Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Baggrund: Hvad betyder bogstavet "H" på min telefon?

Baggrund: Hvad betyder bogstavet "H" på min telefon?

Der findes flere forskellige forkortelser på mobiltelefoner, men hvad betyder de? Lær forskellen på G, E, 3G og H.

Typisk angives det i øverst venstre hjørne, hvilket netværk telefonen er tilsluttet.
Typisk angives det i øverst venstre hjørne, hvilket netværk telefonen er tilsluttet.

Har du også kigget på din telefon og undret dig over hvad det lille bogstav, ved siden af signalindikatoren betyder? De fleste skænker ikke det lille tegn mange tanker, og de fleste ved faktisk ikke, hvad forskellen er, når der står G, E, 3G eller H. Læs videre og bliv lidt klogere.

Det lille tegn ved siden af signalviseren angiver nemlig hvilke datamuligheder din telefon har, og hvor hurtigt du kan checke e-mail og surfe på nettet.

Tegnet viser hvilken forbindelse din telefon har til dit teleselskabs netværk, og hvilket slags netværk du har adgang til. Det viser også om det er en 2G, 3G eller 4G forbindelse du er på.

Lidt firkantet kan man dele tegnene op efter teknologisk betegnelse.

Bemærk, hastighederne skal læses med følgende forbehold: De reelle hastigheder afhænger både af teknologien, netværkets belastning og hvilke standarder, som netop din telefon understøtter.

Der er et hav af kombinationsmuligheder, og det er derfor svært at give et præcist svar på, hvor hurtigt man kan downloade og uploade.

Anden generation - 2G

G står for GPRS, hvilket er en forkortelse for General Packet Radio Service.

På iPhone benyttes et lille rund "o" i stedet for G.

Download og upload hastigheden afhænger af belastningen på netværket, og hvad telefonen understøtter. Man kan forvente en downloadhastighed mellem 8-80 Kbits/s, mens upload kan forventes til at være 8-40 Kbit/s.

E står for EDGE eller E-GPRS. Forkortelsen dækker over betegnelsen Enhanced Data Rates for GSM Evolution eller Enhanced General Packet Radio Service. I daglig tale bare kaldet EDGE, og det er en videreudvikling af GPRS.

Hastighedsmæssigt er EDGE hurtigere end GPRS og tilbyder downloadhastigheder mellem 8-236,8 Kbit/s og upload på 118,4 Kbit/s.

Tredje generation - 3G

3G står for tredje generation mobiltelefoni. Rent teknisk dækker betegnelsen over W-CDMA (Wideband Code Division Multiple Access), som var den oprindelige 3G standard.

På de fleste telefoner er hastigheden dog typisk højest 384 KBit/s i download og 128 Kbit i upload.

Mange telefoner viser også 3G-betegnelsen, selvom der er forbindelse til et 3G netværk med højere hastighed. Nogle telefoner skifter således mellem 3G tegnet og 3G+/H/H+ tegnene, når telefonens internetforbindelse benyttes.

3G+ eller 3,5G betegnelserne benyttes på nogle telefoner. Betydningen er den samme som betegnelsen H+. Altså at der er adgang til et HSPA+ netværk med download hastigheder på mere end 21 Mbit/s.

H står for HSPA (High-Speed Packet Access), og det er en videreudvikling af den oprindelige 3G standard.

Downloadhastigheden afhænger meget af netværket og ens telefon. Download ligger mellem 1,2-42 Mbit (og højere i fremtiden), mens uploadhastigheden ligger på 0,72-5,76 (og højere i fremtiden). På visse netværk vil upload hastigheden være begrænset til 0,384 Kbit/s for visse telefoner/modems.

H+ vises på nogle telefoner. Det er bestemt ikke på alle telefoner, så fortvivl ikke hvis din telefon ikke viser dette tegn.

H+ vises, når der er adgang til et 3G-netværk med HSPA+ og mulighed for downloadhastigheder på 21 Mbit eller højere. Denne standard kaldes også Evolved High-Speed Packet Access, som bliver forkortet til HSPA+.

Fjerde generation - 4G

4G er et nyt ikon som på visse modeller benyttes, når der adgang til 4G LTE netværk. Desværre er der lidt forvirring omkring 4G, og i visse lande benyttes 4G-betegnelsen også når telefonen har adgang til et HSPA+ netværk.

Altså vises et 4G tegn i stedet for H eller H+ tegn. Hastigheden er derved også svær, at sige noget konkret om. Se hastighederne på H+ og LTE.

LTE tegnet vises, når der er adgang til et 4G LTE netværk. Afhængig af ens telefon og netværket, så kan man forvente hastigheder mellem 50-150 Mbit.

Den maksimale download hastighed vil oftes ligge på 100 Mbit/s, mens upload hastigheden er 50 Mbit/s.

Hastigheden afhænger dog også meget af, hvilket frekvensbånd ens teleselskab benytter.

Forrige artikel Næste artikel

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Katron 22-09-2012 00:54:18

Uha, havde helt glemt betydningen.

Det er jo viden helt tilbage fra dengang, hvor der stadig fulgte en brugermanual med ens mobil.

Altså undtaget H, H+ og 4G.

Takker for opfriskningen.

1 0
LarsA 21-09-2012 17:20:11

Men hvad hvis der staar "R"??
Naar jeg opholder mig i tyskland, saa staar der tit "R"....

0 0
Mikkel 21-09-2012 18:24:19

R står for "roaming"

0 0
LarsA 21-09-2012 17:21:05

det er en SGSIII forresten.... Min gamle SGSII skrev det samme...

0 0
Styxx 21-09-2012 12:26:10

Super god artikel. Havde længe undret mig over hvad "H" stod for, men havde ikke lige fået det undersøgt :)

1 0
Nicolas 21-09-2012 12:10:38

Fin og informativ artikel. Flere af dem ;)

1 0
Om brug af cookies