Sådan må du bruge mobilen i bilen

TIP: Må du holde telefonen i hånden, når du kører bil? Må du tale i telefonen? Må du sende SMS-beskeder? Her fortæller vi hvad du må og ikke må.

Sådan må du bruge mobilen i bilen

At føre samtale i mobiltelefon under bilkørsel er forbudt. Det er nok det de færreste i tvivl om. Men hvordan må man helt præcist gebærde sig med mobiltelefonen, når man sidder bag rattet?

I færdselslovens § 55 a lyder det:

 ”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.”

Den del har de fleste nok forstået, men hvor må mobiltelefonen egentlig ligge og må man have mobiltelefonen i hånden, når et opkald skal besvares, eller man selv skal ringe op til nogen?

Ingen telefon i hånden

I henhold til færdselsloven må du ikke holde telefonen i hånden, selv blot for at besvare et opkald – ej heller hvis du skal foretage et opkald eller se hvem der ringer til dig. Ligesom også det at sende sms-beskeder, eller andet, også er ulovligt.

Hvor du har placeret din mobiltelefon er for sagens skyld lige meget, den kan sidde i en holder, være i jakkelommen eller placeret i konsollen i midten eller på sædet – det er lige gyldigt.

Så lovlig mobil-opførsel er, at du enten har et headset med en dedikeret knap der kan tage telefonen ved opkald, eller en højtaler placeret i bilen der enten er indbygget eller en ekstern løsning som eksempelvis Jabra Freeway.

Har du løftet telefonen, så har du benyttet håndholdt mobiltelefoni i lovens forstand og kan straffes derefter.

Læs også:
 – I Sverige må mobilen bruges i bilen

Seneste nyt i fortællingen

Få den kronologiske fortsættelse af sagen og anvisning til hvor du finder seneste nyt om temaet. mobilsiden gik videre med historien. 12/4/2012 rettede vi nyt fokus på sagen med et indlæg omkring I Sverige må mobilen bruges i bilenKlik her og læs videre.. Redaktionen har fingeren på pulsen. Se seneste nyt her.