Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Baggrund: T9, den intelligente ordbog

Baggrund: T9, den intelligente ordbog

Du bruger den hver dag, men hvad er egentlig denne elektroniske ordbog på din telefon, og hvordan fungerer den? Vi har samlet noget baggrundsinformation om T9 og sammenligner det med konkurrenten iTap.

T9 er en forkortelse af ”Text on 9 keys”. Det er en teknologi udviklet af Tegic Communications, som gør det væsentlig hurtigere at skrive sms beskeder på telefonen. Oprindeligt blev systemet udviklet til handikappede, men opfinderne fandt hurtigt ud af, at teknologien også kunne benyttes i mobiltelefoner. I dag findes T9 ordbogen i et hav af telefoner og er udgivet på 58 forskellige sprog.
En konkurrent er udviklet og brugt af Motorola, denne hedder iTap.

Hvem bruger hvad

T9 ordbogen er klart den mest udbredte teknologi; mobilproducenter som Nokia, Samsung, Sony Ericsson og LG har taget den til sig og bruger den i deres telefoner.

Motorola hænger stadigvæk i og bruger deres iTap som blev udviklet til at konkurrere mod T9. iTap er dog ikke rigtig slået igennem hos andre end Motorola, hvilket muligvis kan være fordi, det er en smule sværere at lære og sætte sig ind i, sammenlignet med T9.

4867326 847537 338

Begge teknologier (T9 og iTap, red.) bygger på, at der kan forudsiges, hvilket ord brugeren indtaster. Når der tastes nogle bogstaver på telefonen, sammenlignes indtastningen med en database, og herfra vælges et ord. Forskellen på de to teknologier ligger i, hvordan ordet udvælges blandt alle de muligheder, der er.

T9 finder alle muligheder, der er for at danne et ord, som svarer til den sekvens af tastetryk, der er brugt. Fordelen ved T9 er, at man kun bruger et tastetryk for hvert bogstav, der er i ordet. Skal man skrive farvel, kræver det følgende 6 tastetryk: 327835. Hvis selv samme ord skal skrives på gammeldags facon, så kræver det 15 tastetryk. Dette er fordi man nogle gange skal trykke flere gange på samme tast for at få det ønskede bogstav: for eksempel skal der 3 tryk på knappen 3 for at få et f.

Ydermere udvikler systemet hele tiden sig selv. De ord, man bruger mest, kommer helt automatisk i toppen af ord-forslagene.
Hvis man skal skrive et ord, som ikke kendes af ordbogen, er det muligt at tilføje det pågældende ord, så det fremover vil blive foreslået.

iTap er en smule sværere at forklare for folk, som aldrig har prøvet det. Denne teknologi er i stand til at færdiggøre ord selv, før alle bogstaver i ordet er indtastet.

Et eksempel kunne være at man skriver hvo. Her kan iTap allerede nu gætte, at man måske vil skrive hvorfor eller hvordan. Det lyder umiddelbart tidsbesparende, men iTap antages at være sværere at lære - netop på grund af dette. Det begrundes med, at der hele tiden skal tages stilling til, om man skal fortsætte med at skrive ordet, eller om man skal stoppe og finde ordet under de givne forslag. Desuden kan man tit komme ud for at skulle bladre igennem flere ord med iTaps model, netop fordi der forsøges at færdiggøre hele ordet.

Dog er det, med iTap, nemmere at indtaste talsekvenser, som for eksempel et telefon- eller postnummer. Folk, der kender T9, ved, at man skal holde en knap inde i et givent tidsrum for at få tallets pålydende værdi.
Samme princip gør sig gældende ved iTap, men efter man har skrevet det første tal, kan man blive ved med at skrive tal, uden at skulle holde knapperne nede. Den bliver simpelthen i ”123..” tilstanden, indtil der indtastes et mellemrum. Herefter skifter den automatisk tilbage til ordbogstilstanden.

Alternativt kan man i T9 vælge at skifte indtastningsmetode og udelukkende skrive tal. Dette er dog ikke så frygtelig tidsbesparende, da man bagefter igen manuelt skal skifte tilbage til ordbogen.

Hvad er bedst

Det er ikke muligt at give et entydigt svar på dette, begge teknologier har fordele og ulemper. Det er op til det enkelte individ at afgøre hvilken metode der er bedst, men ganske sikkert er det at T9 metoden er langt den mest udbredte teknologi.
Derfor er det også denne teknologi der som regel forbindes med ordbøger på mobiltelefonen.
Selv om det er umuligt at spå om fremtiden, så tør vi godt påstå at der skal en mindre revolution til før T9 teknologien skubbes af markedet.

Links

For folk ,der ikke kender så meget til T9 indtastningsmetoden, eller bare keder sig lidt, er der nedenfor et par links til nogle små sjove spil, som omhandler brugen af T9 ordbogen.

En lille T9 krydsord kan findes her

Et lille T9 spil kan findes verdensrekorden

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies