Mobilsiden.dk  /   Nyhedsoversigt  /   Vil teleselskaberne have 4G må de betale

Vil teleselskaberne have 4G må de betale

Mobilselskaberne mener ikke, at de bør betale for de licenser til mobilnettet, som IT- og Telestyrelsen udbyder sidst på året. Det skal ikke være gratis, lyder det fra it-fagforeningen Samdata.

De danske teleoperatører skal ikke have mulighed for at erhverve nye mobil-licenser, uden at det koster en krone. Sådan lyder udmeldingen fra it-fagforeningen Samdata.

- "Fejlen ved at forære licenserne væk er, at man på den måde laver et indirekte tilskud til en enkelt branche, og det er ikke den rigtige måde at gøre det på," siger formand Pia Brade fra Samdata til Computerworld.

For at kunne drive et mobilnetværk i Danmark skal operatørerne købe en licens af den danske stat, der giver ret til at bruge nogle bestemte frekvenser til at sende mobilsignalerne.

I slutningen af 2009 udbyder IT- og Telestyrelsen nye licenser, som åbner for LTE-teknologien - også kaldet 4G. Her kan operatørerne tilbyde endnu højere datahastigheder end på det nuværende 3G-netværk.

Lavere pris er en mulighed

Morten Christiansen, der er adm. direktør i mobilselskabet 3, er en af de røster, der givet udtryk for, at licenser bør uddeles uden beregning.

 -  "Jeg tror ikke, at nogen af de fire operatører (TDC, Telia, Sonofon og 3, red.) kan sige, at de kan undvære de her licenser, men jeg tvivler stærkt på, at nogen har brug for dem nu. Det er noget, vi får brug for i løbet af nogle år, og derfor er det fuldstændig urimeligt, at de (staten, red.) bestemmer, hvornår de skal udbydes, og at det skal koste penge," har Morten Christiansen tidligere udtalt til Computerworld.

I 2001 måtte TDC, Orange, Telia og 3 samlet set hive fire milliarder kroner op af lommen for at købe 3G-licenser. Ifølge Computerworld betalte Sonofon nogle år senere en halv milliard for Oranges licens, der blev ledig på markedet.

Samdata medgiver, at priserne med rette kunne være lavere.

- "Man kunne måske udbyde licenserne til en lavere pris, for det er vi slet ikke uenige i, men så kunne pengene føres over i offentlig it. Det gælder offentlige it-investeringer helt generelt, for der er behov for flere ressourcer for at få flere offentlige it-projekter til at fortsætte," siger Pia Brade til Computerworld.

Videnskabsminister Helge Sander (V) har for nylig udtalt, at han er klar til at ændre på udbydelsen af licenserne.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies