Open Hours, DMI, TV 2 Nyhederne, Flipboard og Instagram når der søges i Storen på en Windows Phone 8-enhed."

Spotify har været på windows Phone siden November 2011. Tv2news har været med fra starten???

Det er rigtigt, at en del af de andre mangler. Men der er gode alternativer, der gør det sammen som feks. dropbox, DMI og instragram. De er bare ikke lavet officielt endnu.

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 17:20:29

Hej Anders.

Spotify findes ikke, så vidt jeg kan søge, i Windows Phone 8. Her et screenshot fra Windows Phone 8X by HTC: https://skydrive.live.com/?cid=fa33730756e72eeb&id=FA33730756E72EEB%211496&sff=1

TV 2 News siger jeg ikke, ikke findes. Det er TV 2 Nyhederne jeg skriver.

Alternativer er naturligvis fint. Men i forhold til fx Dropbox, så er jeg ikke sikker på, at jeg har lyst til, at give mit login til en anden, end den oprindelige udbyder.

0 0
Bo 01-11-2012 13:18:57

Men Spotify findes, John! Den ligger på marketplace. Se selv her: http://www.windowsphone.com/da-dk/store/search?q=spotify

Jeg ved ikke, hvorfor du er så forhippet på at have TV2 nyhederne. Der findes TV2 News, og et utal af nyheds apps, hvor du selv kan tilføje TV2, hvis du så desperat vil ha' den.

Du skriver at du ikke vil gi' dit login til andre end Dropbox selv. Det er jo en tillidssag, men bruger du altid kun standard mail klienter til dine Androidtelefoner du bruger 80% af tiden? Og hvad med Youtube, browsere osv.? Du indtaster aldrig nogensinde et password i en browser?

Det er meget mystisk kritik du kommer med, John!

0 0
Bo 01-11-2012 13:20:01

Og Spotify er i den danske marketplace. Er det den du søger i, John? Har du overhovedet sat din lokation til Danmark?

0 0
Rene 02-11-2012 22:22:57

Den er der jo ikke kan du se på hans screenshot, hvad med at du fortæller hvad du bruger (TLF) mm.
Det er jo helt hen i vejret, du ignorerer bare alt hvad John G. siger.
Kom nu lidt med en ordenlig tone, det er en diskussion det her, ikke et angreb på det system du nu end elsker (Gælder for alle)

0 0
Rene 02-11-2012 22:23:46

Forøvrigt har jeg windows 8 på computer og hvis det er samme butik er den heller ikke på den.

0 0
DX 31-10-2012 16:21:44

citat "På Android oplever mange et sandt kaos, når nogle apps kun virker på et udvalg af modeller" citat slut. Du er til grin John P. Lad nu Android eksperter udtale sig om Android, for du har da tydeligvis STADIG kun et overfladisk kendskab til Android OS. Nu har jeg efterhånden haft mange Android mobiler + en tablet og de apps jeg bruger ( + 100 stk )har fungeret fint på mine skiftende mobiler med forskellige skærm størrelser samt på min tablet. Hvilke apps er det der skaber kaos hos Android brugere ??

0 0
Hiisi 31-10-2012 17:02:06

Nu ved jeg ikke hvor "low end" en Galaxy S2 er. Men tager man Viber, så virker den fuldt ud på en Nexus, men sync delen virker ikke på Galaxy S2. Viber har i øvrigt selv nævnt, at man kun skal forvente at det virker fuldt ud på Nexus mobilerne.

Tapatalk har også problemer, dette ses dog kun på mobildebat, så man har gerne ville give forummet skylden. Men Tapatalk virker så fint nok på en HTC One X.

0 0
Lecter 31-10-2012 21:34:08

Jeg har 4 Android enheder, med forskellige skærmstørrelser og forskellige versioner af Android.

HTC Legend - 3.2" Android 2.3.7
HTC Desire HD - 4.3" Android 4.1.1
LG o2x - 4" Android 4.0.4
Nexus 7 - 7" Android 4.1.2

Jeg oplever intet kaos. Har faktisk overhovedet ikke tænkt over at der skulle være et problem.

0 0
Brian Koch 31-10-2012 16:36:46

hvis du køber low end android telefoner er der apps der ikke virker på grund af skærmstørelse eller processoren

0 0
Mobilsiden.dk 31-10-2012 16:35:40

Hej DX.

Jeg benytter Android omkring 80 procent af tiden, så jeg er såmænd ganske godt inde i tingene.

Jeg tænker du lægger op til en større "John hader Android"-diskussion. Så lad mig bare sige. Prøv at tage en Android-model i lavere prisniveauer, så begynder problemerne at melde sig.

Og hvis ikke det skaber kaos hos brugerne, så gør det hos udviklerne.

Mit budskab er bare, at Microsoft skal tænke sig om, inden de ender med, at gøre Windows Phone ugennemsigtig for slutkunderne. Hvis de gør, så sender de jo bare kunderne i armene på Apple. Og det ville oprigtigt talt være ærgerligt.

0 0
Durante 01-11-2012 11:15:56

John John John... du ved jo at du skal være 100% enig med alle brugerne og ikke have så meget som en snært af kritik om det så end er sandt eller ej, ellers er du en hater ;)

0 0

Om brug af cookies