Mobilsiden.dk  /   Anmeldelser  /   Motorola Moto G anmeldelse: Urimeligt meget for pengene [MOBILTEST]

Motorola Moto G anmeldelse: Urimeligt meget for pengene [MOBILTEST]

Motorola Moto G. Hvor god har en billig mobil lov til at være?

Moto G - til en pris hvor alle kan være med.
Moto G - til en pris hvor alle kan være med.

Et tusinde og to hundrede kroner. En Samsung Galaxy S4 mini koster det dobbelte, HTC One det tredobbelte og en iPhone 5S løber op i det firedobbelte. Men selvom prisskiltet er småt, er det en yderst kompetent mobil der ligger bag.

Motorola har levet i skyggen af de store producenter under smartphone revolutionen og der er lige nu ikke meget officiel tilstedeværelse i Danmark. Selv uden for Danmark var det svært at skelne en decideret identitet fra Motorola. Men, men, siden Google opkøbet ser vi antydningen til en ny identitet for brandet. De holder fast i traditionelle dyder ved Motorola som robusthed og lang batterilevetid - men nu tilsat et pift af Google-hed.

Første august i år viste Moto X hvad det nye Motorola betyder - Softwaren var Googles egen rene Android, altid nyeste udgave (Moto X blev opgraderet til KitKat før Nexus-serien) sammen med en høj grad af brugertilpasning hvor telefonens udseende kunne tilpasses af brugeren online igennem MotoMaker. Desværre nåede Moto X aldrig vores breddegrader.

Moto G sammen med LG Nexus 4 - De deler meget Google DNA.
Moto G sammen med LG Nexus 4 - De deler meget Google DNA.

G for Global

Vi vidner nu den samme filosofi, udrullet i global format i Moto G. Men hvor Moto X var US-only (næsten) er Moto G møntet til det helt store verdensmarked – meget sigende var det da også at Moto G blev lanceret i ydmyge kår i Brasilien, fremfor med pomp og pragt i Motorolas hjemby Chicago.

G’eren er en telefon som ikke henvender sig high-end køberne – de har jo allerede en telefon. Men til BRIC-økonomierne – den globale middelklasse. Der er blevet satset hårdt på holdbarhed, på batterilevetid og på at levere en ydelse der er ’god nok’. Under præsentationen kunne der drages mange paralleller til Nokias legendariske 3210 – den hæderkronede telefon som gjorde mobiltelefoni til global folkeeje.

Vellavet og funktionelt. Men også kedsommeligt.
Vellavet og funktionelt. Men også kedsommeligt.

Gabende fornuftigt design

Når man griber fat i Moto G hilses man med et meget seriøst indtryk, her er 143 gram bundsolid plastik. Selv med et godt vrid, er der hverken knirken eller knagen. Med sine mål på 130x66x11,6 mm er det ikke nogen sylfide, men de skrånede sider og den afrundede bag giver et behageligt greb. En plastkant omringer displayet og sammen med Gorilla-Glas 3 belægning, lover det godt for holdbarheden. Og den har overlevet sin først rutsjetur ned fra skrivebordet uden nævneværdige knubs.

Ligegyldig hvorfra man betragter den, er der dog intet der gør sig bemærket. Designet er næsten for fornuftigt og man savner et frækt glimt. Det kan man dog gøre godt igen: det integrerede bagcover kan erstattes med farverige covers som giver Moto G et tiltrængt skud legesyge. Den kan også udstyres med skræddersyede magnetiske covers eller mere modstandsdygtige grip-skaller – så kan den tåle endnu mere tumlen.

Skærmen har HD opløsning som spredt over sine 4,5 tommer giver et skarp indtryk. Med 326 PPI er der næsefedt på skærmen inden man rigtigt kan se de enkelte pixels. Samtidig er farverne godt mættede, betragtningsvinklerne brede og kontrasten høj. Det er intet low-end over denne her skærm.

Højttalerne er af den bagvendte slags – lydniveauet er højt, men der er ikke meget bund at hente. Tale og notifikationer går godt igennem, mens musik og video bør henvises til nærmeste sæt hørebøffer. Moto G bryster sig også ved at have dobbelte mikrofoner, som leverer støjdæmpning ved samtale.

Nexus 4 og Moto G yder nærmest ens.
Nexus 4 og Moto G yder nærmest ens.

Glimrende bundtræk og uopslideligt batteri

I motorrummet finder man Qualcomms mellemklassechip: Snapdragon 400. Det er en revideret quadcore variant på 1,2 gigahertz, hvor den man finder i Samsung Galaxy S4 mini eller HTC One mini er en hurtig dualcore på 1,4 til 1,7 GHz. Telefonen understøtter desuden ikke 4G og er begrænset til max 21 mbit/s 3G.

Motorola har været grundige med optimeringerne og telefonen yder upåklageligt. I applikationer og daglig surfing er der ikke meget forskel at mærke mellem G’eren og flagskibe som Galaxy S4 eller HTC One. Grafiktunge spil kan dog få Adreno 305-chippen i Moto G til at hoste og harke lidt. Nyeste spil som Asphalt 8 kræver at der drosles ned til Medium eller Low for at være helt flydende.

Hvor ydelsen har været en positiv overraskelse, er batteriet derimod sensationelt. Motorola har formået at klemme meget mere end en hel dags forbrug ud af kræet. Man skal stå meget tidligt op for at sluge al juicen i det 2070 mAh store batteri, og det er kun maratonløbere som LG G2 eller Samsung Note 3 der kan følge med Moto G.

Ren Android 4.3 - Men Android 4.4 er lige om hjørnet.
Ren Android 4.3 - Men Android 4.4 er lige om hjørnet.

Chokoladebarer til folket

Siden Google overtagelsen har Motorola lavet drastisk om på deres software. Hvor Motorolas tidligere Android-skins var rodede og højtråbende er det nye look mere diskret. Her er Android i sin uændrede form som man finder det i Googles egen Nexus-serie.

Eneste personlige touch er en velset forbedring af kamerasoftware, samt 3 smarte applikationer: Moto Assist – en personlig assistent der automatisk skifter lyd- og notifikations-indstillinger ved møde, om natten eller mens man kører. Moto Migrate der assisterer ved overførsel af konti og præferencer samt Moto Care som er en hjælpebase med tips og råd til fejlfinding. Og til sidst finder man en FM-radio så man kan lytte til Statsradiofonien uden at sprænge databudgettet.

Hvor Moto G skiller sig positivt ud er ved at tilbyde Android 4.3, og Android 4.4 KitKat rulles ud i skrivende stund. De fleste begyndermobiler er ellers tyngede med mere støvede udgaver af styresystemet. Samtidig tilbyder Motorola 50GB gratis Google Drive cloud-lagring i 2 år. En premiere iblandt begyndermobiler, og muligvis også nødvendigt for lagerpladsen på 8 eller 16 GB, kan blive trang med tiden.

Kameraet er hurtigere end Nexus 4 og næsten lige så (u)skarpt.
Kameraet er hurtigere end Nexus 4 og næsten lige så (u)skarpt.

Hurtig og uskarp

Igennem denne anmeldelse har det været svært at skimte, præcis hvor Motorola har sparet for at ramme det lave prisleje. Men der er sparet et sted: Kameraet.

Kameraet her kan ikke kan løbe fra sine budgetrødder. Her er 5 ydmyge megapixels, 1/4" sensor og f/2.4 optik. Intet der imponerer. Det er til gengæld vågent og villigt, billedet snappes prompte, og rammer typisk den korrekte eksponering. Fokus er en dog en udfordring når lysene dæmpes og her er flashen en nødvendighed.

Den optager desuden video i 720p og 30 billeder/sekund. Der kan dokumenteres med det, men videoentusiasten vil være sulten efter mere.

Moto G eksponerer korrekt og kan levere gode billeder, men kun når der er lys nok.
Moto G eksponerer korrekt og kan levere gode billeder, men kun når der er lys nok.

Årets bedste køb. Punktum.

I et godt budget produkt skal der spares de rigtige steder for minimalt at forringe brugeroplevelsen. Her har Motorola ikke bare leveret – de har været decideret rundhåndede. Det forlyder da også, at avancen på Moto G er papirstynd - Motorola tjener kun en skaldet halvtredser per enhed. Kombineret med et software partnerskab med Google leverer Moto G urimeligt meget for pengene.

Men alt er ikke ligetil, som udgangspunkt kan den ikke erhverves i Danmark, man skal derfor fatte kreditkortet og bestille online i f.eks. England eller Tyskland. Vores testeksemplar blev bestilt igennem Amazon.co.uk i England og løb op i 1250 kr. inklusiv fragt. System og tastatur -sprog skal derefter manuelt ændres til dansk.

Tip: Sådan får du fingrene i Moto G

Ser man bort fra det middelmådige kamera og de få svagheder som røber de folkelige rødder kan Moto G ikke andet end imponere – så god bør en telefon til 1200,- kr. ikke være.

Moto G får topkarakter: 6 stjerner.


Fordele:
+ Meget billig
+ Fabelagtig batteri
+ God ydelse
+ Flot, skarp skærm
+ 50GB Google Drive inkluderet (i 2 år)
+ Farverige covers

Svagheder:
- Uimponerede kamera
- Tynd højttaler
- Ingen NFC
- Ingen 4G
- Ikke tilgængelig i Danmark

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

kim o 05-02-2014 17:33:39

hej er der nogen som ved om det er normalt at min moto g bruger 18& af batteriet på standby af radioen jeg bruger aldrig radioen

0 0
Benvis 25-01-2014 12:40:48

Er der nogen som kan fortælle lidt om hvor nemt/svært det er at ændre "System og tastatur -sprog" til dansk?

vh Benvis

0 0
J N 26-12-2013 12:02:50

Det ser ud til at være et godt køb, men jeg ville ikke købe gennem Expansys.
Der står i betingelserne, at man er underlagt fransk lov, og det betyder bl.a. at man jfr. forbrug.dk kun har 7 arbejdsdage som fortrydelsesret, og ikke de sædvanlige 14 dage efter dansk lov.
Det virker underligt at de kan have lov til at bruge en " .dk " adresse, og så bruge fransk lovgivning. Siden er heller ikke på dansk.
og når jeg så lige ser at de bl.a. har en 5-stjernet anmeldelse fra november måned fra en kunde der skriver han har købt og modtaget en Google Nexus 5 hos expansys.dk, selvom telefonen kun kan forudbestilles på deres hjemmeside, så holder jeg mig langt væk fra det ....

4 0
Daniel Petersen 24-12-2013 13:02:56

I glemte vist lige at nævne dens nano-coating som gør den vand afvisende ;-)

0 0
21-12-2013 12:03:17

Ka se Saturn i Flensborg har den til 169 euro svarende til ca. 1284,50 kr.: http://www.saturn.de/mcs/product/MOTOROLA-Moto-G-schwarz,48352,365078,1039663.html?langId=-3

0 0
Robert 20-12-2013 21:21:37

Undskyld, forstår ikke helt pointen med at anmelde noget man ikke kan købe i DK.

0 3
Niels de Boissezon 21-12-2013 14:20:01

Man kan godt få den i Danmark men kun igennem webshops.

Og så er den ekstra interessant at anmelde, netop *fordi* man ikke kan gå ned i den lokale telebutik og se telefonen an.

12 0
Daniel Søgaard Hald 20-12-2013 21:49:09

Det er super let at bestille den på amazon eller eBay:-)

8 0
hellas7 21-12-2013 03:27:51

Men man kan jo gøre fantastisk mange gode køb på nettet. At de får den til 1250,- på nettet betyder jo at den ville koste ca. det dobbelte hvis den blev lanceret i DK og så skal man lige pludselig til at sammenligne 1:1 med galaxy s mini

0 0
Niels de Boissezon 21-12-2013 14:15:58

Den er nu tilgængelig hos Expansys.dk til 1400 kr. Stadig en meget fornuftig pris.

0 0
Robert 21-12-2013 18:43:11

tak men jeg kan desværre ikke finde den http://www.expansys.dk/s.aspx?sid=49641306&man=MOTOR&search=moto%20x

0 0
Niels de Boissezon 21-12-2013 20:05:36

http://www.expansys.dk/motorola-moto-g-8gb-black-255918/

0 0
Kasper 20-12-2013 18:32:07

Eller hvor har du/I købt den som nævnt I jeres "Første smugkig"?

0 0
Kasper 20-12-2013 18:28:28

Hej Niels,
Kan man fortælle noget om hvornår den skulle lande i de danske butikker? Eller skal man udenlands? :)
Vh
Kasper

2 0
Niels de Boissezon 21-12-2013 14:22:13

Man kan købe den igennem Expansys.dk hvor den pt. koster 1418 kr.

2 1
Daniel Søgaard Hald 20-12-2013 19:18:51

Hej Kasper,
Jeg tillader mig at svare for Niels. Den er købt på amazon.co.uk :-)

2 8
Om brug af cookies