Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Sådan nulstiller og gendanner du din telefon [TIP]

Sådan nulstiller og gendanner du din telefon [TIP]

Er din telefon sløv eller ramt af problemer? Få hjælp til at nulstille din iPhone, Android- og Windows Phone-mobil og få gendannet data.

Døjer du med en langsom smartphone, hvad enten det er en iPhone fra Apple, en Samsung- eller HTC-smartphone med Android eller en Nokia med Windows Phone? Bare rolig - der er hjælp at hente.

Med en række få trin kan du nulstille din smartphone til fabriksindstillinger, så du får den tilbage i samme tilstand som første gang du tændte den. Hvis du blandt andet har installeret en softwareopdatering, som kører dårligt eller er langsom, kan du ofte komme problemet til livs ved netop at nulstille din telefon.

Læs også: Sådan gør du, hvis din telefon fryser [TIP]

Ved en nulstilling af din smartphone slettes alle dine downloadede apps, billeder, videoer, opkaldshistorik og SMS-beskeder, men det skal du ikke lade skræmme dig af. Mere og mere indhold bliver i stigende grad synkroniseret online, og derfor kan du relativt hurtigt få det meste, hvis ikke samme, indhold tilbage som før efter en nulstilling.

Nulstil Android-smartphones: Metode 1

Metoderne varierer efter producent og hvilket styresystem, der er installeret. For alle smartphones med Android findes der en indstilling til at foretage en lynhurtig gendannelse. Den finder du ved at gå ind i Indstillinger, hvor du skal scrolle ned til et menupunkt, der hedder ”Sikkerhedskopiering/nulstilling”.

Læs også: Fang øjeblikket med denne app [TIP]

Herinde kan du klikke på ”Gendannelse af fabriksdata”, som sletter apps, billeder, videoer og andre filer på din Android-telefon. Tilbage er kun styresystemet, som skal sættes op forfra. En sådan nulstilling tager kun få minutter, og så er du kørende igen.

For at kunne gendanne data er det vigtigt, at du i forvejen har synkroniseret indhold med Google. Det foregår i samme side, ”Sikkerhedskopiering/nulstilling”, hvor du skal have markeret ”Sikkerhedskopier data”.

Nulstil Android-smartphones: Metode 2

Hvis tilstanden for din Android-smartphone er så slem, at du ikke kan opstarte den korrekt, er der stadig hjælp at hente, hvis du vil nulstille telefonen. Sørg for, at telefonen er slukket – enten ved at tage batteriet ud eller hold ”tænd/sluk”-knappen og ”skru ned”-knappen nede samtidig i 10 sekunder på nogle telefoner.

Læs også: Slip for fartbøder med din smartphone [TIP]

Dernæst skal du ind i en såkaldt ”recovery menu” på din Android-telefon, som varierer fra producent til producent:

  • Samsung: Hold ”skru op”-knappen, ”Home”-knappen og ”tænd/sluk”-knappen nede samtidig.
  • HTC: Hold ”skru ned”-knappen og ”tænd/sluk”-knappen nede samtidig.
  • Sony: Tænd telefonen. Når en LED-lampe lyser, trykker du flere gange på ”skru op”- eller ”skru ned”-knappen. Alternativt prøv at holde ”skru ned”- og ”skru op”-knappen nede, indtil den tænder.
  • LG: Hold ”Skru ned”-knap og ”tænd/sluk”-knappen nede. Slip kun ”tænd/sluk”-knappen, når du ser et LG-logo. Fortsæt med at holde ”skru ned”-knappen nede og tryk en gang til på ”tænd/sluk”-knappen.
  • Motorola: Hold ”skru up”- og ”skru ned”-knappen nede sammen med ”tænd/sluk”-knappen”.
  • Huawei og ASUS: Hold ”skru op”-knappen og ”tænd/sluk”-knappen nede. Alternativt hold ”skru ned”- og ”tænd/sluk”-knappen nede.
Metoden kan variere yderligere fra model til model. Hvis ovenstående ikke virker, bør du lave en Google-søgning med telefonens navn og modelnummer efterfulgt af ”hard reset”. Ellers er du velkommen til at spørge i en kommentar herunder.

Nu er du i den såkaldte ”recovery mode”. Med volumeknapperne navigerer du op og ned, mens du med ”tænd/sluk”-knappen vælger ”ok” ud for den markerede linje. Du skal du navigere ned med ”skru ned”-knappen og vælge ”wipe data/factory reset” og trykke OK med ”tænd/sluk”-knappen.

Efterfølgende skal du navigere ned til ”reboot”-valgmuligheden og trykke OK med ”tænd/sluk”-knappen. Alle billeder, filer, apps og data er nu slettet, og du skal nu opsætte telefonen forfra.

Backup og gendannelse af data på Android-telefoner

Med Samsung-smartphones kan du gøre brug af computerprogrammet, Kies, som både kan tage backup af dit indhold og gendanne det igen, efter du har nulstillet den som vist i metode 2.

Hvis du er logget ind med en Google-konto på enhver Android-smartphone, bliver kontaktpersoner synkroniseret over denne. Derfor vender de automatisk tilbage, efter du har nulstillet din Android-telefon og er logget ind med samme Google-konto.

Læs også: Undgå dyr mobilregning under rejsen med disse apps [TIP]

Du kan vælge at synkronisere dine billeder og videoer online med Google Photos-appen, så de ligger gemt online gennem din Google-konto. Alternativt kan du tilslutte din Android-telefon til en computer og kopiere DCIM-mappen fra telefonen med dine kamerabilleder over din til computer.

Hvis du gendanner en Android-telefon med Android 5.0 eller nyere, kan du under konfigurationen efter nulstillingen vælge at gendanne indhold fra dine seneste benyttede Android-enheder. Her vil alle dine tidligere installerede apps vende tilbage på hjemmeskærmen og i appoversigten præcis som du kender dem.

Nulstilling, backup og gendannelse af iPhones

Inden du nulstiller din iPhone, bør du tage en backup af den. Det foregår i iTunes, så du skal først tilslutte din iPhone til din computer med et USB-kabel eller gennem WiFi. Højreklik på din iPhone inde i iTunes og vælg ”sikkerhedskopier”. Husk også at sikre dit indhold som musik og apps ved at synkronisere i iTunes.

Læs også: Cyklist? Her er tre apps der holder dig godt kørende [TIP]

Når sikkerhedskopieringen og synkroniseringen er overstået, kan du gå i gang med at gendanne din iPhone. I ”Resume”-panelet i iTunes er der en ”Gendan iPhone”-knap, hvor du skal bekræfte gendannelsen i en popup-meddelelse.

Når din iPhone starter op igen, kan du indstille den som en ny enhed eller bruge en sikkerhedskopi.

Nulstilling af Windows Phone-smartphones

På smartphones med den seneste version af Windows Phone som Nokia Lumia 1020 og Lumia 520 fungerer det ens.

Du skal gå ind i Indstillinger og rulle ned til ”om”. Herinde er der en ”nulstil telefonen”-knap, som sletter alt personligt indhold som apps, spil, billeder musik og videoer. Tryk ”ja”, hvis du vil fortsætte.

Backup og gendannelse af data i Windows Phone

Gennem din Microsoft-konto kan du tage en backup af dine apps, indstillinger, sms'er og videoer på smartphones med Windows Phone 8.1. Det sker inde i Indstillinger og menuen ”backup”. Herinde skal du sætte hak i de forskellige typer af indhold, som du vil tage backup af.

Læs også: Portal: Filer fra PC til Android - nemt og hurtigt [TIP]

Når du efter en nulstilling af telefonen vil have gendannet dette data, skal du under konfigurationen af telefonen vælge den backup, som du vil bruge. Herefter skal du bekræfte din konto og angive sikkerhedskoden, og så kører det hele automatisk.

Forrige artikel Næste artikel
Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies