Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Undgå dårligt TV-signal - se efter mærket udstyr

Undgå dårligt TV-signal - se efter mærket udstyr

Forbrugerne skal se efter om deres TV-udstyr er mærket "4G LTE protected" hvis de vil undgå forstyrrelser fra mobilnettet.

Importøren Max-Nordic sælger nu
Importøren Max-Nordic sælger nu "4G LTE protected" udstyr til antennemontører og detailhandlen.
Foto: Max Nordic

Der er lagt op til en gang verbal ballade, når auktionen over 800 MHz frekvenserne senere på året løber af stablen i Danmark.

Fordi hele TV-branchen forventer store problemer med indstråling i kabler og udstyr, så begynder producenterne af forbrugerudstyr nu at tage højde for indstråling fra 800 MHz frekvenserne.

Således er importøren af antennemateriel og settop-bokse, Max-Nordic, begyndt at mærke deres varer med et "4G LTE protected" mærke, så de professionelle indkøbere (antennemontører, detailhandlen m.fl.) er opmærksom på, hvilket udstyr der er korrekt afskærmet imod eventuelle forstyrelser fra de kommende 800 MHz 4G LTE netværk.

Mange installationer vil i følge en samlet TV-branche opleve uhensigtsmæssig indstråling i kabler, stik og antennedåser, som følge af brugen af 800 MHz frekvenser, der ligger meget tæt på de frekvenser der benyttes til transmission af TV - både via antenne og kabel.

I Sverige har brugen af 800 MHz ifølge importøren Max-Nordic allerede giver problemer, hvilket også er grunden til at importøren nu mærker korrekt afskærmet udstyr med "4G LTE protected".

Læs mere om den mulige forstyrrelse af TV-modtagelse på 800 MHz her.

Læs også:
- Filtre skal løse støj på TV-signaler fra 4G-net

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

E2X 17-03-2012 09:44:02

#Bjarke. Jeg giver dig ret i at folk stadig bruger stik med plastikkapper og 5mm enkeltskærmet antennekabel som de bukker rundt om fx hjørner så kraftigt at der går hul på skærmen i kablet.

Set fra forbrugerens synspunkt er det forståeligt at de fleste har plastik samlinger. Hvis man går ned i en radioforhandler har man ind til nu kun kunne købe de gammeldages antennestik med plastkappe. Når det er sagt så køre jeg selv med f-stik og 7mm dobbeltskærmet antennekabel i hele min antenneinstaltion med coax indsatser således at jeg kan sætte stikket i mit tv´s coax antenneindgang. Et f-stik er meget nemt at samle og kræver ikke andet værktøj end en atenneafisoleringstang eller en simpel hobbykniv.

Derfor syntes jeg det vil være synd at mobilselskaberne lige som i norge og england skal til at betale for at afhjælpe folks antenne problemer hvis det skyldes en dårlig opsat og utæt antenneinstallation.


Men det er kun den ene del af problemet. Nuværende antenner kan modtage op til 868Mhz og det betyder at dem med en HF tæt antenneinstallation også kan få problemer pga deres antenne opfanger 4G signalet og leder det ned til en evt forstærker eller et tv som bliver "mættet" med sort skærm eller pixeleringer til følge.

Hvis man har en gammeldags antenne uden indbygget forstærker kan man indsætte et filter før antenneforstærkeren og hvis man ingen antenneforstærker har kan man indsætte filteret før tv´et.

Problemet er de "nye" tv antenner man stadig den dag idag kan købe som kan modtage op til 868Mhz og som har en indbygget forstærker. Det kan både være tagantenner og "digitale" stueantenner.
I disse antenner sidder forstærkren sammen med antennen og det er derfor umuligt at indsætte et filter, hvilket betyder at dem der har sådan en antenne skal ud og købe en ny enten uden forstærker og derefter indsætte et filter eller med indbygget filter og forstærker. Den mulighed er ikke mulig pga man som privat pt ikke kan købe en antenne med indbygget filter eller et filter alene for den sags skyld.


Det at markedet ikke er klar betyder at antennemontørende får et travlt år igen i 2013.

0 0
Bjarke Hansen 17-03-2012 13:14:32

Jeg gider dig også god ret E2x, jeg tror du er inde på noget angående når signalet modtaget med tagantenne. Her vil man jo netop få 4g signalet ind på antennen, og bor man tæt på senderen kan signalet overstyre en billig forstærker.
Men det er ikke nødvendigt med forstærker hvis man har nogle ordenlige antenner, og den lille antenne max nordic har 4g godkendt, har en så lille dipol antenne, at der skal en forstærker til, og den vil jo overstyre 4g signalet hvis der ikke er filter på som du siger :-)

4g protected er slet ikke aktuelt inden for kabeltv. Der skal man bare have en HF tæt installation, som man altid skulle have haft for at undgå forstyrrelser udefra.

0 0
MR-jocs 18-03-2012 02:00:37

"4g protected er slet ikke aktuelt inden for kabeltv."

Vrøvl.

Kable nettet har selv stor indflydelse fra udkommende støj, måske endnu mere end Terrestrial(tag-antenne)da der er længere kable førring og derved mere støj opsamling.

Nu snakker vi om bedre isolerede kabler, og hvis vi bare hurtigt tænker på kable-tv, så kommer signalet jo bare fra dåsen i vægen i ens stue/værelse. Simplet og ligetil, men man skal jo lige regne de mange adskillelige meter kable fra lejligheden til ud gennem bygningen og videre derfra med.
Så har vi rigtig mange meter hvor der kan komme støj ind på ledningen og bevæge sig uden på kablet og op til lejeligheden hvor der måske sidder en dårlig isoleret stik.

Kender til flere bygninger der måtte skifte hele deres kable installation pga udefra støj på det digitale sendenet.

Støjen kommer ikke kun fra det nye 4g net, busser, wifi, bluetooth kan have en indflydelse. især busserne i storbyerne har haft en del omtale da deres "kommunikations system" køre på samme frekvenser som tv signalet har måtte medfører sort skærm hver gang der passere en bus.

Kablerne skal være triple afskærmet for at være yousee ready / stofa aproved . de føs i føtex / bilka. og de sælger både kabler og stik der er godkendt. (det anbefaler TDC) og det er ikke så gale priser som de dyre kable røvere.

joachim

0 0
Bjarke Hansen 18-03-2012 10:04:34

Mr-Jocs
Læs dog hvad vi skriver i resten af sætningen inden du skriver vrøvl. som du selv skriver "støjen kommer ikke kun fra 4g net" og som jeg skrev "man bare have en HF tæt installation, som man altid skulle have haft for at undgå forstyrrelser udefra."

0 0
Bjarke Hansen 16-03-2012 15:42:35

Nu har der exsisteret HF tættet samlinger, kabler og stik i snart en menneskealder, og så prøver et nyt brand at skuppe folkt opfattelse af hvad der er nødvendigt, bare fordi plastikstik samlinger har virket fint de sidste 20år...

Vi kan ikke bruge alle disse fine "brands" til noget som helst, der er allerede produkter på markedet der beskytter mod støj mere end rigeligt. Nu er jeg bare så antennetekniker, og 80% har stadig gamle plastikstik monteret på deres antennekabler fra stikdåsen. Det er klart det ikke virker, men det er folkt eget problem. Men ligesom at sige at det skal sælges til professionelle firmaere osv, det er bare et nyt firma der vil ind på markedet?

0 0
Johnny K. Olesen 16-03-2012 20:07:52

Hej Bjarke

Nej der er ikke tale om en ny spiller på markedet, men derimod at den omtalte virksomhed er begyndt at mærke sit udstyr, så primært professionelle indkøbere kan se, hvilket udstyr der er afskærmet specifikt imod 800 MHz indstråling.

Ganske korrekt så har det været afskærmet udstyr på markedet i årevis, men som du garanteret allerede ved, så er der stor forskel på antennemateriale - også på materiel som burde være lige godt afskærmet.

"4G LTE protected" mærke er primært beregnet til professionelle indkøbere, da virksomheden, som benytter mærket, primært sælger udstyr til professionelle såsom antennemontører. Mærket vil således dukke op på en masse udstyr, som normale danskere ikke aner, hvad man bruger til, men som en antennemontør benytter til dagligt. Det er f.eks. smart at have en "4G LTE proteced" hovedstation på et lokalt kabel-netværk.

Som privat er det nemmere at gå efter YouSee, Stofa og Boxer mærker af godkendt antennemateriel.

0 0
Bjarke Hansen 17-03-2012 13:00:55

Jeg beklager johnny, synes ikke der er meget professionelt over den butik. Det kører rundt i forkert information. De har indendørskabler i udendørs kabel siden, og 7mm kabel under 10mm kabel kalgorien. Derudover så er det kun meget få ting der fx er Yousee godkendt.
Jeg kan forstå dette firma mere er henvendt til firmaere der ikke laver kabeltv til dagligt, og de for vist problemer hvis man stoler på deres information på hjemmesiden. Derfor er den mærkning helt ubrugeligt.

0 0
Johnny K. Olesen 19-03-2012 10:46:11

Hej Bjarke

Du må ikke forveksle de forbruger orinterede mærker - såsom YouSee, Stofa og Boxer godkendt antenneudstyr - med Max Nordics "4G LTE prodtected" mærke. Max Nordic er en af de store B2B leverandører ligesom Triax og Kjaerulff1, og de lever af at levere udstyr til antennemontører. Altså antennemontører som f.eks. laver mindre kabel-TV anlæg, opsætter paraboler, antenner osv. Selve mærket fejlet skam ikke noget, og udstyret er testet for indstråling fra specifikt 700/800 MHz.

Forøvrigt så har jeg en lille anekdote omkring antennekabel og mærket "YouSee ready". Ifølge "rygters bureau", så testede YouSee næsten 40 forskellige typer dobbelt-afspærmet kabel, men kun to af mærkerne gik gennem nåleøjet. Dvs. 38 mærker, der på papiret var korrekt afskærmet, dumpede i YouSees kontroltest. Ret tankevækkende at kun omkring 5% af de antennekabler, der burde være afskærmet korrekt, i praksis ikke virker. Men det er selvfølgelig kun en anekdote, som jeg har fra 3. hånd.

0 0
Bjarke Hansen 16-03-2012 15:49:14

Den connector der er vist som produkt på http://www.max-nordic.com/shop/produkter/kategorie/televes/produkt/televes-iec-han-hf-taet.html

Der står det er nemt for forbrugeren at monteret, dette stik var fx årsag til at vi fik af vide lortet ikke virkede efter kunden havde fået nyt stik. Det var kunden selv der havde monteret det, og inderlederen på antennekablet, bliver kun trykket ned mod en kontaktflade. Det kræver at skrueren på huset er spændt optimalt, og med folkt dårlige værkstøj kasse i hjemmene kan det åbenbart også være svært.. HF tætte stik, spændt med skrue direkte mod inderleder virker hver gang.

0 0

Om brug af cookies