Mobilsiden.dk  /   Tips  /   Sådan vælger og ændrer du standardapps i Android [TIP]

Sådan vælger og ændrer du standardapps i Android [TIP]

Sådan vælger og ændrer du hvilke apps, der skal åbne links, billeder og andre handlinger som standard på din Android-mobil og -tablet.

Sådan ser skærmen ud, hvor du i Android kan vælge, hvilke apps, der kan udføre handlinger som standard.
Sådan ser skærmen ud, hvor du i Android kan vælge, hvilke apps, der kan udføre handlinger som standard.

Et grundlæggende design i Android-styresystemet til smartphones og tablets er, at apps kan fungere som standard for bestemte handlinger, sådan at du altid får åbnet links i eksempelvis Google Chrome, billeder i Fotos-appen og vejvisninger i Google Maps.

Android-systemet opdager automatisk, hvis du har to eller flere apps installeret, der tjener samme formål - eksempelvis de to browsere Google Chrome og Mozilla Firefox. Første gang, du klikker på noget, som sådanne apps håndterer, bliver du spurgt, hvilke af disse apps, der som standard skal håndtere - i dette tilfælde - links.

Læs også: Sådan nulstiller og gendanner du din telefon [TIP]

Her klikker du på den ønskede app, og derefter skal du vælge ”ALTID”, hvis du fremover vil have appen til at åbne dette igen for dig. Hvis du derimod klikker på ”KUN ÈN GANG”, bliver du mødt med samme popup næste gang sådan en handling kan udføres af flere apps.

Hen over tid kan du få samlet en lang række apps sammen til at udføre forskellige handlinger som standard i stedet for andre. Det kan eksempelvis være Google Fotos-app til at åbne fotos og videoer, Gmail til at åbne e-mails, Word til at åbne dokumenter, Skype til at foretage telefonopkald, Google Maps til at finde vej og Kamera-appen til at tage fotos og optage videoer.

Læs også: Sådan gør du, hvis din telefon fryser [TIP]

Så snart du installerer en ny app, der kan håndtere nogle handlinger, som du allerede har valgt en app til at gøre for dig, bliver du igen spurgt, hvilken af disse der skal være standardappen.

Med andre ord: Du har eksempelvis Google Chrome og Mozilla Firefox installeret med Chrome som din standardapp. Du beslutter dig for at installere en tredje browser, Opera. Når du åbner et nyt link, skal du igen tage stilling til, hvilken app, der skal være standardappen.

Hvis du vil rydde standarder for en given app, foregår det på denne side i indstillinger.
Hvis du vil rydde standarder for en given app, foregår det på denne side i indstillinger.

Fjern apps fra at udføre standardhandlinger

Men hvordan ændrer du så, hvilken app, der skal fungere som standard, hvis du ombestemmer dig? Måske vil du slet ikke have nogen app til at fuldføre handlingerne som standard for dig. Det er heldigvis ganske simpelt.

På din Android-enhed går du blot ind i Indstillinger og scroller ned til ”Apps”-knappen. Herinde finder du den pågældende app og klikker på den. Nu kommer du ind på en side med en masse informationer og muligheder for den enkelte app.

Læs også: Sådan får du mere lagerplads på din smartphone [TIP]

I afsnittet ”Åbn som standard” skal du klikke på knappen ”RYD STANDARDER”, og så åbner eksempelvis Google Chrome ikke længere links som standard – og du bliver igen spurgt hver gang links skal åbnes.

Hvis du vil slette alle standarder på én gang, kan du klikke på de tre prikker øverst til højre i Indstillinger » Apps. Her kan du vælge ”Nulstil app-præferencer”, og så er der ikke længere nogle apps, der udfører handlinger som standard for dig.

Forrige artikel Næste artikel

Få notikationer:

Læs Mobilsidens debatregler herOm brug af cookies