Sådan undgår du fugt- og væskeskader på mobilen

Det kolde vejr er farligt for mobilen. Se her, hvordan du undgår fugtskader i mobilen.

Sådan undgår du fugt- og væskeskader på mobilen

Vinteren og det kolde vejr er hård kost for mobiltelefoner.

På TDC’s reperationscenter ser man en stigning i mobiltelefoner, der er gået i stykker, når der er koldt udenfor.

Mobilen har nemlig svært ved de store temperaturforskelle, som den udsættes for, når den er med udenfor i kulden, og derefter igen ind i varmen.

vinter nyt artikelfoto

Kuldechok

Hvis man er udenfor i længere tid i det kolde vejr, kan det være nødvendigt at pakke telefonen beskyttende ind, eventuelt i en sok, hvis man ikke lige har et decideret etui til mobilen.

Telefonen kan nemlig ikke holde til at blive gennemkold.

Sker det alligevel, at telefonen er blevet kold, for eksempel fordi den har ligget i bilen natten over, så er det vigtigt, at man ikke tænder den, før den igen er helt varm.

Ta mobilen med ind, hav tålmodighed og vent på, at den bliver varmet langsomt op. Hvis man forsøger at varme den kunstigt op kan det resultere i dug-skader i skræmen eller telefonens indre dele.

Når telefonen er helt varm igen kan man forsøge at tænde den.

Det kan tage op til to-tre dage, før mobilen er gennemvarm.

Kondens

Det er vigtigt, at man aldrig har telefonen helt inde på kroppen, hvor der er stor risiko for, at den vil blive udsat for fugt fra kroppen.

Derudover er det en dårlig idé at tale i telefonen udenfor, hvis det regner eller sner selvom det ikke er meget.

Når skaden er sket

Hvis telefonen har været med udenfor i nedbøren, eller man på anden måde er bange for, at den har fået fugt, er det vigtigt at skille telefonen ad.

Tag bagdækslet af, batteriet, SIM-kort og memory ud, og læg delene til tørre.

Hvis der er synlig fugt, tørres det væk.

To typer skader

Hos TDCs reperationscenter fortæller driftskoordinator Michael Nygaard, at der findes to forskellige slags skader – fugtskader og fysisk overlast.

Altså enten har mobilen taget skade af fugt, der er kommet ind i mobilen, eller også er den blevet klemt, mast eller tabt.

På reperationscentret ser de en overvægt af mobiler med fugtskade – cirka seks ud af ti mobiler, der kommer til reparation, er gået i stykker på grund af fugt.

Og det er endda selvom de ikke ser de telefoner, som har været en tur i toilettet, eller i et glas cola.

-“Folk ved godt, at hvis mobilen ligefrem har fået cola i sig, så er sandsynligheden for, at den kommer til at virke igen, meget lille,” fortæller Michael Nygaard.

De fleste der sender deres mobil til reperation er uvidende om, at det er fugt der er skyld i, at mobilen ikke virker.

Du betaler

Der er god idé i at forsøge at holde mobilen fri fra frugt.

Garantien frafalder nemlig, hvis der er fugt i telefonen. Så skal du selv betale for at få mobilen lavet, eller købe en ny.

Michael Nygaard har et godt råd til mobil-ejerne:

-“Mobilen er i dag et stykke avanceret teknologi, ligesom PC’en, og den skal behandles, og passes på, lige så godt  som PC’en,” siger han.

Læs også: Fugten dræber din mobil

Den videre fortælling

Tematikken slutter ikke her. mobilsiden gik videre med historien. Efterfølgende d. 9/3/2010 bragte vi artiklen om Styresystemer til mobilen for begyndere – Artiklen kan du læse her her. Få også seneste nyt i sagen her.