Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Videotelefoni via fastnet er over 20 år gammelt

Videotelefoni via fastnet er over 20 år gammelt

Se hvem du taler med! Indtil nu har det kun været muligt med en 3G-mobiltelefon. Nu kommer TDC med videotelefoni via det gammeldags fastnet. Det er dog ikke første gang der arbejdes med video/billedtelefoner. Lad os skrue tiden lidt tilbage.

Et eksempel på datidens forsøg med billedtelefon. Billedet er et produkt fra Siemens og er dateret omkring 1985. Apperatet fungerede via ISDN.
Et eksempel på datidens forsøg med billedtelefon. Billedet er et produkt fra Siemens og er dateret omkring 1985. Apperatet fungerede via ISDN.

I årtier har billedtelefonen stået som noget nærmest uopnåeligt. I gamle tv-udsendelser og arkivklips har man tiltider kunne gense nogle af de mere eller mindre Storm-P lignende konstruktioner – konstruktioner som måske kunne være fremtiden på teleområdet. Det var i hvert fald tankerne fra ingeniørerne tilbage i 1970'erne og 1980'erne.

"På en specialudstilling i Moskva helt tilbage omkring 1977 blev en billedtelefon fremvist. Jeg husker det var en sindrig konstruktion med et tv-appart i hver ende", fortæller en af de lidt ældre medarbejdere i TDC, som Mobilsiden.dk kontaktede i forbindelse med denne artikel.

Så tæt på os som i Tyskland har man allerede langt tidligere arbejdet i videotelefoni. Før Anden Verdenskrig var de relativ langt fremme i udviklingen. Men krigen stoppede projekterne.

Hos TDC fortæller de videre til Mobilsiden.dk, at da de internt begyndte at arbejde med det moderne videotelefoni-produkt, kunne nogle af de ældre teknikere fortælle, at det ikke var første gang der blev arbejdet i sådanne muligheder. Så nogle må næsten have oplevet et dejavu.

Udviklerne dengang var forud for deres tid. Derfor kom billedtelefonen da heller aldrig ud til slutbrugerne og fik dermed aldrig et folkeligt gennembrud.

Moderne video via telefonen kom med 3

Billedtelefonen kom til Danmark med selskabet 3 for et par år siden - vel at bemærke i en mobil udgave på 3G-nettet. Som mange nok ved, er 3G-nettet et helt nyt mobilnet som på længere sigt ventes at afløse det nuværende GSM-net.

3G var nok ikke noget datidens teknikere turde drømme om.

3 er dog ikke længere alene på markedet for 3G. TDC er nu også godt på vej ind i det nye net – og dermed og med den mobile videotelefoni.

Billedtelefonen får liv i ny udgave

Datidens tanker om at kunne se hinanden på ”den gammeldags fastnettelefon” er igen vakt til live. Denne gang af TDC. De introducerer nu videotelefoni via den almindelige fastnettelefon. Ikke noget med besværlige enheder og computere - blot en enhed som sættes i telefonstikket.

Prisen ’koster helt gratis’ – hvis man abonnerer på abonnementet TDC Samtale til 169 kroner om måneden. Billederne sendes som et almindeligt telefonopkald og altså via den nuværende telenet.

"Videotelefonen er tænkt som et nemt og enkelt alternativ til f.eks. familier, hvor bedsteforældrene lever langt væk fra børn og børnebørn," siger Gert Rieder, direktør i TDC Privat.

Videotelefoni via fastnettet kræver, at man har en videotelefon i hver ende. Billedkvaliteten skulle nogenlunde svare til den, man kan opleve, hvis man f.eks. ser TV-Avisen på nettet med telefonmodem.

Prisen for et sæt med to videotelefoner koster op til godt 4.000 kroner.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies