Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Vi kårer den bedste kameramobil 2014

Mobilsiden.dks læsere har talt. Her er mobilen du skal købe hvis video og fotos er væsentlige for dig.

Smartphonen har revolutioneret den måde vi tager og deler billeder på. Nogle kan måske nostalgisk erindre dias-aftener og kasser proppede med gulnede printede billeder, men faktum er at der i dag tages langt flere billeder end nogensinde, og at de mange billeder hovedsagligt stammer fra vores digitale følgesvend: mobilen.

Læs også: Næste iPhone kan få 2 linser

Når mobilkameraet er så central, til at skabe og dele alt fra mindesværdige øjeblikke og indkøbslister, skaber det samtidigt større forventninger til de små kameramodulers evne til at tage gode fotos og film.

Derfor vil mobilsiden.dk, i samråd med mobilsidens læsere, undersøge hvilken smartphone tager de bedste billeder.

En kameramobils kvaler

For de små lommekrigere er det ikke trivielt at tage gode billeder. Dels skal de underlægge sig fysikkens love, hvor stor optik og store sensorer gavner billedkvaliteten, samtidig skal de helst kunne smyge sig ned i mobiltelefoners millimetertynde kabinet. En kæmpemæssig udfordring for mobilproducenternes ingeniørhold.

Større er bedst, men det skal også være enkelt at få pletskuddene i hus. Fokusering og farvebalance skal ramme plet hver gang - hvilket ikke altid er nemt. Samtidig skal brugergrænsefladen veksle mellem det intuitive og enkle på den ene side, og med det funktionsrige og avancerede på den anden side.

Læs også: Android 4.4.4 og Eye Experience klar til HTC One (M8)

Til sidst er smag og behov væsentlige at afdække. Du foretrækker måske naturlige og sarte farver, mens andre hellere ser at kontrast og farver dopes. Nogle printer billeder ud i plakatformat, mens andres billeder aldrig gengives større end Facebooks standard-opløsning på ydmyge 0,7 megapixel (960 x 720 pixel) eller Instagrams 0,4 megapixels ( 640 x 640 pixels)

Ofte vil det faktisk være dine film og videoer, som vil have den højeste opløsning på de sociale medier med omtrent 1,0 megapixel (1280 x 720).

Det er megen finmekanik og elektronik der gemmer sig bag de små kameraer.
Det er megen finmekanik og elektronik der gemmer sig bag de små kameraer.

Regnekraft til undsætning

Heldigvis for udviklerne bag mobilkameraerne, byder smartphones i dag på en kraftig processor der ved matematiske krumspring kan kompensere for de fysiske begrænsninger. Listen over digitale tricks og algoritmer er lang, men herunder er de vigtigste:

 • Støj-reduktion, motivet analyseres og støj fjernes digitalt. Det kan dog udviske de allerfineste detaljer
 • HDR – eller 'High Dynamic Range’. To eller flere billeder tages i rap. Et eksponeres så kraftigt lys ikke brænder ud, et andet eksponeres så elementer i mørke områder træder frem. Billederne sammenstykkes til et med høj dynamik
 • Panorama. Flere billeder tages ved siden af hinanden og sammenstykkes til et aflangt panoramabillede i høj opløsning
 • Digital billedstabilisation, koffeinrystende hænder skader billeder og det ved smartphonens billedchip godt og kompenserer ved at sammenstykke flere billeder taget i lynhurtig rækkefølge til et enkelt, og mindre flaksende, billede. Optisk billedstabilisation arbejder efter et andet princip hvor kameraets optik fysisk kompenserer for din rysten.
Med det tekniske af vejen, er det tid til at se på de nominerede kameramobiler.

Duellanterne

Til kåringen er de største topmobiler i 2014 samlet. Visse dedikerede kameramobiler er ikke inkluderet. Nokias Lumia 1020 og Samsung Glaxy K zoom er begge fuldblods-kameramobiler, men deres ambitiøse optik gør, at de begge er betragteligt mere kluntede at bruge i hverdagen.

Læs også: 6 fantastiske ting din smartphone kan

Dagens testdeltagere er derfor følgende:

*Begge mobiler deler kameramodul og indgår i testen som en enkel mobil.

Tabellen nedenunder opsummerer de væsentligste styrker og svagheder i feltet.

Autofokus og hastighed

 1. Apple iPhone 6 og 6 Plus
 2. Samsung Galaxy S5, HTC One (M8), Sony Xperia Z3 (Compact) og LG G3
 3. Nokia Lumia 930 

Apples seneste iPhones formår at skille sig markant ud når motivet ikke lader vente på sig. Den særskilte processor til fokusering sikrer sikker og hurtig fokus under alle forhold. Midterfeltet består af Samsung S5, HTC One, Sonys Z3'ere og LG G3 som alle fokuserer sikkert og tjept, men som kan tøve under visse forhold.

Læs også: Moment Lens giver nye fotomuligheder til iPhone 6

I bunden af står Nokia Lumia 930 enligt tilbage. En svagere fokusering, især ved mørkt lys gør at der opstår ventetider, når billedlagring samtidigt kræver en rum tid opleves den som sløvest i feltet.

Bedste kamera-app

 1. Apple iPhone 6 og 6 Plus, Nokia Lumia 930, HTC One M8,
 2. Samsung S5, LG G3, Sony Xperia Z3 (Compact) 
Apple, Samsung, Sony og de andre mobil-ingeniører skal balancere mellem en enkel fuld-automatik og avancerede funktioner og features til de garvede fotoentusiaster. Her er Apples interface et studie i minimalisme, der dog stadigt tillader kvik adgang til avancerede features.

Læs også: Sådan frigør du Nexus 5's fotopotentiale [TIP]

Nokia og HTC er ikke nær så enkle i brug, men byder tilgengæld på mange, nemt tilgængelige, indstillingsmuligheder som kreative fotografer kan udforske.

Samsung og Sonys kamera-applikationer skorter heller ikke på funktionerne, men her kræver det mange tastetryk, evindelige menuer og navigation at finde frem til den ønskede funktion. LG's foto-app står i modsætning til entusiast-kameraerne, med en enkel, men skrabet, interface der ikke overlader megen kontrol til fotografen.

Den blinde fototest

Til de fotografiske tests er afgørelsen truffet af mobilsiden.dks læsere selv. Testen foregik som en blindtest, hvor læserne kunne afgive en stemme på deres favoritbilleder – uden skelnen til hvilket mærke de foretrækker.

Tusindvis har stemt ved hver afstemning, hvor testens mobiler stillede op i tre kategorier: det bedste i dagslys, det bedste til video og det bedste i mørke.

Du kan se eller gense billederne fra hver afstemning og se hvordan stemmerne fordelte sig i hver test herunder:

Kåring af mobilkameraet 2014 - Første test [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 - Bedste video [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 - Mørkets herskere [AFSTEMNING]

De enkelte podiepladser ser derfor ud som følger:

Bedste billedkvalitet i dagslys

 1. Sony Xperia Z3 (33,1%)
 2. LG G3 (24,18%), iPhone 6 og 6 Plus (20,4%)
 3. Nokia Lumia 930 (9,5%), Samsung Galaxy S5 (8,6%) og HTC One (M8) (4,26%)

Sonys Z3-serie byder på et kontrast og farverigt foto som en tredjedel af læsernes valgte som favorit. Derefter blev andenpladsen delt mellem LG's ligeledes kontrastrige fotos, mens en femtedel foretrak iPhone 6 og 6 Plus og dens varmere gengivelse af motivet.

Læs også: HTC Desire Eye - Mobilen til über-selfies [FØRSTE KIG]

Mindst populært blev Nokias, Samsungs og HTCs bud, hvor de enkelte kameraers billeder overbeviste færre end hver tiende.

Bedst i mørke

 1. iPhone 6 Plus (62,1%)
 2. Xperia Z3 (11,4%), Nokia 930 (8,2%), iPhone 6 (7,7%)
 3. G3 (4,4%), Galaxy S5 (3,4%), HTC One (M8) (2,8%)

I nattetimerne er dommen entydig: iPhone 6 Plus blev favorit hos næsten to ud af 3. Apples støjreduktion og billedbehandling er nænsom og sikrer detaljerige billeder.

Læs også: Sony advarer mod at unlocke deres nye mobiler

iPhone 6 Plus er samtidig hjulpet godt på vej af en lang eksponeringstid på et kvart sekund, som gør at den suger fire gange mere lys ind end iPhone 6 (1/15 sekund)
Selvom lukkertiden er kortest, formår iPhone 6 at placere sig i midterfeltet sammen med Sony Xperia Z3 (1/8 sekund) og Nokia 930 (et kvart sekund).

Til sidst må den selvudnævnte mørkespecialist HTC One M8 placere sig i bunden sammen med Samsung Galaxy S5 og LG G3.

 1. Nokia Lumia 930 (24,4%), LG G3 (22,3%)
 2. Samsung Galaxy S5 (16,3%)
 3. HTC One (13,7%), Xperia Z3 (11,7%), Apple iPhone 6 (Plus) (11,5)% 
På videofronten er meningerne noget mere delte, men både Nokia Lumia 930 og LG G3 stikkker dog ud, og løber hver med knap en fjerdedel af stemmerne.

Læs også: Googles byg-selv-telefon lader dig opgradere på farten

Samsungs farverige videogengivelse foretrækkes af en sjettedel, mens en ud af 8 foretrækker videoresultaterne fra henholdsvis iPhone 6 og 6 Plus, HTC One og Sony Xperia Z3.

Summa summarum

For at kåre testens mest alsidige mobil, er det nærliggende at se på hvilken mobil der placerer sig bedst på podierne. Tildeler man et point per førsteplads, to point per andenplads og tre point for tredjepladsen ser tabellen således ud:

8 point     Apple iPhone 6 Plus
9 point     Apple iPhone 6
10 point   LG G3
                  Nokia Lumia 930
                  Sony Xperia Z3 og Z3 Compact
12 point   HTC One (M8)
                  Samsung Galaxy S5

Apples iPhones 6 og 6 Plus indtager her både første- og andenpladsen, dog skarpt efterfulgt af stærke bud fra LG, Nokia og Sony. Fælles for de fleste testdeltagere er dog at de både har styrker og svagheder.

Læs også: iPhone 6: Fejl i kamera

Hvilken mobil du skal gribe efter når der skal knipses billeder, kommer derfor i høj grad an på hvad du vægter højest.Er lynhurtig fokus og nattebilleder vigtigst for dig, er iPhone 6 Plus eksempelvis det oplagte valg. Er det videokvaliteten og en funktionsrig interface der derimod er øverst på ønskeseddelen, bør du se nærmere på Nokias Lumia 930.

Til sidst skal det igen pointeres at hvad flertallet synes, ikke altid er hvad der er bedst for dig. Du kan derfor med fordel sammenligne de enkelte kameraer under de enkelte afstemninger herunder og vælge din egen favorit.

Kåring af mobilkameraet 2014 - første test [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 - Mørkets herskere [AFSTEMNING]
Kåring af mobilkameraet 2014 - Bedste video [AFSTEMNING]

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Carsten Jespersen 14-12-2014 13:56:28

Bedste kameramobil må stadigvæk være Nokia 1020, I burde da have den med som reference, inden man kårer en vinder, det er ikke altid nyere er bedre. Nokia 1020 koster så også kun ca 2300kr nu, men mangler jo nyhedens interesse.

2 0
Paw Jacob Sandayo Dinesen 24-11-2014 13:52:34

fantastisk, godt at i vil forsvare kritikken ? derfor i er så gode

2 0
Paw Jacob Sandayo Dinesen 24-11-2014 08:09:05

savner lidt at mobilsiden kommer ind i kampen og svare på kritikken hvafald, osse hvorfor samsung galaxy k zoom og note 4 ikke er med i testen.

1 1
Niels de Boissezon 24-11-2014 14:19:56

Hej Paw,

Note 4 nåede dsværre ikke at komme med i første omgang. Men som Thomas antyder er en duel mellem den iPhone 6 Plus og Note 4 i støbeskeen.

Galaxy K zoom er ikke taget med i testen da den rettere er et digitalkamera med indbygget mobil, og for de fleste er det for kluntet i hverdagen.

Venligste hilsener,
Niels /mobilsiden.dk

3 0
Thomas Ulvedal 24-11-2014 11:44:40

Niels er ude i den store verden i dag, men jeg får ham lige til at svare herinde i morgen, hvor han igen er på pinden.
Men ganske kort så har vi testet de telefoner, som vi havde til rådighed op mod hinanden.
Desværre havde vi ikke modtaget en Samsung Galaxy Note 4, men jeg er sikker på, at Niels sætter en duel op med Note 4 mod iPhone 6 Plus.

Men jeg får som sagt, lige Niels til at svare i morgen, da det er hans bord :-)

Mvh
Thomas Ulvedal
Mobilsiden.dk

4 0
N 22-11-2014 19:29:27

Hvordan kan man kårer året 2014's bedste kamera mobil når i mangler alle efter sep/okt måned. Og det er jo ikke kun en blindtest, det er en blanding af mobilsiden.dk bedømmelser og stemmernes fordeling. Hvis i skulle kårer brugernes valg udelukkende på afstemningerne, så ville vinderen jo have været en Delta Ørsted plads til mange. Derudover er det nogle gange iphone6/6+ og andre dem hver for sig. Måske de var samlet lige i den test hvor 6+ fik rigtigt mange stemmer ? Denne kåring kan man bruge til absolut nada, da metoderne er et stort virvar. Og inden en masse går i gang med deres hater ævl, så vil jeg gerne sige at jeg syntes at den tager rigtigt gode billeder og varen af dem der stemte på dens natbillene. Men denne "kåring" den er sq ret ynkelig.

5 7
TF 22-11-2014 22:52:53

Jeg ved godt visse personer bliver sure nu og det må jeg tage med, men jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor meget anderledes overstående indlæg havde set ud vis det ikke var apple der havde vundet men feks samsung istedet :-)

4 5
N 22-11-2014 23:46:55

Det har jo intet med sagen at gøre. Nu skal du passe at du ikke får det drejet over i en gang nationen. Men hvis vi nu holder os til det emne jeg har lagt op til, hvad er din mening så om denne "test/kåring" ? Er det særligt godt adskilt? Man kan jo ikke kalde det en blindtest, når deres egne tests også er en del af den endelige karakter. Det er heller ikke en test, da der er læser afstemninger med også. Som sagt så syntes jeg det er et mærkeligt virvar. Og som jeg også skrev, så syntes jeg at de to nye iPhones tager rigtigt gode billeder ud fra hvad jeg har set på nettet. Men kom nu, prøv at give dine besyv om emnet og ikke om din påståede hensigt og om mig........

5 7
TF 23-11-2014 01:21:44

Jeg har sagt hvad jeg skulle sige og jeg ved godt hvordan dine debatter ender, så jeg er smuttet :-)

1 5
N 23-11-2014 07:25:17

Jamen det er også fint nok :-) Havde egentligt ikke forventet andet ;-)

4 4
N 22-11-2014 19:31:32

Okay der var sq en noget mærkelig typo :-) Der skulle stå delt andenplads og ikke Delta Ørsted :-D

3 3
N 22-11-2014 19:32:06

Typo igen,første plads selvfølgelig.

1 3
thedowd 22-11-2014 14:38:02

Forstår ikke hvorfor i samler 2-3 mobiler på de forskellige pladser istedet for bare at have 1.-6. pladsen? Det her gør pointsystemet ret misvisende

6 8
Niels de Boissezon 24-11-2014 14:28:27

Idéen er både at gruppere dem ifht hinanden. Får tre mobiltelefoner hhv. 18,17 og 16% af stemmerne er det mere fair at gruppere dem fremfor at give dem hhv 1,2 og 3 points når nu de yder nærmest ens.

Venligste hilsener,
Niels /mobilsiden.dk

4 1
N 22-11-2014 19:33:03

Man bliver jo nødt til at tilpasse testen til vinderen ;-)

7 10
21-11-2014 14:34:06

Urkomisk at en blindtest kan fremkalde  kommentarer som går til angreb på metodikken ?? - En blindtest er  en blindtest og det resultat, der fremkommer på den baggrund kan ikke diskuteres. - Iøvrigt er det ikke længe siden "So Ein Ding" gennemførte en blindtest, hvor dommerne var professionelle fotografer og her vandt Apple også. - Jeg er ikke specielt fan af Apple ( bruger Lumia 930 pg BlackBerry Z30) men jeg har da ved flere lejligheder haft en Iphone i hånden og er da ikke bleg for at sige det er en lækker telefon.
 

20 3
Steffen M 23-11-2014 01:34:54

Arh - hold nu op. Den 'blindtest' i So ein Ding, var før iPhone6. Så der er ingen grund til at trække den frem her.
Og på samme tidspunkt var der sjovt nok mange andre tests som fik et helt andet resultat end 'Sonnys Apple show', So ein Ding.
Se denne test. Nokia på førstepladsen - iPhone 5S på femtepladsen:

http://www.gsmarena.com/six_way_camera_shootout-review-998p10.php

6 5
23-11-2014 16:33:16

Narrhh...-jeg vil nu ikke "holde op"- Og det vil jeg ikke fordi : Pkt. 1) Min kommentar går på begrebet BLINDTEST.- Pkt.2) den test du henviser til i GSM er netop ikke en blindtest og Pkt. 3) Hvis du mener jeg begår en fejl ved at henvise til en blindtest i "So Ein Ding" hvor Iphone 5 vinder skulle du jo nok ikke selv henvise til http://www.gsmarena.com - en test med en Iphone 5 ??
Der er ikke noget nyt i at alle mulige forskellige tests når forskellige resultater,- og netop derfor er en blindtest interessant.

2 1
N 23-11-2014 16:57:16

Nu er det her jo heller ikke en ren blindtest, men her har en med iphone 6 og nok lidt flere deltagere. Det er nemlig det dejlige ved en side som phonearena, de ligger alle kort på bordet og viser antal stemmer osv.

http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-Note-4-wins-our-blind-camera-comparison-iPhone-6-is-distant-second_id61676

1 2
23-11-2014 18:08:55

Fin blindtest, du henviser til. - Den viser jo det samme som Mobilsidens Blindtest : Iphone slår dem alle,- dog ikke SG Note 4,- men den er jo heller ikke med i Mobilsidens test.-
Igen,- jeg bruger ikke selv Iphone,- men man kan da ikke i ramme alvor forsøge at bortforklare resultatet af en blindtest.

2 2
N 23-11-2014 19:27:42

Jeg bortforklarer heller ikke resultatet, men metoden hvorpå det er opnået. Dette er jo ikke en reel blindtest, da mobilsiden.dk's egne tests indgår som en del af karakteren. Derudover er der selve point/karaktergivningen, samt hvordan at man har kigget på iphonen. Der hvor iphonen virkelig sætter de andre på plads i testen er der hvor de to modeller er adskilt. Og sjovt nok bruger man kun karakteren fra den der har højest scorer. Alle andre steder bliver de bedømt sammen. Dette er i min verden ikke særligt professionelt. Men nej et resultat fra en rigtig blindtest kan man ikke bortforklarer, men dette er bare ikke en rigtig blindtest.

1 3
Logik 20-11-2014 17:27:38

Aka. " Vi kårer årets iPhone til et eller andet"

9 26
TF 20-11-2014 17:57:20

Der er godtnok nogen der bare får enormt ondt i røven når det lige er apple der vinder hva :-)

19 12
David 20-11-2014 12:11:36

Kameraet ER også overraskende godt..

18 1
Onkel_Per 19-11-2014 23:42:35

Og hvis alle enheder fik point efter rækkefølge ville det i stedet se sådan ud:

8 point Sony Xperia Z3
8 point Nokia Lumia 930
9 point LG G3
10 point Apple iPhone 6 Plus
13 point Apple iPhone 6
14 point Samsung Galaxy S5
17 point HTC One (M8)

Et lidt anderledes resultat ;-)

22 26
Rune Lauritsen 19-11-2014 23:29:51

i den tabel oversigt i har lavet, den syndes jeg at der er noget forkert ved, jeg skulle mene at LG G3 har optisk billedstabilisering og ikke kun digital XD

3 0
Nicolai 20-11-2014 09:08:19

Helt enig.

Og optik er: F/2,4
Autofokus er: Kontrast + Fase + Laser

2 0
Da Nizzel 19-11-2014 19:31:58

Tillykke til Apple, de laver nu noget lækkert hardware. Så kan man være for eller imod deres operativsystem.

30 9
SteffenMB 19-11-2014 19:27:31

Trist at Samsungs topmodel, Galaxy Note 4, ikke er med her.

5 20
Niels de Boissezon 24-11-2014 14:24:55

Hej Steffen,

Som nævnt andetsteds var Note 4 ikke tilgængelig endnu da testen gik i gang. Men en sammenligning mellem de to er på vej.

Venligste hilsener,
Niels /mobilsiden.dk

2 0
SteffenMB 23-11-2014 20:28:16

Hvorfor får jeg så mange 'minusser' på det? Jeg vil da mene, at når man kalder det en kåring af den bedste kameramobil 2014', så er det da trist, at man ikke lige har fået Galaxy Note 4 med, når den nu i andre blindtest slår iPhone 6. Fx her: http://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-Note-4-wins-our-blind-camera-comparison-iPhone-6-is-distant-second_id61676.

Så kan man ikke bruge den 2014-kåring til ret meget.

1 2
TF 23-11-2014 23:00:53

Det skal du ikke være ked af jeg har fået flere end dig og jeg sagde bare tillykke til vinderen :-)

2 0
SteffenMB 24-11-2014 07:06:24

Ha, ha, ja det var da også en ond ting, du fik sagt der ;-)

1 0
TF 24-11-2014 15:03:54

Ja ikk :-)

1 0
N 23-11-2014 22:04:46

Du skal ikke tage det der for andet end en gang pjat. Det kan omgås meget nemt, så i virkeligheden kan det bare være 1 person ;-)

2 0
SteffenMB 24-11-2014 07:08:04

Tak, det har du nok ret i.

0 0
Peter Lyck 19-11-2014 19:01:48

I begår en gigabrøler. I kan kun udnævne bedste kameramobil i hver kategori, i kan ikke udnævne andet.

Jeres spørgsmål er, hvilken kameramobil er bedst, det er det vi har svaret på, vi har ikke svaret på hvilken der er næst bedst og så videre, så det er komplet ugyldige konklusioner. Med andre ord i har kludret godt og grundigt i det.

I bør omskrive artiklen og alene fokusere på det bedste mobilkamera i hver kategori, hvorved i holder jer til spørgsmålet i stillede

8 51
Paw Jacob Sandayo Dinesen 19-11-2014 18:51:42

man kan jo ikke tage det seriøst når i ikke har samsung galaxy k zoom med, en kamera mobil med rigtig skal være med hvis i vil have den skal tages seriøst

0 37
Naggie21 20-11-2014 00:08:46

Forskellen er jo, at det er et kamera med telefon i. De andre her, er telefoner med kamera i. Det er nok de færreste der gider slæbe rundt med Galaxy K Zoom som deres daglige telefon.

25 0
TF 19-11-2014 18:23:39

Stort tillykke til apple :-)

28 19
Michael Hansen 19-11-2014 16:23:59

Super og ikke overraskende. Jeg synes det er synd i ikke har fået en professionel fotograf til at bedømme billederne. 99% af dem der har svaret har sikkert ingen erfaring inden for fotografering eller hvad man kigger efter. Som i selv skriver bliver 9 ud af 10 kun brugt til at uploade til facebook og lignende.
Ikke mindst kunne det værre interessant hvor stor forskel der er på fotografens bedømmelser og os alm brugere. ?

9 13
gielsgaard1955 19-11-2014 18:40:05

Der er vel massere af bedømmelser af proff folk , det her var en blind test for almindelige mennesker, som os, så den er vel ok, syntes ikke jeg har et behov for en fotografs bedømmelse, det er jo først og fremmest som du også skriver til snapshots, er man "rigtig" fotograf tror jeg ikke man ville bruge en mobiltelefon.

27 2
Michael Hansen 19-11-2014 18:58:08

Nok ikke i forhold til os normale brugere (læs lige hvor mange der har stemt). Men et mørke billede der er fuldstændig overbelyst og uden detaljer render med over 60% af stemmerne siger jo alt. Og jeg er ligeglad med hvilken telefon eller kamera der har taget billedet. Jeg skrev det også i kommentaren den gang det var til afstemning. :)

9 11
Om brug af cookies