Hvis du køber en mobil i udlandet….

...er der flere ting, du skal være opmærksom på. Se her, hvad du skal overveje, inden du slæber en mobil med hjem fra ferien.

Hvis du køber en mobil i udlandet….

Det kan være fristende at købe en ny mobil med hjem fra udlandet, hvor telefonerne nogle gange er meget billigere end på det danske marked.

Der kan også være tilfælde, hvor man har forelsket sig i en mobil, der ikke findes på det danske marked – for eksempel Google Nexus One.

Men det er ikke så lige til at bruge en udenlandsk telefon.

Se her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at tage en mobil med hjem fra ferien.

Android er nemmest

De nemmeste mobiler at bringe over grænsen er Google Android-mobiler, som f.eks. HTC Desire, Sony Ericsson X10-serien eller Samsung Galaxy S.

Mobiler med Google’s styresystem kan nemt sættes til at tale dansk, så længe der er tale om en version og model, der også findes på det danske marked.

Dermed får man både dansk menu, samt dansk ordbog og tastatur.

Adgangen til Android Marked bestemmes af, hvor du befinder dig, og der er derfor også adgang til det danske Android Marked.

Der kan dog stadig være SIM-lås på mobilen, og du går stadig glip af garanti og service, når den er købt i udlandet.

Nokia, Sony Ericsson m.fl.

De sværeste mobiler at medbringe til Danmark er Nokia, Sony Ericsson og andre mobiler, der kører på producentens eget styresystem.

I dem mangler der simpelthen en dansk sprogfil.

Så hvis du vil have den til at kunne skrive æ, ø og å, have dansk ordbog og have menuen på dansk, så skal du have installeret den manglende sprogfil på mobilen.

Det kan gøres hos en unlock-butik eller hos en forhandler, der selv henter mobiler hjem fra udlandet, og koster under 300 kroner.

Man skal dog være opmærksom på, at hver gang mobilen bliver opdateret eller har været til reparation, går den tilbage til original-sproget, og skal igen have installeret den danske sprogfil.

Mobilerne kan også være SIM-låste til en operatør, og skal derfor låses op, før du kan sætte dit danske SIM-kort i.

Samtidigt mister du igen al form for garanti og ret til service.

Apple produkter

På Apples iPhone er der ofte mange penge at spare på at købe den i udlandet.

Dog skal man være opmærksom på, at de nyeste versioner af softwaren ikke kan unlockes. Til gengæld er der ikke SIM-lås på iPhone 4 købt i England, Frankrig og Canada, mens der er SIM-lås på iPhone 4 i Tyskland og Japan. 

Der er til gengæld lås på iPhone 3GS og ældre modeller i de fleste lande, ligesom der er i Danmark. 

Derfor kan der være en idé i, at købe sin iPhone i lande, som ikke bruger SIM-lås. For eksempel Italien.

Stort set de samme problematikker gør sig gældende med Apple iPad – denne er dog ikke SIM-låst. Den bruger til gengæld den nye type Micro SIM-kort.

Hvis den går i stykker….

Hvis du har købt en mobil i udlandet, hænger du altid selv på regningen og problemet, hvis mobilen går i stykker.

Du skal selv finde et værksted, der vil tage mobilen ind, og du skal selv betale for reparationen.

Du har samtidig ingen garanti, hvis mobilen ikke virker efter værksteds-besøget, og du har ingen ret til at få pengene igen, hvis mobilen ikke kan reddes. Dette gælder med få undtagelser, alle modeller.

Med andre ord, kan du altså kun håbe på, at mobiltelefonen bliver ved med at virke i hele dens levetid.

Køb med omtanke

Det kan altså være en god idé at undersøge grundigt, hvilken mobil man er ved at købe på ferierejsen, og dermed hvor nem den er at få til at virke ‘på dansk’.

Selvom der kan være penge at spare, kan de penge hurtigt blive brugt på at få mobilen oversat til dansk, låst op, for slet ikke at tale om, hvis der bliver problemer med mobilen, hvor man selv hænger på reparations-regningen.

Derudover er der hele besværet, og den manglende danske manual – og ingen hjælp at hente hos forhandleren, den er købt hos.

Alle de nævnte forhold gælder også for parallelimporterede mobiler – det vil sige mobiler, som forhandleren har købt i udlandet for at sælge videre på det danske marked. Her er den danske forhandler dog bundet til den toårige garanti, der er lovpligtig.

Har du selv købt en mobil i udlandet, eller overvejer du det? Kommenter gerne nedenfor…

Seneste tilføjelse til sagen

Siden vi bragte denne nyhed er der kommer nyt i sagen. mobilsiden kunne ikke lade sagen ligge. d. 27/6/2010 gik vi videre med temaet i sagen om Overblik: Ugen på Mobilsiden.dkKlik her og læs den fulde artikel.. Tjek også seneste nyt om temaet her..