Mobilsiden.dk  /   Tips  /   IMEI-nummer

IMEI-nummer

IMEI er et unikt nummer som sidder på hver eneste telefon. Dette nummer er et serienummer som bl.a. bruges af netværket til at checke om telefonen er stjålet.

IMEI nummeret er bygget op på denne måde (IMEI nummeret består af 15 cifre – der er ingen bogstaver).

IMEI = ABCDEFGHIJKLMNX

ABCDEF = "Type Approval Code" (TAC)
AB identificerer fabrikanten
CDEF identificerer telefon modellen.
GH er fabrikantens slut samlings kode
IJKLMN er telefonens seriel nummer
X er en plads som er til overs, bliver normalt sat automatisk som kontrol ciffer

Aflæsning af IMEI nummer

Alle telefoner har et IMEI-nummer.
I en del telefoner kan IMEI nummeret aflæses direkte fra et klistermærke bag batteriet på telefonen. Giver dette ikke resultat, så isæt dit sim kort og aflæs IMEI nummeret med koden *#06#

Hvad bruges nummeret bruges til?

Hvis din telefon bliver stjålet skal du naturligvis spærre kortet. Men også telefonen kan, og skal spærres. Det er her meget vigtigt at du opgiver det rigtige IMEI nummer, ellers risikerer du at spærre en forkert telefon.
Altså, aflæs nummeret og skriv det ned, FØR telefonen bliver stjålet. Hvis du har gemt kvitteringen på din telefon, burde IMEI nummeret også fremgå her.

Sådan fungerer IMEI

Når man forsøger at tilslutte sig mobil nettet, søger telefonen først efter en operatør, hvor kortet har lov til at tilslutte sig (disse informationer ligger i kortet). Herefter sender telefonen en information om sim-kortets nummer (krypteret). Dette kontrolleres og brugeren registreres i et register, med informationer om hvor brugeren befinder sig (landsdel og land mv.), herefter overføres en krypterings nøgle og i den nye krypterede form overføres IMEI nummeret til kontrol.
Nummeret kontrolleres i et centralt register over alle brugbare IMEI numre. Hvis et nummer er meldt stjålet kommer der en udskrift hos Politiet, med information om hvilket kort der har været forsøgt brugt i hvilken telefon, og telefonen kommer naturligvis ikke på mobil nettet (enten skriver telefonen ingenting, eller kan den skrive "SIM-kort fejl","operatør fejl" o.l.)
Dette system funger i alle de europæiske lande, men desværre ikke i Mellemøsten.
Ikke fordi der er tekniske vanskeligheder med at indføre systemet, men fordi operatørerne ikke ønsker at deltage. Man er bekendt med, at op mod 60% af de telefoner der er i drift i områder som bl.a. Mellemøsten, er meldt stjålet hos andre netoperatører.

Hvordan fungerer tyveri registret (CEIR & EIR)

The Central Equipment Identify Register (CEIR), er som navnet antyder et centralt register, dette register indeholder en white og en black liste med over flere millioner IMEI numre.
IMEI numre der fremgår på white listen er godkendt til brug i GSM netværket, omvendt er de IMEI numre der fremgår på black listen ikke godkendt. Det kan blandt andet være fordi telefonen er meldt stjålet eller tabt.

Alle operatører kan benytte sig af CEIR ved at tilkoble et Equipment Identity Register (EIR) til netværket. Dette er deres eget register som kan opdateres med spærrede IMEI numre. Hver nat synkroniseres black listen fra operatører over hele verden med det centrale register. På denne måde kan en telefon meldt stjålet i England, altså ikke bruges i Danmark.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies