Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Sådan får du kopibeskyttet musik på mobilen

Sådan får du kopibeskyttet musik på mobilen

Mobiltelefonerne kan ikke spille det lydformat de danske musikshops på nettet tilbyder. Her fortæller vi hvordan du omgår kopibeskyttelsen og spiller musikken på mobilen alligevel.

Har du købt og betalt for din favoritmusik i onlinebutikkerne hos TDC og Bilka, er det næsten umuligt at spille sangene på mobiltelefonen.

Pladebranchen vil kun sælge musik i den kopibeskyttede udgave af formatet Windows Media Audio (WMA med DRM) og formatet understøttes langt fra af alle telefoner. Det mest normale mobile lydformat er mp3 – det kan så til gengæld spilles af de fleste telefoner.

Nu kan du jo naturligvis ikke sidde og vente på at mobilproducenterne får styr på formaterne, da din musik så, til den tid, vil være tusse-gammel. Omvendt kan du heller ikke bare bryde kopibeskyttelsen, da dette er ulovligt. Men løsningen er ret lige til – og ganske enkel.

Sådan får du musiken på mobilen...

Først shopper du alt den musik du gerne vil have på mobiltelefonen – naturligvis betaler du ved kassen i det virtuelle musiksupermarked. Nu henter du sangene ned til din computer! Når alt er i hus, skal du åbne Windows Media Player. Det vil sikkert spørge om noget med at hente en licens til musikken, hvilket du bare svarer ja til. Under fanebladet ”brænd” skal du placere alt den købte musik (du kan trække filerne fra f.eks. ’skrivebordet’ direkte over i den venstre halvdel af vinduet). Nu, i brænderen med en tom cd (husk at vælge ’lyd-cd’ i højre side), tryk ”Start brænding” og vent…

Det du nu har gjort, at er brænde en helt almindelig lyd-cd, som kan spilles i alle cd-afspillere.

Næste opgave er at grabbe / rippe alle lydfilerne ind på computeren igen – vel at mærke, i mp3-formatet. Dette kan du f.eks. gøre med det gratis program Audiograbber. I ’settings’ vælger du det rigtige cd-rom drev. Tryk på knappen ’mp3’ og vælg ’Direct rip and encode…’ og indstil mp3-kvaliteten. Tryk ’ok’, og ’Grab’. Nu overføres sangene til din pc i et mp3-format som du kan bruge på mobilen.

Slutteligt skal du bare kopiere sangene over på mobilen og spille…

Kvaliteten kan blive endnu bedre…

Som standard tilbyder Audiograbber en forholdsvis lav mp3-kvalitet. Men for de lidt mere ’nørdede’ kan vi oplyse, at du gratis kan hente et ekstra mp3-modul til programmet, som giver endnu bedre kvalitet (navnet er Lame mp3). Alternativt kan du vælge et betalingsprogram som Easy CD-DA Extractor – her får du alle de avancerede muligheder for omkring 190 danske kroner.

En helt anden mulighed er at benytte Windows Media Player 10. Her kan du også rippe en cd, endda direkte til mp3-formatet. Fremgangsmåden er enkel: Gå i 'indstillinger' + kopier musik fra cd". Her ændrer du format til "mp3" og lige derunder, sætter du hvilken kvalitet du ønsker. Tryk 'ok'. Vælg nu fanebladet "kopier fra cd". Herefter giver resten sig selv...

Er det lovligt?

Ja! Fremgangsmåden vi her har beskrevet er fuld ud lovlig.

Du må gerne kopiere Windows Media Audio (WMA-fil) du har brændt på cd til formatet mp3. Men det kræver, at rettighederne til WMA-filen giver lov til at brænde en cd. Til denne artikel købte vi Red Hot Chili Peppers med Dani California hos TDC Musik. Rettighederne til denne sang, giver mulighed for at kopiere den 10 gange.

Det er også okay at kopiere en cd og spille den til en privat fest (også hos andre). Samt at kopiere musik til bilen, sommerhuset, discman og naturligvis også mp3-afpillere.

Husk i øvrigt, det er ulovligt, at kopiere en kopi, når du har fået kopien fra andre.

Hent den omtalte software og lovgivningen

Det to programmer vi har omtalt i denne artikel, kan du finde her:

Hent Audiograbber her...
Læs mere om Easy CD-DA Extractor her...

En kopi af lovgivningen kan du hente her (pdf-format):
Klik her!

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies