Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Hvad er HTC Sense?

Hvad er HTC Sense?

Baggrund: Navnet "HTC Sense" optræder ind imellem i artikler om mobiltelefoner fra HTC. Her forklarer vi, hvad "HTC Sense" er, og hvad det betyder for dig.

I denne artikel forsøger vi at forklare, hvad HTC Sense er - samt hvad forskellen er på en mobil med og en uden Sense.

Ifølge HTC er Sense en tanke/filosofi - og ikke blot en brugerflade.

Skal man forstå meningen med HTC Sense, skal der startes i det basale - nemlig motoren i mobiltelefonen.

Den basale grundviden...

HTC benytter en række forskellige grundlæggende styresystemer til deres mobiler. F.eks. Google Android på HTC Hero eller Windows Mobile på HTC HD2.

Styresystemet kan betegnes som motoren i mobilen, der skaber det tekniske grundlag for, at der kan sendes SMS, kan modtages opkald, gå på nettet osv.

En mobiltelefon kan fint fungere blot med grundsystemet, men da Google Android eller Windows Mobile også findes på andre mobiltelefoner end dem fra HTC, ville alle telefoner være stort set ens, hvis ikke producenterne lavede deres egne tilpasninger.

Musikafspilleren på HTC Sense i Windows Mobile.
Musikafspilleren på HTC Sense i Windows Mobile.

Mobilen blev lettere med Touch FLO

Windows Mobile har gennem årene været et system forbeholdt business-og nørdbrugere. Derfor gav det mening, da HTC med en anden brugerflade, forsøgte at ændre denne tilgang til mobiltelefoner.

I sommeren 2007 blev modellen HTC Touch introduceret. Under motorhjelmen lå Windows Mobile 6 - og ovenpå dette, havde HTC skabt en grafisk brugerflade, de kaldte "Touch FLO".

Pointen i Touch FLO var, at gøre det lettere for brugerne, at udføre de mest basale opgaver som opkald, fotos, SMS osv. uden at skulle rode i besværlige undermenuer.

Over de seneste år har HTC forfinet Touch FLO, og i 2009 blev det i stilhed omdøbt til HTC Sense.

Magic uden HTC Sense. Her ses den originale Google Android-platform.
Magic uden HTC Sense. Her ses den originale Google Android-platform.

HTC Magic - uden Sense

Den første mobiltelefon i Danmark med Google Android, HTC Magic, var uden Sense. Mobilen havde altså en standard Android-brugerflade baseret på, hvordan Google mener, telefonen skal virke.

Brugerne fik dog mest ud af mobilen, hvis de fra Android Market hentede Facebook-applikationen, en vejrudsigt, genveje til trådløst netværk tænd/sluk osv.

Med andre ord skulle slutbrugerne selv gøre en masse for at tilpasse produktet efter deres eget ønske, for at få den optimale oplevelse.

Da ikke alle programmer fra Android Market er lavet af de samme programmører og grafikere, betød det at man endte med en lidt broget opsætning og profil.

Man kan sige, at Magic var en 'gør det selv'-mobil.

Magic med HTC Sense
Magic med HTC Sense

Hvad får jeg med HTC Sense

Når en HTC-mobil har Sense betyder det, at HTC har besluttet sig for, at produktet skal være en "HTC oplevelse".

Der kan være små forskelle i Sense, alt efter hvilken mobil man køber. F.eks. er opbygningen af HTC HD2 lidt anderledes end HTC Hero.

Men fælles for alle Sense-produkter er, at det er bygget over nogle grundprincipper, som skal gøre livet lettere og mere enkelt for brugerne.

HTC Sense giver blandt andet:

 - Smartdial
Når du ringer op, kan du taste kontaktnavnet på nummertastaturet. Mens der tastes hentes forslag fra opkaldslisten og adressebogen. 5 3 6 3 ( L E N E ) finder f.eks. kontakter, der matcher på LENE.

 - Ny kontaktliste
I kontaktlisten samles SMS'er, mails, Facebook-updates, fotos fra Facebook og Flickr samt seneste opkald, direkte under kontaktpersonen. Der skal kun slåes op ét sted for at finde hele kommunikationen med en person.

 - Facebook-integration
Alle kontaktpersoner kan knyttes sammen med vennerne på Facebook. Mobilen søger automatisk de matchende kontakter og sætter billede og fødselsdag på.

- Flere ur-typer
Der findes 12 forskellige urtyper i Sense. Vælg selv om uret skal være analogt, digitalt eller have et særligt udseende. Uret i Sense stiller sig automatisk efter den tidszone mobilen befinder sig i. Rejser du f.eks. til England opdateres uret automatisk, og din kalenderaftaler tilpasses til den aktualle tidszone.

 - Syv forside-skærme
På forsiden af mobilen kan der bladres mellem syv "skærme", som alle kan tilpasses med genvej, programmer og bogmærker efter eget ønske

 - Synlige bogmærker til nettet
I browseren til internettet oprettes automatisk et skærmbillede ud for dine bogmærker. Dette viser, hvordan hjemmesiden så ud, sidste gang du var inde på det pågældende site.

 - Twitter, vejrudsigt, musik og aktier på skærmen
Din Twitter-konto kan ses på en af forsideskærmene. Det samme kan vejret eller aktuelle aktiekurser. Musikafspilleren kan også betjenes direkte fra en af forside-skærmene. Det kræver blot, du tilføjer en musik-widget.

 - Lokalvejrudsigt
Vejrudsigt-programmet i Sense henter automatisk din aktuelle position, og giver dig det aktuelle vejr for området. I programmet kan du også tilføje vejrudsigter fra byer i hele verden.

 - Genveje til indstillinger
I Sense findes en række genveje til de mest brugte indstillinger. Det er muligt med nogle knapper, som placeres, hvor du har lyst på skærmen, at tænde/slukke for bluetooth, trådløst netværk, GPS eller mobilt internet.

Udover de nævnte ting, kan du selv hente endnu flere programmer og tilpasninger fra Android Market, ligesom det er muligt fuldkommen at tilpasse og placere ikoner, ure, vejrudsigter m.v., hvor du ønsker det.

Ingen af de programmer i Sense som er nævnt her, kan hentes fra Android Market. Der kan desuden være variationer i programudvalget i Sense alt efter, hvilken HTC-telefon du køber.

Så helt grundlæggende er en mobil med HTC Sense en "out of the box"-oplevelse. Uden at rode med egne downloads kan mobilens muligheder benyttes, lige fra SIM-kortet kommer i telefonen første gang.

Se efter "Sense"

Markedet vrimler med mobiltelefoner, som kører både Google Android og Windows Mobile. Derfor kan det som mobilkøber være svært at overskue, hvad man skal vælge.

Både Samsung, Motorola, Sony Ericsson, HTC m.f. laver telefoner med begge systemer. Men mobilerne er langt fra ens, når det kommer til brugeroplevelsen.

Generelt kan man sige, at synes du om måden HTC har lavet brugerflade, menu og betjening på, så skal du se efter "HTC Sense"-mærket.

Blev du klogere på HTC Sense?

Hvis du har forslag til justeringer af denne artikel, eller har forslag til andre måder at forklare HTC Sense på, så skriv gerne en kommentar herunder eller send os en mail.

I øvrigt beskriver HTC selv Sense med ordene "Make It Mine", "Stay Close" og "Discover the Unexpected".

Læs også:
 - Hvad er Android?

<br /><strong>OVERBLIK: HTC SENSE I KORT FORM...<br /></strong><br /> - Google Android og Windows Mobile er motoren (styresystemer)<br />i forskellige typer af mobiltelefoner.<br /><br /> -  Både Samsung, HTC, og Sony Ericsson laver modeller med enten Windows Mobile og Google Android, men alligevel er mobilerne forskellige.<br /><br /> - HTC har lavet en grafisk brugerflade med en lang række unikke features til både Android og Windows Mobile som kaldes HTC Sense.<br /><br /> - En mobil med HTC Sense er en
- HTC HD2 kører Windows Mobile. HTC Hero kører Android. Begge mobiler har HTC Sense. Google Nexus One er en Android-mobil uden Sense." />

OVERBLIK: HTC SENSE I KORT FORM...

 - Google Android og Windows Mobile er motoren (styresystemer)
i forskellige typer af mobiltelefoner.

 -  Både Samsung, HTC, og Sony Ericsson laver modeller med enten Windows Mobile og Google Android, men alligevel er mobilerne forskellige.

 - HTC har lavet en grafisk brugerflade med en lang række unikke features til både Android og Windows Mobile som kaldes HTC Sense.

 - En mobil med HTC Sense er en "Out of the box"-oplevelse. Alt det smarte virker, uden du skal gøre ret meget selv.

- HTC HD2 kører Windows Mobile. HTC Hero kører Android. Begge mobiler har HTC Sense. Google Nexus One er en Android-mobil uden Sense.
Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler her


Kommentar

Jørgen E 09-04-2010 22:19:26

Tak for indlægget John, det var lige hvad jeg efterlyste i forbindelse med jeg stødte på navnet Sense. At Christian så ikke forstod ret meget af det tror jeg ikke du skal tillægge din måde at formulere dig på, men snarer noget andet ;-)

0 0
Christian 26-01-2010 13:21:01

Hva' fanden er det som man tager sig selv i at læse!? En reklame for HTC om deres systems geniale funktionaliteter...

(citat)"Når en HTC-mobil har Sense betyder det, at HTC har besluttet sig for, at produktet skal være en "HTC oplevelse"."(/citat)

COME ON!

Så mangler man jo selvsagt også en gennemgang af Samsungs Touchwiz, SE og Nokias personliggørelse af Symbian OSV.
Slutvis vil jeg da også lige notere at indledningen var meget informativ, inden det endte HTC-kampagne, som der KUN hører til, hvis det er HTC der er sfsenderen. Ikke et objektivt mobilsite!

0 0
Mobilsiden.dk 26-01-2010 20:15:25

Hej Christian.

Tak for kommentaren.

Jeg kan godt se hvad du mener med, at det kan blive en "reklame". Men det er meget svært at gøre det anderledes.

Vores formål med "Hvad er Sense" har været, at forsøge at forklare begrebet "Sense" over for læserne. Årsagen til dette er, at der kommer flere og flere mobilenheder ud på markedet, som har ens styresystemer. Derfor kan det være utroligt svært at overskue, hvad man får på Android-enheden Samsung Spica med standard Google Android uden tilpasninger, og så HTC Hero også med Google Android - men nu med noget HTC kalder "Sense".

Senere i år kommer Sony Ericsson X10 - ligeledes Google Android, dog med "Mediascape" og "Timescape" som særlige tilpasninger. Bliver dette gennemgående features for Sony Ericsson Android-produkter, vil vi også lave en artikel der beskriver dette.

"Når en HTC-mobil har Sense betyder det, at HTC har besluttet sig for, at produktet skal være en "HTC oplevelse"."[/citat}

...dette er samme måde, som Sony Ericsson fx. beskriver deres Windows Mobile produkter. Her var det blot "Paneler", som bidragede til, at X1 blev en "Sony Ericsson oplevelse".

I øvrigt kan jeg nævne, at vi også tidligere har lavet en artikel, som beskriver iPhone 3.0 softwaren og gennemgår denne på nogenlunde samme måde.

Jeg håber min forklaring har bragt lidt mere lys over, hvorfor vi har lavet denne artikel - som skal ses som en hjælp/beskrivelse - ikke en anmeldelse.

0 0
Alex 25-01-2010 13:30:31

Da HTC Magic i januar 2010 blev opdateret med HTC Sense-brugerfladen, fik Magic nyt liv. Nu var der pludselig Facebook-integration, vejrudsigten og uret fik et ensartet udtryk og knapperne til trådløst netværk var nu også standard på mobilen. Altså et mere "færdigt" mobilprodukt.

Er det ikke lidt tidligt, at udsende denne artikel?
Danske HTC Magic kan endnu ikke få denne opdatering, uden at installere uoriginal rom

0 0
Mobilsiden.dk 25-01-2010 14:15:42

Hej Alex. Tak for kommentaren. Se evt. her: http://www.mobilsiden.dk/?aId=10595

0 0

Om brug af cookies